Waar moet je op letten bij splitleer?

Waar moet je op letten bij splitleer?

Door Tom

Ben je in de markt voor een leren bankstel of leren stoelen? Wanneer je op zoek gaat naar producten van leer zul je al snel de term splitleer, of splitleder tegenkomen. Wat is dit voor een materiaal en is het een goed alternatief op regulier leer? We zetten het hieronder voor je uiteen.

Zoals je wellicht weet wordt leer meestal van runderhuid gemaakt. Runderhuid komt in verschillende diktes van circa 5 tot 10 mm. Met name wanneer de schoongemaakte runderhuid wat dikker is kan deze in twee of drie lagen gespleten worden: de nerfsplit, de kernsplit en de vleessplit. De nerfsplit is de bovenste laag van de runderhuid waar de haarinplanten hebben gezeten. Omdat de vezelstructuur van deze laag zeer dicht en compact is, waardoor kans op scheuren of beschadigingen het minst groot is, is dit de beste split laag van een runderhuid. Als de huid dik genoeg is kan er een split worden gemaakt in het midden, de kernsplit genoemd. Deze laag is minder sterk dan de nerfsplit maar kan desondanks als Suéde worden gebruikt bij duurdere bankstellen. Tenslotte is er ook nog de vleessplit, de onderste laag van de huid. Ook wel bekend als splitleer; de vleessplit kent een grove vezelstructuur en daarmee een grotere kans op scheuren en beschadigingen. Dit maakt het kwalitatief de minste split laag.

Waar op letten bij splitleer?

De zwakke, onderste laag van een huid wordt ook wel splitleer genoemd en is in feite de slechtste laag voor de meubelindustrie. Juridisch gezien mag splitleer alleen als leer worden verkocht zolang ⅔ van de dikte leer is. Dit beantwoordt in feite de centrale vraag van deze blog over het verschil tussen leer en splitleer: splitleer is veel zwakker is dan ‘gewoon’ leer, de bovenste laag van de huid. Dit maakt het minder bruikbaar voor oppervlaktes van meubels die veel gebruikt worden. Wanneer je op zoek gaat naar een leren meubelstuk, zoals een bank of stoelen, is het dan ook van belang op te letten dat de delen die het meest onderhevig zijn aan slijtage zoals het zitvlak niet van splitleer gemaakt zijn. Zo voorkom je dat je binnen afzienbare tijd het materiaal van je meubelstuk moet gaan repareren.

De toepassingen van splitleer

Ondanks bovengenoemde nadelen zoals het snel kunnen scheuren zijn er wel toepassingen voor splitleer. Zo wordt splitleer veel gebruikt in de kledingindustrie, maar denk qua meubels bijvoorbeeld aan de achterkant van een bankstel. Deze is amper onderhevig aan gebruik, hoeft niet te rekken en heeft altijd een vaste positie. Dit kan dus prima gemaakt worden van splitleer. Wel is splitleer gevoelig voor verkleuring door licht. Zorg dan ook dat meubelstukken met splitleder niet te lang in direct zonlicht staan.

Meer lezen

Wil je meer lezen over alles wat met meubels te maken heeft? Bekijk dan onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod meubelen online en veilig op Meubels.com.