Hoe zorg je ervoor dat je bankstel nog 10 jaar mee gaat

Hoe zorg je ervoor dat je bankstel nog 10 jaar mee gaat

door Redactie 06-04-2022

Deze informatie is voor mensen die al een bankstel hebben gekocht of die een bankstel gaan kopen en onze andere belangrijke post al eerder gelezen heeft zoals ”Hoe kiest u de juiste winkel”, hier vindt u een overzicht waar u op dient te letten tijdens de aankoop van uw bankstel.

Dit bericht is opgedeeld in 3 delen:
1. Algemene informatie onderhoud.
2. Specifiek voor stof.
3. Specifiek voor leder.

Hier volgt redelijk wat informatie, alhoewel wij vinden dat het de moeite waard is om het te lezen en ervoor te zorgen dat uw bankstel zo lang mogelijk mee gaat, dit bespaard u uiteindelijk veel geld.

Over bankstellen algemeen
Al onze bankstellen (en de bankstellen van vele andere leveranciers) hebben kussens met vulling genaamd Polyether of HR-schuim, vaak is dit in combinatie met speciale vering. Het schuim in de kussens dient altijd “€œingezeten”€ te worden. Het materiaal is in het begin redelijk stuk en moet wennen aan het feit dat men erop gaat zitten en zal dus in verloop van tijd wat zachter worden. Het “strakke”€ uiterlijk van de kussens en bekleding kan hierdoor wat minder strak worden en er kunnen wat kleine plooien ontstaan. Dit is zelfs bij de duurdere modellen niet te voorkomen. Let erop dat wij het niet hebben over doorzit plekken, dit is iets anders en kan grootendeels wel voorkomen worden.

Ieder bankstel heeft onderhoud nodig, of het nu leder of stof is.

Helaas heeft uw bankstel meer onderhoud nodig dan het af en toe stofzuigen. Het meubel moet regelmatig dieper en wat intensiever gereinigd worden. Het professioneel reinigen van een bankstel kost al snel 75 euro per zit plek exclusief voorrij kosten etc. dit wilt u natuurlijk graag voorkomen. En als we praten over reparaties aan het bankstel door verkeerd gebruik dan moet u al snel denken aan 140 euro per zit of kappotte arm.

Hierdoor gaan wij uit van een simpel principe, beter voorkomen dan genezen!

Uiteraard is het onderhoud uit te besteden, dit is behoorlijk prijzig en u kunt ook uw garantie verlengen van 3 naar 5 jaar. Echter behoort u het nog wel zelf schoon te maken. Het is een optie als u zekerheid wilt maar u kunt dit gemakkelijk zelf en bespaard hierdoor veel kosten.

1. Algemeen onderhoud

Het begint bij hele simpele dingen.

Arm leuningen en rugleuningen zijn niet bedoeld om op te staan of zitten.
Gaat u toch op het bankstel staan of doet u het bovenstaande, dan kan er schade optreden aan het bankstel welke zeer moeilijk te herstellen valt.

Verplaatsen van een bankstel doet men door het op te tillen, niet door het te verschuiven.

Plaats uw bankstel nooit in de zon, dit geld voor stof en leder.
Door direct zonlicht kan verkleuring en uitdroging ontstaan wat er ook weer voor zorgt dat de bekleding minder lang mee gaat en in het geval van leder kunnen er scheuren ontstaan.

Zet een bankstel nooit te dicht bij een kachel of verwarming.
Veel warmte kan de kwaliteit van uw stof, leder of zelfs het schuim in uw bankstel nadelig beïnvloeden.

Sleutels, portemonnees, of andere dingen die men in de achter broekzak heeft.
Deze vormen druk punten als men erop gaat zitten. Siersteentjes op de achterzak hebben ook een grote kans om de bekleding te beschadigen. Dit alles is zeer slecht voor de bekleding en kan werkelijk jaren schelen.

Reinig het bankstel regelmatig.
Laat het nooit heel vuil worden, als het vuil is en u gaat erop zitten dan drukt u het vuil de stof in of het tast het leder aan.

Zit niet constant op 1 plaats in uw bankstel maar wissel af. Verschillende delen van een bankstel hebben ook verschillende eigenschappen. Door de technische constructie zit er bijvoorbeeld verschil tussen de hoek, een longchair of een normale zit. Een longchair is bedoeld om op te liggen en niet om constant op te zitten. Doet u dit wel dan is de kans groot dat het de levensduur aantast.

Losse kussens dienen na gebruik opgeklopt te worden en weer juist weg gezet te worden. U kunt ook regelmatig de kussens omwisselen zodat u onregelmatige slijtage voorkomt.

Let erop dat plooivorming slecht te voorkomen is. Dit ligt aan de bouw van het bankstel, hardheid van de zit en watten die gebruikt zijn tussen het leder en het schuim van uw zitting. Dit hoort nu eenmaal bij bankstellen en wordt product gebonden eigenschap genoemd.

Let op met blauwe spijkerbroeken, als deze een beetje vochtig zijn kunnen deze afgeven en deze vlekken zijn moeilijk te verwijderen.

Uiteraard een kleinigheidje, niet voor uw bankstel maar mag niet vergeten worden, plaats viltjes onder het bankstel om uw parket of tegels te beschermen tegen krassen.

2. Specifiek voor stof

Als u een bankstel koopt of gekocht heeft dient u het te behandelen met een vuil afstotend middel. Er zijn vele textiel beschermingsproducten op de markt, voorbeelden hiervan zijn Protexx textiel beschermer, Royal textile care protector en zo zijn er nog vele andere. Deze producten zorgen er voor dat vocht en vet niet of minder snel de stof in trekken en makkelijker te verwijderen zijn.

Algemeen onderhoud
Stofzuig het bankstel wekelijks, gebruik hiervoor geen harde borstel of een stofzuiger met te hoge zuigkracht. U kunt altijd van tevoren even met de vleug mee borstelen voor het stofzuigen en dit na het stofzuigen nog eens herhalen. Uiteraard nooit met een te harde borstel. Als u dit alles heeft gedaan kunt u het bankstel met een vochtige zeem of vochtige witte schone doek afnemen.

Losse draden.
Het beste is een losse draad weer terug stoppen in de onder stof. Hiervoor zijn speciale naalden in de handel.

Bovenstaande is het beste maar u kunt uiteindelijk het uitstekende deel ook afknippen. Laat het in ieder geval nooit zitten en trek er zeker nooit aan.

Verklitte vezels (ook wel Pilling genoemd)
Losse vezeltjes gaan door draaien of verzitten vervilten of ver klitten (aan elkaar zitten). Hier valt weinig tegen te doen helaas maar met een pluizenkam of textieltondeuse welke u bij menig drogist kunt vinden, kunt u het verhelpen. Als dit gebeurd wil niet zeggen dat uw stof slecht is, het zijn uitsluitende de uitstekende overbodige vezels die dit effect veroorzaken.

Pletten (gebeurd bij poolstoffen zoals velours)
Het komt voor door het knel zitten tijdens vervoer maar ook lichaamswarmte, gewicht en vocht kunnen een oorzaak zijn dat er plet vlekken ontstaan.

U dient deze vlek gedurende 1 uur met een vochtige doek te bedekken (geen hele natte doek), Daarna dient u hem met een zachte borstel met de vleug mee op te borstelen. Mocht dit niet werken dan kunt u het nog met stoom proberen en daarna ook weer opborstelen met een zachte borstel.

Altijd de plek goed droogmaken of laten drogen voor u het bankstel weer in gebruik neemt.

Let er op dat een stof waar synthetische garen voor gebruikt is u voorzichtig moet zijn met hoge temperaturen.

Poolomloop of Shading.
Dit zijn schijnvlekken. Het ziet eruit alsof er water op de bank is gemorst terwijl dit niet het geval is. Dit komt doordat de polen van het stof niet allemaal in dezelfde richting liggen en is afhankelijk van de positie die u aanneemt bij het kijken naar de bank. Dit is een optisch effect en valt helaas niets aan te doen.

Hoe voorkomt u dat uw kat de stof aantast?

Jammer genoeg is er nog geen stof die 100% kat bestendig is. Wel is het zo dat hoe “stugger en dikker” de stof hoe beter het tegen de nagels van uw kat kan. Als u de bekleding goed wilt houden dan is helaas de enigste oplossing; een hoes. Er zijn tegenwoordig redelijk wat hoezen te koop die u over uw bankstel of kussens heen kunt trekken.

3. Specifiek voor leder

Er bestaan vele verschillende soorten leder. Iedere soort heeft een bepaald onderhoud nodig.

Algemeen leder onderhoud:
Het beste onderhoud u uw lederen bankstel 2 keer per jaar grondig en neemt u hem regelmatig af om vet en ander vuil te verwijderen. Voor het mooiste resultaat behoort u een bankstel minimaal 1x per jaar in te smeren met leder onderhoud. Hiermee voorkomt u scheurtjes in het leder, het blijft tenslotte een natuurproduct.

Uiteraard geld, als u kleine kinderen heeft of huisdieren dan dient u wat meer onderhoud te verrichten.

Voorkom drukwerk zoals een tv gids, krant of tijdschrift op uw bank, deze kunnen inkt afgeven en zorgen voor slecht of niet te verwijderen vlekken.

Schrob nooit een leren bank. Dit zal de vlek groter maken en er is ook een kans dat u het leder beschadigd of de vlek erin schrobt.

Gebruik geen hand zeep of afwas middel, dit heeft een te hoge zuurgraad en tast het beschermend laagje van uw bank aan.

Let er op dat leder van uw auto stoelen anders is dan leder van een bankstel en een andere behandeling nodig hebben. Wij beperken ons hier tot leder op bankstellen.

Specifiek per leder soort.

Aniline leder onderhouden;
Er zijn verschillende middelen zoals Royal Leather Care te gebruiken waarmee u het leder kunt behandelen. Dit behoort 1x in de 2.5 jaar te gebeuren en verder dient u het leder zo schoon mogelijk te houden. Dit leder heeft het meeste onderhoud nodig in vergelijking met de andere soorten. Vermijd zo veel mogelijk fel zonlicht, vet en vuil. Normaal onderhoud kunt u minimaal 2x per jaar doen met een zachte cleaner.

Semi-Aniline is iets gemakkelijker te onderhouden.

Gedekverfd leder;
In eerste instantie hetzelfde te behandelen als Aniline leder, het beste is een beschermend middel opbrengen wat u eens in de 2.5 jaar herhaald. Dit voorkomt dat het leder uit droogt.

Verder is dit het makkelijkst te onderhouden leder. Wij raden u aan om het toch te behandelen met een voedend middel, dit draagt bij aan een lange levensduur. Koop hier wel speciaal leder voeding voor, gebruik geen wonderolie of iets dergelijks. Het leder heeft daadwerkelijk voeding nodig.

Verder dient u het regelmatig af te nemen. Met een vochtige doek is helaas niet voldoende omdat vet achter blijft op de bank. Wij raden aan om hier een echte leder reiniger voor te gebruiken.

Nubuck, suede leder en piloten leder;
Dit leder vergt wat specialer onderhoud en daarom zijn er ook meerdere producten voor nodig. Het is niet mogelijk om een normaal leder onderhoud product te gebruiken. Er zijn spuitbussen zoals Produxx beschikbaar welke een beschermende laag aan brengt en bescherming bied tegen vuil en vlekken op water, vet en olie basis. Deze producten zorgt ook voor een waterafstotende werking. Behalve dit zal het leder ook een aantal keer per jaar behandeld dienen te worden met bijvoorbeeld een Nubuck borsteltje.

Er zijn diverse sets verkrijgbaar die een combinatie aanbieden. Bescherming om grote problemen te voorkomen, reiniger voor zware plekken en reinigingsproducten voor kleine plekken. Het is nu eenmaal lastig om met huis-tuin-keuken middelen dit bankstel te onderhouden of schoon te maken.

Old saddle leder;
Dit leder is al met de hand in gepoetst en direct na de aankoop hoeft u hier niets meer mee te doen. De speciale was- vetcombinatie maakt het leder enigszins vuil afstotend. Het leder dient uitsluitend gevoed te worden met Old saddle wax en dit behoord u ook te doen iedere 2.5 jaar. Old saddle leder mag niet gereinigd worden met een andere leder reiniger, dit maakt de unieke uitstraling van het Old saddle leder stuk.

Pull up leder;
Het is aan te raden om dit leder regelmatig te behandelen met een wax en 2x per jaar goed in te vetten.

Gebruik voor het schoonmaken van Pull up leder nooit terpentine, tinner of andere chemische middelen. Regelmatig met een zachte doek afnemen en eens in de week afnemen met een vochtige doek voor regelmatig onderhoud.

Uit ervaring hebben wij gemerkt als er geen onderhoud wordt uitgevoerd er binnen 2 jaar scheuren en barstjes in het leder komen. Het kost u iets meer moeite maar het product zal door goed onderhoud veel langer mee gaan.

Microleder;
Ondanks dat er leder in verwerkt is dient u dit als stof te behandelen. Graag verwijzen wij u naar de bovenkant van dit bericht voor meer informatie over stof.

Aan het bovenstaande kunnen geen rechten worden ontleend. Houdt u zich aan het bovenstaande maar gaat uw bankstel toch minder dan 10 jaar mee dan zijn wij hier niet verantwoordelijk voor te stellen.