Een stoel opnieuw laten bekleden

Een stoel opnieuw laten bekleden

Door Jens

Wil je je stoelen opnieuw laten bekleden? Je stoelen voorzien van nieuwe bekleding is dé manier om ze nieuw leven in te blazen. Zo voorkom je dat je nieuwe stoelen moet kopen wat goed is voor het milieu, maar is het ook beter de portemonnee? We vertellen er in deze blog alles over, dus lees zeker door.

Bij de overweging of je je stoelen opnieuw moet laten bekleden is de vraag wat de kosten zijn. Zo weet je meteen of het de moeite waard is, of dat je toch naar nieuwe stoelen zult moeten gaan kijken. Houd er ook rekening mee dat het opnieuw laten bekleden van je stoelen duurder uit kan vallen dan nieuwe stoelen kopen wanneer deze nieuwe stoelen binnen een laag prijssegment vallen. Uiteraard is deze afweging anders wanneer je antieke stoelen hebt, al dan niet met emotionele waarde. In deze gevallen heeft men er namelijk vaak meer voor over. Uiteindelijk komt de prijs tot stand door verschillende factoren:

  • Het uurtarief van de stoffeerder (meestal €30 tot €40 per uur)
  • Moet de hele stoel opnieuw bekleed worden of een deel?
  • Voor welke stof kies je?
  • Heeft de stoel speciale details die meer tijd kosten?
  • Moet het binnenwerk vervangen worden?
  • Laat je de stoffeerder langskomen voor advies?
  • Laat je de stoelen ophalen?

De prijs per soort stoel

Er zijn uiteraard verschillende soorten stoelen die opnieuw bekleed kunnen worden. De gemiddelde prijzen van de meest voorkomende keuzes lichten we hieronder uit. Hierbij de kanttekening dat de kosten kunnen verschillen, afhankelijk van bovengenoemde factoren. We gaan bij deze schatting er ook van uit dat het geen speciale modellen zijn waar extra werk bij komt kijken.

Eetkamerstoel zitting

€70 - €120

Wanneer alleen de zitting van de eetkamerstoel opnieuw bekleed hoeft te worden zul je uiteraard een stuk goedkoper uitkomen dan wanneer de rug ook opnieuw bekleed moet worden. Hierbij wordt eerst het onder-doek verwijderd, waarna de stoffeerder begint aan het losmaken van de bekleding. Vaak wordt deze met nietjes vastgezet, waardoor dit een tijdrovende klus is.

Eetkamerstoel zitting en rug

€140 - €200

Moet de rug van de eetkamerstoel ook opnieuw bekleed worden? Ook in dit geval wordt het onder-doek verwijderd. De stoffering wordt er vervolgens naar boven afgehaald, waarna het echt tijdrovende werk begint. Het design moet namelijk onder andere losgehaald-, nagetekend- en weer opnieuw in elkaar gestikt worden.

Kleine fauteuil

€350 - €550

Omdat een fauteuil meer onderdelen bevat dan een reguliere eetkamerstoel komen hier meer kosten bij kijken. Denk bijvoorbeeld aan de armleuningen en de zijkant van het model. Dit zorgt ervoor dat het opnieuw bekleden van een kleine fauteuil meer tijd en materialen kost.

Grote fauteuil

€600 - €1000

Voor een grote fauteuil geldt hetzelfde als de kleine fauteuil, alleen zijn er nog meer tijd en materialen nodig. Dit betekent dat de prijs hoger uitvalt.

Je stoelen opnieuw bekleden: het meeste waar voor je geld

Het binnenwerk mee laten nemen

Zoals je in bovenstaand prijsoverzicht ziet is het opnieuw laten bekleden van je stoelen een arbeidsintensieve klus. Ga daarom na of je niet beter ook het binnenwerk wilt laten vervangen. Dit meteen mee laten nemen is qua prijs en tijd efficiënter dan binnen afzienbare tijd de bekleding helemaal opnieuw los te laten halen.

Het soort stof

Ook is het belangrijk om naar het soort stof te kijken, dit heeft namelijk een grote invloed op de prijs. Er is een breed aanbod aan stoffen en daarmee aan prijzen per vierkante meter. Zo is het mogelijk stoffen te vinden van €30 tot wel €150 euro per vierkante meter. Tijdens het opvragen van offertes kun je met de stoffeerder bespreken welke soort stof hij adviseert en waarom. Gaat je voorkeur uit naar leer? De prijs hiervoor begint veelal rond de €65 per m2.

Brengt je het meubelstuk zelf naar de stoffeerder?

Je stoel(en) op laten halen kost al snel €50 dus indien je dit zelf kunt doen zal dit al snel schelen in de prijs. Laat je de stoffeerder naar jou toe komen voor advies? In dit geval zullen ze in de meeste gevallen hun uurloon doorrekenen in de reistijd. Zeker iets om te overwegen wanneer je stoffeerder ver weg zit.

Meer lezen

Wil je meer lezen over alles wat met meubels te maken heeft? Bekijk dan onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod meubelen online en veilig op Meubels.com.