Welke schuimsoorten worden gebruikt in banken?

Welke schuimsoorten worden gebruikt in banken?

Door Jens

Alle banken beschikken over schuim in de vulling van de zitkussens, meestal polyether of koudschuim. Maar wat is nu precies het verschil tussen polyether en koudschuim? Zit er eigenlijk wel verschil tussen? We lichten het hieronder voor je toe.

Beide materialen zijn prima geschikt voor bankstellen, echter kunnen we vrijwel direct verklappen dat er wel degelijk verschillen zijn tussen polyether en koudschuim. Zowel polyether en koudschuim worden gemaakt van olieproducten, echter zit er een verschil in de productie van de materialen. Koudschuim wordt gemaakt van polyurethaan en er zit een toevoeging van Polyol en MDI chemicaliën in. Dit wordt in koude mallen gegoten waardoor het de naam koudschuim heeft gekregen. Polyether wordt gemaakt door een polymerisatiereactie tussen polyolen, isocyanaten en water te laten plaatsvinden. Dit klinkt natuurlijk allemaal heel erg technisch dus de werkelijke vraag is: wat is het verschil in gebruikscomfort en prijs tussen deze twee materialen?

Polyether versus koudschuim: de voordelen en nadelen

Polyether

Een relatief comfortabel en voordelig materiaal: polyether wordt al vele jaren gebruikt voor verschillende toepassingen zoals matrassen, kussens en natuurlijk bankstellen. Bij polyether hebben de cellen echter een gesloten celstructuur. Hierbij kunnen de cellen al snel kapot gaan waardoor er kuilvorming ontstaat. Ook is de ventilatie van polyether een stuk minder goed. Het materiaal kan niet goed ademen waardoor het snel warm kan aanvoelen. Ook heeft het door de gesloten celstructuur moeite met het afvoeren van vocht. Polyether haalt zijn draagkracht voornamelijk uit de hardheid. Bankkussens met dit materiaal bieden niet veel steun en worden vaak als stug en stevig ervaren. Een bankstel waar uitsluitend polyether in zit zal daarom hard aanvoelen en niet lang een goed comfort aanbieden. Wel is de combinatie van polyether met pocketvering beschikbaar. De vering zorgt hierbij voor veel comfort. In combinatie met het goedkope polyether schuim maakt het dit een betaalbare, comfortabele oplossing.

Koudschuim

Koudschuim is de opvolger van polyether; het heeft een beter ventilerend vermogen dan polyether en het is veerkrachtiger door een open celstructuur. Daarnaast is de levensduur van koudschuim veel langer. Omdat koudschuim een hogere elasticiteit heeft biedt het ook meer steun (ondersteuning) en comfort. Ook is koudschuim een stuk duurzamer dan polyether en zal het jaren langer meegaan, zonder dat er kuilvorming ontstaat. Deze voordelen zijn echter terug te zien in de prijs van koudschuim vulling: deze is meestal dubbel zo duur als polyether vulling. Ook hier geldt echter het oude gezegde: goedkoop is duurkoop. Over het algemeen is het advies dan ook voor een bankstel te gaan waarbij de vulling uit koudschuim bestaat of een combinatie van polyether en pocketvering.

Meer lezen

Wil je meer lezen over alles wat met meubels te maken heeft? Bekijk dan onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod meubelen online en veilig op Meubels.com.