Vlekken verwijderen uit een stoffen bank

Vlekken verwijderen uit een stoffen bank

Door Fieke

Je wilt dat je stoffen bank zo lang mogelijk meegaat. Vlekken helpen hier natuurlijk niet bij! Desondanks is een vlek snel gemaakt. Het effectief verwijderen van vlekken is dan ook van groot belang om de levensduur van je bank te verlengen. We vertellen je er alles over, dus lees zeker door.

Een groot deel van het antwoord op de vraag hoe je je stoffen bank het beste kunt schoonmaken is dat dit afhankelijk is van de soort vlek. Gelukkig hebben we een uitgebreide vlekkenwijzer waar je per soort vlek – van wijnvlekken tot grasvlekken – kunt lezen hoe je deze het beste kunt verwijderen. Desondanks zijn er enkele vuistregels van toepassing bij het verwijderen van vlekken in een stoffen bank die we graag met je delen. Zo wordt je bankstel meestal weer mooi schoon, zonder professionele reiniging in te schakelen.

Algemene tips om vlekken uit je stoffen bank te verwijderen

Zoals gezegd heeft elke soort vlek haar eigen gebruiksaanwijzingen. Ook heeft het materiaal van de bank invloed op hoe je deze het beste schoon kunt maken. Hieronder zijn echter wat algemene richtlijnen bij het schoonmaken van een stoffen bank die we je graag meegeven. Twijfel je over de beste manier om je bank schoon te maken? Binnen de garantieperiode kun je hierover contact opnemen met de verkoper. Wanneer je het niet aandurft om een vlek aan te pakken kun je dit ook uitbesteden aan een professioneel reinigingsbedrijf. Zo voorkom je dat je het erger maakt, zeker bij hardnekkige vlekken zoals verf- en roestvlekken.

Niet wrijven maar deppen

Is je stoffen bank nog maar net vies? Zorg er in ieder geval voor dat je niet over de vlek wrijft maar deze dept. Zo voorkom je dat je de vlek nog verder in de bekleding drukt, wat het lastiger maakt om te reinigen. Voordat je begint met schoonmaken is het van belang eerst te kijken welke bekleding de bank heeft. Er zit namelijk nogal wat verschil tussen stof en suède met betrekking tot schoonmaken. Test het schoonmaak middel altijd eerst op een klein hoekje van de bank om te kijken hoe de stof erop reageert.

Gebruik nooit een gekleurde schoonmaakdoek

Wist je dat gekleurde schoonmaakdoeken kunnen afgeven? Je wilt natuurlijk voorkomen dat dit gebeurt op je bankstel, dus maak geen gebruik van gekleurde schoonmaakdoeken. Kies in plaats daarvan voor witte schoonmaakdoeken.

Vlekken verwijderen met shampoo

Wist je dat je shampoo kunt gebruiken om vlekken te verwijderen uit je stoffen bank? In shampoo zitten namelijk ingrediënten die de meest hardnekkige vetten aanpakken. Breng wat shampoo aan op het bankstel en wrijf er met een vochtige doek overheen totdat er schuim ontstaat. Verwijder dit schuim met een schone droge doek door te deppen. De vlek zou in veel gevallen (grotendeels) verdwenen moeten zijn.

Voorkomen is beter dan genezen

Waar het nuttig is de juiste kennis te hebben hoe je vlekken uit je stoffen bank kunt verwijderen is het natuurlijk nóg beter om de vorming van vlekken te voorkomen. Kies er bijvoorbeeld voor de bank te impregneren met een speciale vloeistof. Dit zorgt ervoor dat vuil zich minder goed kan hechten aan de vezels van het materiaal. Hierdoor kan vuil minder goed de bank indringen en blijft het als het ware liggen op het oppervlak. Hierdoor kan het makkelijk worden schoongemaakt.

Meer lezen

Wil je meer lezen over alles wat met meubels te maken heeft? Bekijk dan onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod meubelen online en veilig op Meubels.com.