Hoe kies je eetkamerstoelen?

Hoe kies je eetkamerstoelen?

Door Roy

Laat een prachtige eettafel niet schieten alleen omdat je denkt dat je er geen stoelen bij kunt vinden! Je tafel en stoelen hoeven namelijk helemaal niet volledig bij elkaar te passen om toch een interessant resultaat te krijgen dat ‘matched’. Je stoelen moeten echter wel passen bij de schaal en zorg dat je stoelen een element van de tafel bevatten. Benieuwd hoe je dit doet? We vertellen er alles over in deze blog.

Een mooie eettafel met eetstoelen is een essentieel onderdeel van elke eetkamer. Of je nu een klein eetgedeelte hebt of een zee van ruimte; het is belangrijk om te weten hoe je je eettafel en eetstoelen combineert. Er zijn verschillende manieren om de stijl van je eettafel en eetstoelen te matchen, zodat ze samen echt een eyecatcher zijn. In dit artikel zullen we dieper ingaan op hoe je kunt combineren en wat je moet overwegen bij het kiezen van de juiste combinaties.

Afmetingen

Wanneer je op zoek bent naar eetstoelen om te combineren met je eettafel zijn de afmetingen het meest belangrijk. Comfort is namelijk erg belangrijk en om comfortabel te zitten moeten de formaten van je eettafel en stoelen goed samengaan. De hoogte van de eettafel en de stoel moeten zo worden afgestemd dat de afstand tussen de zitting en het tafelblad 20 tot 32 centimeter bedraagt. De meest comfortabele afstand ligt tussen de 25 en 30 centimeter. Benieuwd wat voor jou het meest comfortabel is? Ga naar een meubelzaak waar veel eethoeken staan uitgestald, of test het terwijl je uit eten gaat. Neem een meetlint mee en bepaal de afstand tussen het tafelblad en de bovenkant van de zitting. Let ook op of de stoelzitting hard of gestoffeerd is. Als de zitting gestoffeerd is, meet dan de afstand tussen de bovenkant van de gestoffeerde zitting en de vloer terwijl de stoel leeg is.

Bij het uitkiezen van stoelen voor je eettafel is het belangrijk om te controleren of de hoogte van de stoelen goed past bij die van de eettafel. Maar je moet ook rekening houden met hun afmetingen, zodat ze eronder passen zonder dat de tafelpoten de voet van de tafel beschadigen of benauwend dicht bij elkaar te staan. Voor rechthoekige of ovale eettafels moeten de stoelen aan elk uiteinde voldoende ruimte hebben om eronder te schuiven zonder elkaar of de tafelpoten te raken. Voor vierkante en ronde tafels moet je minstens vijf centimeter ruimte hebben tussen elke stoel. Zorg er ook voor dat de bovenkant van eventuele armleuningen van de eetkamerstoelen niet tegen de onderkant van het tafelblad aanstoten om schade aan de stoelen te voorkomen en ervoor te zorgen dat jij en je gasten comfortabel kunnen eten.

Stijl

De eetstoelen hoeven niet volledig in de stijl van de eettafel te zijn, één gemeenschappelijk element is meestal voldoende om te zorgen dat alles bij elkaar past. De mate van formaliteit, de kleur of een enkel ontwerpelement (zoals de poten) kunnen hierbij van pas komen. Een chique 18-eeuwse massief houten eettafel met glanzende afwerking past bijvoorbeeld meestal niet bij moderne, minimalistische eetstoelen. Een tafel met metalen frame en een strak stenen- of houten blad past hier beter bij. Het is echter wél mogelijk om de chique 18e-eeuwse eettafel te combineren met minimalistische eetkamerstoelen wanneer deze een element van deze tafel bevatten, zoals bijvoorbeeld de houtsoort en de glanzende afwerking. Dit alles om te zeggen: houd rekening met de algehele stijl van de meubels en combineer deze alleen wanneer er elementen van de stijl in beide meubels aanwezig zijn.

 Samenvattend

Een eettafel en eetstoelen combineren is een leuke manier om je huis een opfrisbeurt te geven. Door een verscheidenheid aan stijlen, materialen en kleuren te combineren, kun je een eetruimte creëren die perfect bij jouw levensstijl past. Het is hierbij het belangrijkst om rekening te houden met de afmetingen én om alleen meubels te combineren die qua stijl een gemeenschappelijk element hebben. Of je nu voor een klassiek of modern look gaat of je creativiteit de vrije loop laat, je kunt een unieke, stijlvolle en praktische eethoek maken die je huis zal verfraaien. Met de juiste combinatie zal je eethoek je jarenlang plezier bezorgen.

Meer lezen

Wil je meer lezen over alles wat met meubels te maken heeft? Bekijk dan onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod meubelen online en veilig op Meubels.com.