16 Ideeën voor het inrichten van de ruimte onder de trap

16 Ideeën voor het inrichten van de ruimte onder de trap

Door Nicole / 23-08-2022

De ruimte onder de trap wordt vaak vergeten bij het inrichten van het huis. Eigenlijk is dit heel logisch. Je hebt nu eenmaal prioriteiten met het verbouwen en decoreren van je huis. Wanneer je eindelijk voor je gevoel helemaal klaar bent heb je vaak ook een tijdje even geen zin meer om ergens aan te beginnen. Zo komt het dat de ruimte onder de trap vaak leeg blijft. Dit is eigenlijk enorm zonde, want het potentieel van de ruimte onder de trap wordt enorm onderschat op deze manier. De ruimte onder de trap hoeft geen saaie lege hoek te zijn waar je nu misschien alleen je prullenbak hebt neergezet. Je kunt er iets ontzettend leuks van maken! Lees verder om onze 16 tips te ontdekken over het benutten van de ruimte onder je trap.

Er zijn zó veel verschillende mogelijkheden als het aankomt op het decoreren van de ruimte onder je trap. Je kunt allereerst natuurlijk de ruimte onder de trap te benutten om deze mooier te maken. Maar wist je ook dat het onder andere een ideale plek is om op allerlei handige manieren spullen in je huis op te bergen? Je kunt de ruimte onder de trap enerzijds gebruiken om spullen uit het zicht te krijgen of juist om leuke persoonlijke eigendommen tentoon te stellen. Wij hebben een leuk overzicht voor je gemaakt met 16 tips over hoe je de ruimte onder de trap aantrekkelijker kunt maken maar ook functioneler voor allerlei doeleinden. We wensen je veel leesplezier en hopen je met onze blog te kunnen inspireren om er wat moois van te maken!

Ideeën voor een grote ruimte onder de trap benutten

Natuurlijk kun je een onderscheid maken tussen een grote en een kleine ruimte onder de trap. Als je maar een kleine, steile draaitrap hebt zul je minder ruimte hebben dan wanneer je een rechte trap hebt die geleidelijk schuin omhoog gaat. Daarom maken wij in deze blog ons best gedaan het onderscheid te maken tussen tips voor een grote en kleine ruimte onder de trap. Je kunt voor jezelf beoordelen welke tips voor jou van toepassing zijn. Wanneer je over een kleinere ruimte beschikt zul je sommige van de tips voor de grote ruimtes ook op je eigen manier in een miniatuurversie kunnen gebruiken. Uiteraard kun je elk van de tips voor de kleine ruimtes onder de trap ook kunnen gebruiken in een grote variant voor een grotere ruimte onder de trap. Ook zijn er veel verschillende vormen trappen waarbij de ene tip beter past dan de ander. Niet te vergeten dat de trap zich niet bij iedereen in dezelfde ruimte bevindt: bij de een in de hal bij binnenkomst, bij de ander in de keuken en bij de volgende weer in de huiskamer. We laten dus de keuze van welke tips het beste bij jouw huis passen volledig over aan jou.

Idee 1: Zithoek onder de trap

Met genoeg ruimte onder de trap kun je hier een leuke zitruimte maken. Je kunt om een gezellige ruimte onder de trap te creëren een klein bankje aanschaffen zoals een loveseat. Ook een kleine chaise longue zou geschikt kunnen zijn vanwege het feit dat er als het ware maar aan één kant een rugleuning aanwezig is. Aangezien de trap natuurlijk schuin afloopt kan het zo zijn dat een loveseat vanwege de rugleuning net niet past en een kleine chaise longue net wél. Zorg voor een paar leuke decoratieve kussens op de bank om het lekker knus te maken. Uiteraard moet je ook een gezellige lamp hebben. Vaak is de ruimte onder de trap anders te donker om daar comfortabel te kunnen zitten en lezen. Heb je nog veel ruimte over dan kun je een mooie, niet te lange hanglamp installeren. Anders verzorgen één of twee kleinere wandlampen ook een aantrekkelijk aanzicht. Als je genoeg ruimte hebt dan kun je een kleine bijzettafel neerzetten om een drankje op neer te kunnen zetten. Er zijn heel handige bijzettafels die je als het ware over de bank heen kunt schuiven en zo heel weinig extra ruimte opnemen. Heb je deze ruimte echt niet, dan kun je hiervoor ook altijd nog een klein plankje aan de wand monteren. Wil je de ruimte extra gezellig maken, dan leg je ook een klein vloerkleed neer zoals een zachte schapenvacht. Nu is het de perfecte plek om tot rust te komen!

Idee 2: Mini-kantoor / studieruimte onder de trap

Heb jij maar weinig spullen nodig op je bureau om te kunnen werken? Dan kun je van de ruimte onder de trap uitstekend een klein kantoor maken. Een kleine studieruimte onder de trap is niet alleen functioneel maar vult ook op een mooie manier de anders lege ruimte op. Wij hebben een enorm scala aan schitterende kleine bureaus in allerlei stijlen die perfect onder de trap zouden kunnen passen. In het geval dat je kinderen hebt raden we je aan om een bureau en bureaustoel te nemen die je van hoogte kunt verstellen. Zo kunnen zij daar ook hun huiswerk maken. Dat is voor iedereen veel gezelliger dan wanneer ze hun huiswerk op hun kamer moeten maken! Zorg voor voldoende licht door lichte verf en/of behang aan te brengen. Natuurlijk heb je ook een leuke bureaulamp nodig; en als je bang bent dat dit niet genoeg licht oplevert eventueel ook nog een extra wandlamp. Heb je liever dat jouw verlichting geen extra ruimte inneemt, dan kan je ook ervoor kiezen om een paar spotjes te installeren. Dat is net zo leuk.

Idee 3: Eethoek onder de trap

Afhankelijk van waar de trap zich bevindt zou je van de ruimte onder de trap een kleine, gezellige eethoek kunnen maken voor twee mensen. Het spreekt voor zich dat deze tip minder geschikt is voor (grote) gezinnen met kinderen. Om een gezellige eethoek onder de trap te creëren heb je allereerst een kleine eettafel nodig. Aangezien deze vaak bedoeld zijn om van een groot formaat te zijn kun je echter ook kijken naar een elegante bartafel. Vervolgens heb je alleen nog maar wat leuke verlichting nodig. Een hanglamp zou voor een mini-eetkamer de leukste optie zijn; als dit teveel ruimte inneemt kun je wederom kiezen voor wandlampen of spotjes. Maak de ruimte eigen door deze op te leuken met een mooie poster of schilderij aan de muur. Zie je een eethoek voor jezelf niet zitten, maar vind je het misschien wel een leuk idee voor de kinderen? Neem dan een kleine salontafel die hoog genoeg is om twee lage stoeltjes, krukjes of zachte poefjes onder aan te schuiven of bij te zetten.

Idee 4: Klein toilet onder de trap

Wanneer je een heel steile trap hebt, dan heeft dit als voordeel dat de ruimte onder de trap relatief hoog is. Dit maakt de mogelijkheid vrij om hier een klein toilet in te bouwen. Afhankelijk van de ruimte zou het handig zijn om ter plekke ook je handen te kunnen wassen in een wasbakje en natuurlijk is een badmat altijd fijn om voor de wc te hebben liggen. Zo’n gasten badkamer is ideaal omdat je op deze manier jouw gasten niet naar jouw echt persoonlijke badkamer hoeft te sturen. Dit is wel zo fijn wanneer je de visite nog niet zo goed kent. Je hoeft zo ook alleen maar van tevoren de huiskamer en gastenbadkamer te poetsen in plaats van de gehele grote badkamer. Dat scheelt jou weer tijd en stress.

Idee 5: Washok onder de trap

Veel mensen hebben er moeite mee om tegen de wasmachine aan te moeten kijken. Het is geen mooi apparaat en ook zeker geen kleine. Maar waar moet je het dan kwijt, waar je het een beetje buiten zicht kunt plaatsen maar er wel makkelijk bij kunt? In de bijkeuken of in de badkamer? Wij zijn er ook niet zo’n groot fan van. Daarom dachten wij meteen aan het maken van een washok van die lege ruimte onder de trap. Door kastdeuren op maat te laten maken waarmee je de ruimte kunt afsluiten maak je van de schijnbaar nutteloze ruimte een functioneel washok. Zo is de wasmachine niet alleen buiten zicht, maar kun je ook het geluid tot zekere hoogte dempen. Als je nog ruimte over hebt voor een kleine opbergkast kun je hier jouw wasmiddelen in kwijt en de wasmand erbovenop zetten. Op deze manier is alles netjes opgeborgen. Wij vinden een open opbergkast de beste optie aangezien de kast al verborgen is. Dan kun je alles gemakkelijk uit de kast erbij pakken zonder eerst de lades open te hoeven trekken.

Idee 6: Speelruimte voor kinderen onder de trap

Misschien hebben jouw kinderen niet zoveel ruimte in huis om lekker te kunnen spelen. Bijvoorbeeld omdat hun eigen slaapkamer klein is of jouw huiskamer volstaat met breekbare spullen. Of misschien hebben ze al zat ruimte maar kan er altijd nog meer bij! De ruimte onder de trap is ideaal om een leuke speelruimte van te maken voor je kleine kinderen. Als je het een beetje leuk weet aan te kleden dan wordt het een toffe kinderhut waar zij graag tijd zullen spenderen. Dit is natuurlijk leuker is dan wanneer ze voornamelijk op hun kamer zitten om te spelen. Maak van de ruimte onder de trap een gezellig nisje voor de kinderen door deze in hun favoriete kleur te verven. Hier zet je een leuk minibankje neer die je combineert met wat leuke minikussentjes en dekentjes met daarop hun favoriete cartoonkarakters. Geef je kinderen wat privacy door wat gordijntjes voor de ruimte op te hangen. Ze zullen er niet meer weg te slaan zijn! Vergeet natuurlijk niet om de ruimte te voorzien van verlichting met bijvoorbeeld wat leuke wandlampen of een mooie plafondlamp. Houden jouw kinderen het meest van tekenen? Dan kun je kijken naar een leuke bijzettafel om toe te voegen. In ieder geval is het handig om een kleine opbergkast of kleine open kast neer te zetten waar je eventueel speelgoed en tekenspullen kunt bewaren.

Idee 7: Huisdieren kamer onder de trap

Wat voor huisdier je ook hebt: waarschijnlijk heb je een hoop spullen in huis om ervoor te zorgen. Honden en katten maar ook konijnen hebben bijvoorbeeld een grote hoeveelheid aan speelgoed, snoepjes en zakken voer. Voor katten heb je daarbij ook nog een kattenbak nodig en voor de hond hebben eigenaren vaak een bench. Dit neemt allemaal een hoop ruimte in beslag en het zijn geen spullen die je in zicht wilt bewaren: vooral de kattenbak niet. Daarom kun je van de ruimte onder je trap een prachtig privévertrek maken voor je huisdier waar zij zich terug kunnen trekken en waar jij hun spulletjes kunt bewaren. In het geval je er een kattenbak wilt neerzetten kun je ervoor kiezen om de ruimte onder de trap dicht te maken met deurtjes op maat en een kattenluikje te installeren. Je maakt er een relaxplek van door er een kleine bank neer te zetten voor je huisdier om op te liggen. Om zijn of haar spulletjes op te slaan kun je planken aan de wanden installeren om deze op te zetten of een opbergkast neerzetten. Het is vaak voor huisdieren niet nodig om ze te voorzien van verlichting; hier hebben zij weinig behoefte aan. Het is echter wel handig om in ieder geval een wandlampje te installeren zodat je ’s avonds makkelijk het voer kunt vinden.

Idee 8: Vissen- of hamsterhoekje onder de trap

Wat is er leuker dan een beetje leven onder de trap creëren? Als je ooit al eens overwogen had om een aantal vissen te nemen of een hamster dan is nu misschien een goed moment. Als de breedte van de ruimte genoeg is dan is er genoeg plek om een dressoir neer te zetten met daarop een mooi groot aquarium voor vissen of een groot glazen terrarium voor een hamster. Aangezien de trap vaak wordt gebruikt zul je gemakkelijk genoeg aandacht aan het dier kunnen besteden en niet vergeten ze te voeren. In het geval van een hamster heb je zo ook ’s nachts helemaal geen last van het geluid dat deze nachtdieren kunnen veroorzaken.

Idee 9: Mini-bioscoop onder de trap

Heb jij een trap in je woonkamer met daaronder een grote ruimte? Dan kun je hier heel goed jouw TV neerzetten! Door een mini-bioscoop onder de trap te creëren maak je op efficiënte wijze gebruik van de ruimte. De TV staat wel goed in zicht maar staat op geen enkele manier in de weg. Dit zorgt voor een bijzondere dynamiek in de woonkamer. Kies voor een elegant tv-meubel in de stijl van jouw huiskamer om van de ruimte onder de trap een functionele doch aantrekkelijke plek te creëren.

Idee 10: Wijnkelder onder de trap

Iedere echte wijnliefhebber zou wel een wijnkelder in zijn of haar huis aanwezig willen hebben. Echter hebben de meesten van ons geen kelder en niet de ruimte om een hele kamer toe te wijden aan een bijzondere wijnflessenverzameling. Waarom zou je deze droom of een kamer opofferen als je nog een hele lege ruimte over hebt in huis? De ruimte onder de trap kun je omtoveren tot een spectaculaire wijnkelder. Met een aantal wijnrekken met een unieke uitstraling heb je binnen een handomdraai een prachtige, stijlvolle wijnkelder gecreëerd onder de trap. Je kunt onder andere kiezen uit wijnrekken die je kunt neerzetten, maar ook varianten die je kunt ophangen en zelfs mooie wijnkasten. Hang alleen nog een aantal gedimde spotlichten op en zo heb je een enorm sfeervolle plek om je bijzondere wijnen in op te bergen. Het is ontzettend chique om te kiezen voor een gekleurde verlichting, zoals lampen die een warm oranje of opvallend blauwe kleur afgeven.

Idee 11: Extra opslag onder de trap: inbouwkast

Dit is misschien het minst creatieve idee van de hele lijst, maar dan alleen omdat het vergeleken met de rest zo’n voor de hand liggende mogelijkheid lijkt. Je kunt natuurlijk ook gewoon de ruimte onder je trap gebruiken als opbergruimte voor bijvoorbeeld je etenswaren of om de kleding uit het vorige seizoen in te bewaren. Hiervoor kun je een inbouwkast - oftewel vestiaire - laten maken maar je kunt natuurlijk ook gewoon een opbergkast neerzetten of juist een hele hoop planken aan de wand monteren om spullen op te bewaren. Voor het bewaren van etenswaren zoals drinkflessen en blikken groenten kun je het makkelijkst gebruik maken van open kasten of planken. Als je kleding wilt opbergen of beddengoed dan kun je het beste een dichte opbergkast, dressoir of kledingkast kiezen zodat er geen stof en beestjes bij kunnen komen. Aangezien je spullen uit het zicht wilt opbergen kun je de ruimte afsluiten van de rest van de kamer waarin de trap zich bevindt met behulp van een roomdivider.

Ideeën voor het benutten van een kleine ruimte onder de trap

Heb je maar een kleine ruimte over onder de trap maar wil je deze ruimte toch goed benutten? Ook in dit geval hebben wij nog een aantal leuke ideeën liggen voor je om dit om te toveren tot een functionele of gezellige plek in huis. Wij zien overal mogelijkheden om van alles iets moois te maken waar je wat aan hebt. We kunnen immers nooit genoeg opbergruimte hebben in huis!

Idee 12: Schoenenkast of schoenenrek onder de trap

Dit is een heel simpel idee maar als je er nog geen gebruik van hebt gemaakt een oh-zo-nuttige. Vooral gezinnen met kinderen zullen merken dat je al snel een overvloed aan schoenen in huis hebt. Nu is het niet zo’n probleem als één persoon bij binnenkomst zijn of haar schoenen binnen op de deurmat zet. Maar als meerdere mensen hun schoenen zomaar daar of op andere plaatsen in de hal neerzetten wordt het al snel een rommeltje. Schoenen zijn nu eenmaal niet de meest hygiënische voorwerpen dus je wilt ook liever niet dat er mee door huis wordt gelopen om ze vervolgens pas in de kamer uit te trekken. Daarom kun je hier maar beter een goede opbergplaats voor hebben: hier is de kleine ruimte onder de trap ideaal voor! Hier kun je makkelijk een schoenenrek neerzetten of zelfs een kleine schoenenkast. Het is immers nog mooier als je de schoenen buiten zicht kunt bewaren. Vooral in de winter wanneer de onderkanten van onze schoenen niet zo fris zijn.

Idee 13: Kapstok onder de trap

Het voordeel van een kapstok is dat je deze vaak zo scheef als je maar wilt kunt ophangen. Hierdoor zijn ze perfect om op te hangen onder de trap. Daarbij bestaan er ook kapstokken die van zichzelf schuin aflopen en ook het kopen van losse haken om de jassen aan op te hangen is een optie. Door een kapstok op te hangen onder de trap maak je hiermee een simpele opbergruimte voor al jouw zomer- en dikke winterjassen. Dit idee gaat overigens perfect hand in hand met het bovenstaande idee. Door deze twee ideeën te combineren heb je één vaste plek waar je bij binnenkomst jouw schoenen en jas kunt opbergen.

Idee 14: Klein eigen museum onder de trap

Heeft jouw familie een aantal schilderijen in bezit waar je geen geschikte plek voor weet te vinden? Of ben je gewoon op zoek naar een simpele manier om de wand onder de trap op te fleuren? Maak dan van de ruimte onder de trap een klein eigen museum! Dit kun je dus doen door mooie schilderijen op te hangen en posters, maar ook kun je plankjes aan de muur monteren om daar ook beeldjes en andere kunstwerken te plaatsen.

Idee 15: Lage kast onder de trap

Heb je weinig ruimte onder de trap maar wil je deze toch goed benutten? Dan kun je kiezen om daar een klein, laag kastje neer te zetten zoals een dressoir. In de lades kun je dan jouw spullen kwijt zoals je fietssleutels, autosleutels en andere zaken die je vaak meeneemt voor je onderweg gaat. Daarbij wordt het waarschijnlijk de plaats waar je de tas die je meeneemt naar je werk ’s avonds neerzet wanneer je thuiskomt. Natuurlijk kun je de kast leuk aankleden door hierop bijvoorbeeld een vaasje met bloemen neer te zetten en een familiefoto. Aan de wand waar het kastje tegenaan staat kun je een spiegel ophangen, een leuk schilderij of nog een extra plankje bevestigen waar je wat leuks op kunt zetten. Op deze manier is het net wat meer aangekleed. Je kunt deze tip dus ook leuk combineren met idee 13.

Idee 16: Decoratieve planten onder de trap

Zoals we eerder in de blog al zeiden kan het erg leuk zijn om aan te kijken tegen wat levends onder de trap. Je kunt de ruimte onder de trap in één klap aankleden door hier een grote, chique vaas neer te zetten met daarin een mooie plant. Vooral een plant met grote bladeren zoals een Monstera of Kentia Palm is een echte blikvanger. Ook planten die wat weghebben van een kleine boom zoals een Phachira, Dracaena of Ficus zijn een prachtige aanvulling op de ruimte. Geef deze een mooie pot en die saaie ruimte onder de trap is lang zo leeg niet meer! Dit is overigens het allerleukst in combinatie met tip 3: op die manier is extra veel leuks om naar te kijken.

Idee 17: Boekenkast onder de trap

Ben jij een echte boekenwurm en weet je niet meer waar je jouw boekencollecties kwijt kunt? Of heb je een teveel aan souvenirs waar teveel sentimentele waarde aan vast zit om weg te kunnen gooien? Misschien is allebei het geval? Dan kun je de ruimte onder de trap benutten als boekenkast. Dit kun je op verschillende manieren doen. Heb je genoeg ruimte, dan kun je daar uiteraard gewoon een boekenkast of een vitrinekast neerzetten. Echter hebben wij dit idee expres geplaatst onder de ideeën voor het decoreren van een kleine ruimte onder de trap. Dit hebben we zo gedaan omdat het ook heel makkelijk is om zonder kast een boekenkast te maken! Je hoeft alleen maar een aantal planken te installeren die beschikken over zijwanden zodat de boeken ergens tegenaan kunnen leunen en niet omvallen. Of je kiest natuurlijk gewoon voor een kant-en-klaar wandrek die je kunt ophangen om de boeken in te zetten.

Inmiddels zijn we alweer bij het einde van deze blog beland. We hopen je hiermee voldoende inspiratie te hebben geboden voor het inrichten van de ruimte onder de trap in jouw huis. Namens Meubels.com wensen we je veel succes om er wat moois van te maken!

Meer lezen

Wil je meer lezen over alles wat met meubels en interieurdesign te maken heeft? Bekijk dan ook onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod meubelen online en veilig op Meubels.com.