Zo laat je de vintage look terugkomen in je interieur

Zo laat je de vintage look terugkomen in je interieur

Door Jens

Hoe leuk is het om karakter en geschiedenis toe te voegen aan je woning door de vintage look terug te laten komen? Moderne interieurs zijn erg strak en vaak minimalistisch. Een authentieke twist door middel van wat vintage elementen kan precies zijn wat er nodig is om je woning helemaal af te maken. Lees hier hoe je dit het beste kunt doen!

Het integreren van vintage in je woning betekent over het algemeen kiezen voor bepaalde meubels, accessoires en kleurenpaletten uit een vroegere periode. Dit is natuurlijk een breed begrijp; vintage design varieert ook aanzienlijk, afhankelijk van de periode die je kiest. Kies voor de romantische, ouderwetse charme van jaren ’40, jaren ‘50 en jaren ’60 vintage of bijvoorbeeld voor de nostalgische retro look van de jaren ’70 en ‘80.

Haal inspiratie uit vintage interieurs die je mooi vindt

Het is wellicht een open deur intrappen, maar alle goede interieurrenovaties beginnen met de juiste inspiratie. Een origineel idee is het beste vertrekpunt, dus de beste plek om te beginnen is om zoveel mogelijk foto's vast te pinnen en een moodboard te maken van wat je wilt bereiken. Als je eenmaal jouw verzameling hebt, begin dan met het filteren van de afbeeldingen en identificeer de elementen die je het allermooist vindt. Is het de muurkleur? De meubels? De lampen? Dit zal je helpen te kiezen wat je wilt bereiken en leert je tevens hoe je dit het beste kunt doen.

Struin vintage- en kringloopwinkels af

Vintage- en kringloopwinkels kunnen een geweldig startpunt zijn om de vintage pareltjes te vinden die je zoekt. Laat je fantasie hierbij niet thuis! Oud hout kan worden gebruikt als muurbekleding, vuurkorven kunnen nieuw leven worden ingeblazen, metalen kisten kunnen worden gebruikt als opslagruimte, stenen en oude koperen wastafels kunnen worden gebruikt als gootsteen of ongewenst meubilair kan in een nieuw jasje worden gestoken. Zelfs een enkel stuk vintage, zoals een kast, kan al een enorm effect hebben op de uitstraling van je interieur.

Vooral wanneer je een mix wilt maken van felle patronen en funky vintage stukken moet je ervoor zorgen dat de indeling van de kamer, de meubels en de muurschilderingen allemaal één geheel vormen. Omdat veel vintage voorwerpen zijn gemaakt van materialen als hout, riet, smeedijzer of leer kun je een kamer opvrolijken met zachte kleuren, strakke metalen en scherpe lijnen. Gelukkig zijn de meeste moderne interieurs al voorzien van deze elementen. Wanneer je vintage wanddecoratie, moderne meubels en accessoires probeert te combineren met andere stijlen in je huis, zorg er dan voor dat je ruimte creëert om te ademen. Vintage oogt vaak wat drukker, dus kan het al snel rommelig worden wanneer het niet voldoende gedoseerd wordt binnen je moderne interieur.

Verbind stijlen met kleur

Wanneer je vintage in je moderne woning verwerkt combineer je oud en nieuw. Hoe zorg je voor een eenduidige uitstraling? Dit doe je het meest effectief met een afgestemd kleurenpalet! Een van de beste manieren om een samenhangend interieur te bevorderen, ongeacht het tijdperk, is door stijlen met vergelijkbare kleuren te combineren. Of je nu een kleurenfamilie kiest die past bij jouw nieuwe antieke kist of probeert een moderne bank te combineren met een vintage vloerlamp en salontafel; het zal vrijwel zeker werken zolang de kleuren overeenkomen met het bestaande palet.

Meer lezen

Wil je meer lezen over alles wat met meubels te maken heeft? Bekijk dan onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod meubelen online en veilig op Meubels.com.