Wanneer je een bank koopt wil je deze natuurlijk zo lang mogelijk in goede conditie houden, wat goed is voor het gebruikscomfort én je portemonnee. Benieuwd hoe je je bank het beste kunt onderhouden? We delen hieronder tips, dus lees zeker door.
Ongeacht het materiaal van je bank; elke bank heeft onderhoud nodig. De meeste bankstellen hebben kussens met schuimvulling in combinatie met speciale vering. Dit schuim dient altijd eerst ingezet te worden, wat betekent dat het naarmate er op gezeten wordt stugheid zal verliezen en daarmee zachter zal worden. Dit zorgt er echter voor dat de kussens minder strak gaan ogen en dat er plooien kunnen ontstaan. Waar het niet te voorkomen is dat de vulling zachter wordt waardoor de bank minder strak zal ogen zijn zaken als vuil en vlekken wél te verwijderen. We zullen daarom uiteenzetten hoe je dit het beste kunt aanpakken.
Uiteraard geldt ook bij het onderhouden van een bankstel dat voorkomen beter is dan genezen. Zo zijn de arm- en rugleuningen natuurlijk niet bedoeld om op te staan of zitten. Wanneer je het bankstel gaat verplaatsen kun je dit beter doen door het op te tillen in plaats van door deze te verschuiven. Hiermee vermijd je druk op het onderstel wat tot schade kan leiden. Ook zouden we je graag willen adviseren het bankstel nooit in direct zonlicht te plaatsen om verkleuring en uitdroging tegen te gaan. Zet een bankstel daarnaast nooit te dicht bij een kachel of verwarming. Veel warmte heeft namelijk een slechte invloed op het materiaal van de bank. Let ook op met sleutels, portemonnees en of andere dingen die je in je broekzak draagt; deze kunnen de bekleding beschadigen.
Waar we hieronder ingaan op tips per materiaalsoort, zijn er ook enkele algemene onderhoudstips die bijdragen aan het voorkomen van reparaties en dure, professionele reiniging:
Een stoffen bankstel voelt lekker zacht en warm, maar is vaak kwetsbaarder dan leer (afhankelijk van de soort stof). Hoe kun je een stoffen bankstel desondanks goed onderhouden? Allereerst is het belangrijk deze te voorzien van een vuilafstotend middel. Deze middelen zorgen er voor dat vocht en vet niet of minder snel de stof in trekken en makkelijker te verwijderen zijn. Stofzuig het bankstel wekelijks met een stofzuiger met zachte borstel en lage- tot middelhoge zuigkracht. Hierna kun je het bankstel met een vochtige zeem of vochtige schone doek afnemen. Idealiter is deze schone doek wit om te voorkomen dat er kleurstof in de bekleding terecht komt.
Heb je last van losse draden bij je stoffen bankstel? Het beste kun je deze weer terug stoppen in de onderstof. Dit kun je doen via een speciale naald. Eventueel kun je er ook voor kiezen de losse draad af te knippen. Een echte no-go is om aan het draadje te trekken!
Je zult het wellicht ook kennen van oude truien of oud beddengoed. Kleine, verklitte stofdeeltjes die als bolletjes over de stof zitten. Ook bij een stoffen bankstel zul je hier op termijn last van krijgen. Dit valt niet te voorkomen, maar met een pluizenkam of textieltondeuse kun je er wel van afkomen.
Helaas zijn er nog geen stoffen op de markt die volledig huisdier-proof zijn. De scherpe nagels van met name katten blijven funest voor de levensduur van een stoffen bankstel. Wel geldt: hoe stugger de stof, hoe langer deze het vol zal houden. Wil je je bankstel toch optimaal beschermen? Overweeg dan beschermende hoezen die je over je bankstelkussens kunt trekken.
Leren bankstellen zijn over het algemeen minder kwetsbaar dan stoffen bankstellen en gaan daardoor langer mee. Het leer is koud wanneer je er op gaat zitten of liggen, maar warmt op naarmate je er langer op ligt. Het wekelijkse onderhoud omvat het afdoen van de bank om vet en ander vuil te verwijderen. Om je leren bank zo lang mogelijk mee te laten gaan is het raadzaam deze eens per jaar in te smeren met lederonderhoud. Heb je kleine kinderen of huisdieren? In dat geval is er iets vaker onderhoud nodig. Heb je onverhoopt een vlek gemaakt? Schrobben is verboden bij een leren bank! Dit zal de vlek groter maken en daarnaast er is een kans dat je het leer beschadigt of de vlek erin schrobt. Gebruik ook geen hand zeep of afwasmiddel; dit heeft een te hoge zuurgraad en tast het beschermende laagje van het leer aan.
Wat het onderhouden van een leren bank lastig kan maken is het feit dat er verschillende soorten leren bekleding bestaan en elke soort haar eigen eisen heeft met het onderhoud. Het naleven van deze eisen is van belang om te voorkomen dat het leer binnen enkele jaren krasjes en barsten gaat vertonen. We lichten hieronder de meest populaire leersoorten voor de bekleding van bankstellen toe:
Dit leer heeft het meeste onderhoud nodig in vergelijking met de andere soorten leer. Er zijn verschillende gespecialiseerde middelen beschikbaar waarmee je Aniline leer kunt behandelen. Deze behandeling hoort eens in de 2,5 jaar gedaan te worden. Verder moet dit leer te zo schoon mogelijk gehouden worden. Twee keer per jaar een behandeling met zachte cleaner is hiervoor voldoende.
Net als bij Aniline leer is het bij gedekverfd leer van belang het materiaal een in de 2,5 jaar te behandelen met een gespecialiseerd middel. Dit is het makkelijkst te onderhouden leer. Voor een lange levensduur is het van belang het leer regelmatig van ledervoeding te voorzien.
Deze soorten leer vergen wat specialer onderhoud en daarom zijn er ook meerdere specialistische producten op oliebasis voor nodig met een waterafstotende werking. Reguliere onderhoudsmiddelen zijn helaas niet geschikt. Daarnaast moeten deze leersoorten ook een aantal keer per jaar behandeld worden met een borsteltje.
Na aankoop hoef je in principe niets meer met dit leer te doen. De speciale was- vetcombinatie waar dit leer voor aankoop van voorzien wordt maakt het al enigszins vuil afstotend. Dit leer mag uitsluitend elke 2,5 jaar gevoed worden met old saddle wax. Ga je voor een andere reiniger zal dit afbreuk doen aan het old saddle leer effect.
Het is aan te raden om Pull Up leer regelmatig te behandelen met een wax en twee keer per jaar goed in te vetten. Gebruik hiervoor nooit terpentine, tinner of andere chemische middelen. Doe bankstellen van Pull Up leer regelmatig met een zachte doek en doe het eens in de week af met een vochtige doek.
Ondanks de naam dien je dit materiaal als stof te behandelen. Het materiaal is echter óók niet echt stof. Het is dus geen stof én geen leer. Microleer is een samengesteld product, bestaand uit schaafsel van echt leer en textiel. Let op dat je bij dit materiaal nooit een schoonmaakmiddel inwrijft maar dept. Ook kunnen de verkeerde schoonmaakmiddelen onherstelbare schade aanbrengen en is het materiaal kwetsbaar voor direct zonlicht en vloeistoffen. Er zijn echter verschillende verhoudingen beschikbaar tussen het leer en het textiel, waarbij elke verhouding weer haar eigen kenmerken en eisen heeft. Het is dan ook raadzaam hier naar te informeren bij de winkel waar je het bankstel gekocht hebt.
Wil je meer lezen over alles wat met meubels te maken heeft? Bekijk dan onze andere blogs:
Bekijk en vergelijk het grootste aanbod meubelen online en veilig op Meubels.com.