Welke leersoorten worden gebruikt bij banken en stoelen?

Welke leersoorten worden gebruikt bij banken en stoelen?

Door Roy

Op zoek naar een leren bankstel? Je zult al snel overspoeld worden met allerlei begrippen waar je waarschijnlijk nog nooit van gehoord hebt; zeker qua materialen. Benieuwd welke soorten leer er zijn voor bankstellen? We zetten het in deze blog voor je uiteen.

Leer is een mooi, stijlvol natuurproduct dat voornamelijk wordt vervaardigd uit de huiden van runderen in looierijen. Wist je dat looien het conserveren van dierenhuiden betekent? Deze worden in ongeveer drie weken geconserveerd, gevet, gekleurd en afgewerkt om gebruikt te kunnen worden door lederfabrikanten in de meubelindustrie. Er zijn verschillende soorten leer die gebruikt worden voor bankstellen. Elke soort leer heeft haar eigen kenmerken waarbij sommige soorten beter geschikt zijn voor de zitting en andere soorten voor de rugleuning.

Leersoorten voor de zitting

Hierbij een overzicht van de vier leersoorten die het best geschikt zijn voor zitting:

Volledig Aniline

De duurste, maar ook de beste kwaliteit leer. Slechts 2% van alle huiden is geschikt voor gebruik als volledig Aniline. Dit leer heeft een heel natuurlijke uitstraling. Volledig Aniline is gevoelig voor vuil, wat het minder geschikt maakt voor huishoudens met kinderen of huisdieren.

Semi-Aniline

Dit leer is in beperkte mate bewerkt om oneffenheden te verwijderen. Zo'n 12% van alle huiden is geschikt. Het is gevoelig voor vuil, maar minder dan volledig Aniline. Dit maakt het al meer geschikt voor huishoudens met kinderen of huisdieren. Wel moet het goed schoongehouden worden.

Nubuck

Ook wel bekend als Afrika leer en Geschuurd leer. Nubuck is volledig opgeschuurd leer waardoor er een fluweel oppervlak ontstaat. Wel is het gevoelig voor vuil, wat Nubuck minder geschikt maakt voor huishoudens met kinderen of huisdieren.

Top leder

Ook wel bekend als Toledo leer en Gecorrigeerd leer. Top Leder is geverfd en er is een patroon op gestanst. Het materiaal stoot vocht en vuil af. Dit maakt het geschikt voor ieder huishouden.

Leersoorten voor de rugleuning

Onderstaande leersoorten zijn prima geschikt voor de zitting (behalve PVC), echter komen ze nog beter tot hun recht als materiaal voor de rugleuning of bekleding van de achterkant van het bankstel. Dit komt doordat deze materialen over het algemeen wat minder lang meegaan wanneer ze gebruikt worden als zitting. Ook zijn ze wat gevoeliger voor schade.

IPU

Ook wel bekend als microvezelleer.  IPUs is makkelijk schoon te houden en eventueel te gebruiken als zitting, echter is het wel gevoelig voor slijtage. Daarnaast is het verkrijgbaar in vele kleuren. Het materiaal is geschikt voor ieder huishouden.

Split leder

Ook wel bekend als Pilotenleer. Split leder is makkelijk schoon te houden en eventueel te gebruiken als zitting, alhoewel dit niet aan te raden is omdat het materiaal gevoelig is voor slijtage en beschadiging. Het is een kwetsbaar materiaal dat gevoelig is voor licht.

Pull Up leder

Ook wel bekend als Immitatieleer. Het is makkelijk schoon te houden maar gevoelig, waardoor het niet geschikt is voor huishoudens met kinderen of huisdieren. Het is eventueel te gebruiken als zitting maar wederom gevoeliger voor slijtage. Dit materiaal is beschikbaar in vele kleuren.

PVC

Dit materiaal is makkelijk schoon te houden en verkrijgbaar in vele kleuren. Het is echter niet sterk en daarom niet geschikt als zitting. Het is ook niet geschikt voor huishoudens met kinderen of huisdieren.

Meer lezen

Wil je meer lezen over alles wat met meubels te maken heeft? Bekijk dan onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod meubelen online en veilig op Meubels.com.