Zo kun je woonstijlen samenvoegen

Zo kun je woonstijlen samenvoegen

Door Roy / 08-08-2022

Vaak wordt er gezegd dat je huis een weerspiegeling is van wie je bent. Het kan dan ook zeker uitdagingen opleveren wanneer je niet kunt kiezen tussen stijlen, of wanneer een huis wordt ingericht door twee huiseigenaren met verschillende smaken. Modern of klassiek? Welk materiaal voor de kasten? Wordt het stoer of toch wat gezelliger? Gelukkig hoeft het samenvoegen van woonstijlen geen getouwtrek te zijn door onderstaande tips te volgen.

Er zijn meerdere manieren om verschillende interieurstijlen te combineren tot één unieke look. Het samenvoegen van woonstijlen is een spannende manier om persoonlijkheid aan je huis toe te voegen. Pak je dit verkeerd aan zal er echter een onrustig, rommelig geheel ontstaan. Hoe zorg je dat het combineren van woonstijlen een succes wordt? Laat je hiervoor inspireren door onderstaande tips; wanneer je deze volgt zit je zeker op de juiste weg.

Een uniek focuspunt

Een belangrijk punt binnen woninginrichting is het bepalen van het middelpunt van de kamer. Dit geldt uiteraard nog steeds wanneer je twee woonstijlen samen wilt voegen. De meeste kamers hebben een bankstel of een grote eettafel dat het natuurlijke middelpunt van de kamer wordt, maar je kunt de aandacht ook vestigen op een andere plek zoals een kroonluchter, een kunstwerk of een interessant lichtpunt.

De 80/20 regel

De 80/20 regel, ook wel het Pareto-principe, is van oorsprong een economisch concept dat illustreert hoe in veel gevallen 80% van de resultaten wordt gerealiseerd door slechts 20% van een bepaalde inzet of tijdsinvestering. Hierbij is de keerzijde dat de overige 20% aan resultaat wordt gerealiseerd door de overige 80% aan inzet of tijdsinvestering, wat aangeeft hoe inefficiënt een groot deel van de bedrijfsvoering is. Dit helpt bedrijven om prioriteiten te stellen, maar kent ook vele toepassingen buiten economische sferen. De 80/20 regel komt ook in vele andere situaties tot zijn recht, waaronder binnen woninginrichting. Binnen deze wereld is het een populair ontwerpconcept voor een mix-en-match verhouding. Meestal kies je jouw favoriete stijl voor het dominante thema, de 80%, of misschien moet je het thema kiezen waarvoor het makkelijker is om de juiste meubelstukken en decoratie te vinden. Je andere ontwerpstijl, de 20%, zal je huis accentueren. Je kunt een bank of set eetkamerstoelen vinden die past bij je belangrijkste ontwerpstijl en deze accentueren met decoratieve kussens en lampen van de secundaire stijl.

Een beperkt kleurenpalet

Bij het combineren van ontwerpstijlen is kleur ongelooflijk belangrijk. De makkelijkste manier om harmonie te creëren - vooral wanneer je interieurstijlen samenvoegt - is om in elke kamer dezelfde kleuren te gebruiken. Twee verschillende thema's samenbrengen met dezelfde kleur is een geweldige manier om ontwerpen te mixen en matchen. De kleuren hoeven niet dezelfde tint te zijn, maar door hetzelfde kleurenschema te gebruiken krijg je meer samenhang in je interieur.  Houd voor de continuïteit niet meer dan drie verschillende kleuren aan voor jouw algemene kleurenschema.

Te veel kleuren kan afleiden en elk stuk in jouw kamer het gevoel geven dat het op zichzelf staat. Door selectief te zijn met een paar kleuren die je mooi vindt zullen de kamers in het hele huis als één geheel aanvoelen, ongeacht de variatie in decoratie. Het zal moeilijk zijn om te zien welke kleur je gebruikt om jouw ontwerpen aan elkaar te koppelen als je er te veel gebruikt. Als je wilt dat jouw interieurontwerp er gedurfd uitziet, gebruik dan primaire kleuren zoals blauw of combineer zwart en wit. Voor een subtiele esthetiek gebruikt je neutrale tinten zoals groen en bruin.

Herhaal patronen

Het combineren van woonstijlen betekent meestal ook het mixen van patronen. Wil je dit succesvol doen? Selecteer dan drie verschillende soorten patronen voor een kamer: één groot dominant patroon, één van gemiddelde grootte en één van kleine grootte. Houd de kleuren op hetzelfde niveau van intensiteit en verspreid de patronen door de ruimte. Gebruik tussendoor ook veel effen kleuren zodat je de ruimte niet overweldigt met te veel patronen. Een vorm of motief dat in de hele ruimte wordt gebruikt, kan een kamer samenbrengen en ervoor zorgen dat de inrichting niet versnipperd lijkt. Dit helpt om de verschillende stijlen te verenigen.

Heb je een look gevonden die je bevalt? Herhaal deze dan door het hele huis. Een van de makkelijkste manieren om stijlen te mixen en matchen is om te herhalen waar je al van houdt. Probeer overal in huis dezelfde patronen te gebruiken en zoek in je accentstukken patronen die bij je hoofdstukken passen.

Werk met de juiste proporties

Bij het kiezen van de designstijlen die je wilt mixen en matchen is het belangrijk om te onthouden dat de meubels bij elkaar moeten passen. Kies daarom voor meubels die elkaar aanvullen. Zo zijn sommige stijlen voorzien van grote, robuuste meubels terwijl andere stijlen zijn voorzien van fijne, subtiele meubels. Voorkom een oversized bank naast een klein bijzettafeltje, voetenbankje of accentstoel door van tevoren rekening te houden met de proporties binnen bepaalde stijlen.

Meer lezen

Wil je meer lezen over alles wat met meubels te maken heeft? Bekijk dan onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod meubelen online en veilig op Meubels.com.