Hoe mix je een industriële stijl met een modern interieur?

Hoe mix je een industriële stijl met een modern interieur?

Door Roy

Een industrieel interieur is nog altijd een populaire keuze, alhoewel het enkele jaren geleden pas echt helemaal in was. Heb je een industrieel interieur en wil je deze opfrissen door er moderne elementen aan toe te voegen? In deze blog geven wij je tips en advies hoe je dit kunt doen, dus blijf zeker lezen.

Op eerste oogopslag lijken de industriële stijl en de moderne stijl veel overeenkomsten te hebben, waardoor het combineren van deze stijlen niet lastig zou moeten zijn. Toch heeft elke stijl zo haar nuances die belangrijk zijn om te begrijpen wanneer je de stijl écht terug wilt laten komen, iets dat zeker belangrijk is wanneer je stijlen probeert te combineren. We lichten daarom de belangrijkste kenmerken van de stijlen hieronder toe, waarna we een leidraad schetsen hoe je de stijlen zou kunnen combineren.

De eigenschappen van een industrieel interieur

Wanneer je een industrieel interieur probeert te omschrijven kom je al snel uit op de woorden stoer, rauw en minimalistisch. Ruwe, onbewerkte materialen zoals metaal, beton en leer zijn binnen deze stijl onmisbaar. De stijl is ook verre van kleurrijk; de voornaamste basiskleuren zijn namelijk zwart, grijs en wit, alhoewel cognac ook een belangrijke kleur is binnen dit thema. Kijken we naar de muren zien we vaak egale kale muren of bakstenen muren, al dan niet aan de hand van behang.

Waar je bij de meeste interieurstijlen je best zult doen om alle kabels en leidingen zo veel mogelijk weg te werken, is juist het tegenovergestelde tekenend voor de industriële stijl. Zichtbare leidingen en kabels geven het gevoel alsof je in een omgebouwde fabriekshal zit; iets dat dan ook zeer belangrijk is voor het industriële interieur. Ook op gebeid van verlichting zijn er enkele specifieke opties. Grote metalen of stalen lampen vormen een belangrijk kenmerk van deze stijl. Oude fabriekslampen, stoere hanglampen of industriële vloerlampen: het kan allemaal. Hierbij geldt: hoe ouder en robuuster het materiaal, hoe beter de lamp bij het interieur past.

De eigenschappen van een modern interieur

Ook een modern interieur is simpel, rustig en daarmee tijdloos. De stijl wordt gekenmerkt door strakke lijnen maar is tegelijkertijd comfortabel en gezellig. Een modern interieur heeft een lichte basis en veel neutrale tinten. Dit maakt het een veelzijdige stijl die eigenlijk eerder als overkoepelde stijl van verschillende interieurs gezien zou kunnen worden, zoals Scandinavisch en Japandi. Vaak hebben moderne interieurs één meer opvallende kleur die doorgevoerd wordt in de details. Ook is het belangrijk dat het licht is in een modern interieur. Hoe lichter, hoe beter dus houd hier rekening mee met de ramen en de plaatsing van de meubels.

Een minimalistische inrichting past perfect bij een modern interieur, waaronder ook weer de Scandinavische en Japanse interieurstijlen. Combineer de rustige basiskleur en de minimalistische inrichting met sprekende details. Less is more. Het is daarom belangrijk slechts één accessoire te kiezen die in het middelpunt staat, zoals een opvallende lamp, een kast, of een mooie bank. Dit is echt de eyecatcher.

Hoe combineer je industrieel en modern?

Je bent nu op de hoogte van de kenmerkende eigenschappen van industrieel en modern interieur. Dit maakt het stukken makkelijker om beide samen te voegen onder één dak en alsnog beide stijlen herkenbaar terug te kunnen zien. Het is prima om je industriële meubilair aan te houden, aangezien dit goed aansluit op het minimalistische karakter van moderne interieurs. Kies er echter voor één meubelstuk in de belangstelling te plaatsen door hier een knallend kleurtje terug te laten komen, bijvoorbeeld de kussentjes op de bank of een robuuste lamp met een kleur. Probeer ook meer licht te creëren door bijvoorbeeld voor een soort raamdecoratie te gaan die meer licht doorlaat. Waar de industriële stijl zich kenmerkt door zichtbare kabels en buizen, is de moderne stijl juist veel strakker. Overweeg daarom de kabels en buizen weg te werken om het geheel moderner aan te laten voelen. Vul het geheel tenslotte aan met voldoende groen en laat de knallende kleur van het centrale stuk terugkomen in andere details van de ruimte.

Meer lezen

Wil je meer lezen over alles wat met meubels te maken heeft? Bekijk dan onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod meubelen online en veilig op Meubels.com.