Zo maak je jouw huis klaar voor de herfst

Zo maak je jouw huis klaar voor de herfst

Door Fieke

Wanneer de maanden weer eindigen op ‘ber’ betekent het dat het (bijna) tijd is voor de herfst. De dagen worden weer korter, kouder en natter. Het druilerige herfstweer zorgt ervoor dat veel mensen meer warmte binnenshuis willen ervaren. Wil jij jouw huis ook klaarmaken voor de herfst? We geven je graag enkele tips waarmee jouw interieur lekker knus wordt.

De zomer zit erop en de blaadjes beginnen te verkleuren. Mensen houden hun grote herfstschoonmaak. Het zal niet lang duren voordat de straten gevuld worden met vallende bladeren en het kleurenpallet van de natuur bestaat uit oranje- en roodtinten. Dit zijn dan ook de kleuren die we in de herfst vaak terugzien in interieurs in combinatie met middelmatig donkere kleuren, aardekleuren en somberdere texturen. Omdat het buiten kouder wordt en de dagen korter zijn, wil je het binnen natuurlijk gezelliger maken. Omdat het niet realistisch is om elk seizoen je meubels te vervangen zul je hiervoor slim gebruik moeten maken van de juiste decoratie en accessoires. We vertellen je graag hoe je dit aanpakt!

Hoe maak je je interieur herfst-proof?

Met de korter wordende dagen wil je het binnenshuis natuurlijk gezelliger maken. Hierbij hoort natuurlijk seizoengebonden decoratie die goed past bij de herfst. Let er echter op dat je eerst je bestaande accessoires onder handen neemt om te voorkomen dat je woonkamer rommelig wordt. Berg je zomerdecoratie daarom eerst op in dozen voordat je aan de slag gaat met je herfstdecoratie. Zo ga je netjes en gestructureerd te werk.

Decoratie

Bij herfstdecoratie hebben we het natuurlijk met name over items in oranje- en bruintinten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan pompoenen; ideaal om op verschillende plekjes in je woonkamer te leggen, zoals ergens op een plank of op je salontafel. In de herfst zijn er vele plekjes waar je pompoenen in verschillende vormen, kleuren en maten kunt kopen zoals tuincentra en kwekerijen langs landweggetjes. Een andere populaire vorm van decoratie: kunstblaadjes. Deze zijn bij uitstek geschikt om in de hoekjes en bij de ramen op te hangen voor een échte herfstsfeer. Wat ook altijd mooi staat is een centraal herfststuk op tafel. Plaats pompoenen, kaartjes en een mooie bos bloemen met pluimen in herfstkleuren op een houten dienblad voor een prachtig én praktisch decoratiestuk dat eenvoudig verplaatst kan worden. Neem ook draadverlichting mee in je overweging! Dit staat heus niet alleen mooi in de Kerstboom; leg de verlichting tussen potjes en vaasjes op een kast of plank voor een fraai, warm effect. Verder doen houten paddenstoelen en een schaaltje met eikels het ook altijd goed.

Accessoires

Ook qua woonaccessoires heb je verschillende opties om de herfst in huis te halen. ‘Aaibaar’ is hierbij het sleutelwoord. Wat dacht je van lekker zachte plaids in aardekleuren? Plaats ze op de hoek van het zitgedeelte van de bank, over de armleuning of zelfs op de salontafel. De herfst is ook een prima tijd om voor een andere kleur bankkussens te gaan. Kies ook nu weer voor aardekleuren of kleuren zoals oranje, donkerrood, okergeel of donkergroen.

Overige tips

Voordat je aan de slag gaat om je huis om te toveren tot knus paleis is het verstandig om de volgende tips nog even te lezen:

Tip 1: Bepaal van tevoren welke kamers je aan wilt pakken

Planmatig te werk gaan is ook bij het decoreren van je huis een goed idee. Pak niet gelijk het hele huis aan maar doe dit per kamer. Zo voorkom je dat je te veel of juist te weinig aan herfstdecoratie- en accessoires uitgeeft, waardoor je terug moet naar de winkel. Wel zo efficiënt!

Tip 2: Overweeg om zelf herfstdecoratie te maken

Herfstdecoratie is erg leuk en eenvoudig om zelf te maken. Ga zelf aan de slag en creëer iets moois voor in huis zoals droogbloemen of een mooie herfstkrans.

Tip 3: Denk na over het licht in huis

In de herfst worden de avonden steeds donkerder. Denk daarom na of je huidige lampen nog wel voldoende verlichting produceren. Wellicht dat wat extra sfeerverlichting net datgene is waarmee je helemaal het effect creëert waar je naar op zoek bent. Heb je smart verlichting? Speel dan ook eens met andere kleuren licht die beter aansluiten op het herfstthema.

Meer lezen

Wil je meer lezen over alles wat met meubels te maken heeft? Bekijk dan onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod meubelen online en veilig op Meubels.com.