Dit is het verschil tussen LED en halogeen verlichting

Dit is het verschil tussen LED en halogeen verlichting

Door Jens

De laatste jaren stappen we massaal over van halogeenverlichting naar LED-verlichting. Dit omdat LED vele voordelen kent ten opzichte van halogeenverlichting. Benieuwd naar de verschillen tussen deze twee vormen van verlichting en waarom het ook voor jou een goede keus is om over te stappen op LED? We zetten het voor je op een rij.

Om te begrijpen waarom LED een zo veel betere optie is dan halogeen voor je lampen, is het allereerst belangrijk om te begrijpen hoe halogeenverlichting werkt. Een halogeenlamp werkt in grote lijnen hetzelfde als een gloeilamp. Net als bij een gloeilamp zit er in een halogeenlamp namelijk ook een gloeidraad, die met toevoer van elektriciteit heel erg heet wordt. Dit zorgt ervoor dat er licht vrijkomt, maar tegelijkertijd ook dat er energie verloren gaat in de vorm van warmte. In tegenstelling tot een gloeilamp zitten er in een halogeenlamp echter gassen in de lichtbol verwerkt die de gloeidraad extra onder druk zetten. Hierdoor is er ongeveer een kwart minder energie nodig om dezelfde hoeveelheid licht te geven als een gloeilamp. Dit maakt halogeenlampen superieur ten opzichte van traditionele gloeilampen, echter kan het niet op tegen LED-verlichting.

De voordelen van LED-verlichting

Met LED-verlichting is er na halogeen een nieuw hoofdstuk in de ontwikkeling van verlichting. LED biedt vele voordelen ten opzichte van halogeen, dat zoals uitgelegd vrijwel hetzelfde werkt als traditionele gloeilampen. LED staat voor Light Emitting Diode. Een diode is een elektrische chip met twee elektroden waar elektriciteit doorheen stroomt. Deze constante beweging van elektriciteit door het zogeheten LED filament (kooldraad) zorgt voor licht. Dit doet de diode op een heel efficiënte manier waardoor er bijna geen warmte gegenereerd wordt. Wat zijn de voordelen van LED-verlichting ten opzichte van halogeenverlichting? We zetten de voordelen voor je onder elkaar:

  • Er gaat geen energie verloren aan het verhitten van een gloeidraad. Zo verbruikt LED-verlichting minder stroom en is het duurzamer dan halogeen.
  • Een LED-lamp gaat tot wel 35 keer langer mee dan halogeen verlichting. Ook dit betekent dat ze duurzamer zijn en dat je ze dus op termijn terug zult verdienen. Gemiddeld gezien gaat een halogeenlamp zo’n 2000 branduren mee. Wanneer je je woning 250 dagen per jaar tien uur per dag verlicht, moet een halogeenlamp binnen een jaar vervangen worden. De levensduur van LED-verlichting varieert van 15.000 tot maar liefst 70.000 branduren.
  • Met LED-lampen heb je meer opties op gebied van kleurtemperatuur, waardoor je een ruimte naar wens kunt verlichten.

De voordelen van LED-verlichting zijn overduidelijk. Dankzij al deze voordelen is halogeenverlichting vanaf 1 september 2018 verboden. Halogeenlampen voldoen niet langer aan de standaarden die vereist zijn, mede vanuit politieke agenda’s wereldwijd waarin duurzaamheid één van de meest voornaamste speerpunten is. Wil je jouw huis verduurzamen? Door je halogeenverlichting te vervangen met LED-verlichting kies je voor het laaghangende fruit; een snelle, eenvoudige manier waarmee je hierin grote stappen zult zetten.

Meer lezen

Wil je meer lezen over alles wat met meubels te maken heeft? Bekijk dan onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod meubelen online en veilig op Meubels.com.