Welke railverlichting in de woonkamer?

Welke railverlichting in de woonkamer?

Door Tom

Je zult ze steeds vaker zien bij mensen thuis: een rail aan het plafond met spotjes. Het oogt modern en biedt daarnaast nog andere voordelen. Ben je aan het overwegen of railverlichting iets is voor jou? In deze blog leggen we je alles uit over railverlichting, dus lees zeker door.

Allereerst: wat is railverlichting precies? Railverlichting bestaat uit de rails, enkele railaccessoires en railspots. De meeste railspots werken met LED-lampjes, die je vaak los aan zult moeten schaffen. Deze vorm van verlichting is ideaal wanneer je op een flexibele manier een ruimte wilt verlichten. Railverlichting biedt je namelijk de mogelijkheid om de railspots zo te richten zoals jij dat wilt. In winkels, etalages en kantoren kan railverlichting dus zeker goed tot zijn recht komen echter is het ook erg populair in huis. Met name wanneer je een hoog plafond hebt is dit een fraaie vorm van verlichting. Bij lagere plafonds kan deze vorm van verlichting minder geschikt zijn omdat het niet in het plafond verwerkt zit, zoals reguliere spotjes.

De voordelen van railverlichting

Een ruimte verlichten door middel van railverlichting biedt enkele voordelen ten opzichte van verlichting via bijvoorbeeld staande lampen of plafondlampen. We zetten ze voor je op een rij:

Flexibiliteit in de verlichting

Een belangrijk voordeel van een railsysteem is de flexibiliteit van het systeem. Het is heel makkelijk om de ruimte volledig naar wens te verlichten, waarbij je meerdere lichtbronnen kunt gebruiken zonder dat hiervoor een extra stopcontact nodig is. Hierbij kun je zorgen voor de perfecte lichtspreiding, doordat de lampen afzonderlijk van elkaar gericht kunnen worden,

De rail is uit te breiden naar wens

Wat het systeem nóg flexibeler maakt is het feit dat de rail eenvoudig uitgebreid kan worden en dat de railspots verplaatst kunnen worden. Zo bespaar je fors op installatiekosten. Ook zijn kabelgoten, die vaak afbreuk doen aan de uitstraling, bij railverlichting overbodig. Dit maakt het ook een eenvoudig systeem om te installeren.

Slimme verlichting

Het is bij railverlichting mogelijk om gebruik te maken van slimme verlichting. Hierbij bepaal je aan de hand van een app de lichtkleur, of het licht gedimd moet worden en de lichtsterkte.

Verschillende vormen railverlichting

Voordat je overgaat tot aankoop van railverlichting is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de verschillende soorten railverlichting die beschikbaar zijn. Er is namelijk keuze uit 1-fase, 2-fase en 3-fase railverlichting. Wat is precies het verschil? We leggen het graag voor je uit.

1-fase railsysteem

Bij een 1-fase railsysteem worden de railspots op één circuit bediend. Met een circuit wordt het aantal railspots bedoeld dat via één enkele schakelaar bediend kan worden. Dit wordt ook wel een mono-fase systeem genoemd. Bij dit systeem gaan alle lampen aan wanneer de wandschakelaar omgezet wordt.

2-fase en 3-fase railsysteem

Bij de 2-fase en 3-fase railsystemen worden de spots op fase 1, fase 2 of fase 3 (in het geval van 3-fase) aangesloten. Bij dit systeem gaan de lampen aan via een draaiknop, waarbij je keuze hebt uit welke fase je aan wilt zetten. Wil je alleen de lampen van fase-2 aanzetten? Dan draai je met de knop naar fase 2. Wil je alle lichten aan? Dan draai je door naar de optie om alle lampen aan te zetten.

Meer lezen

Wil je meer lezen over alles wat met meubels te maken heeft? Bekijk dan onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod meubelen online en veilig op Meubels.com.