Spotjes zijn de afgelopen jaren enorm in populariteit gestegen, mede doordat minimalistische interieurs steeds vaker voorkomen binnen Nederlandse huizen. Deze vorm van verlichting komt met een dimmer waardoor je de kracht van het licht helemaal af kunt stemmen naar wens. Dit maakt spotjes geschikt zowel als hoofd- en bijverlichting. Wil je zelf spotjes gaan plaatsen in het plafond? We leggen je uit hoe je dit het beste kunt doen.
Wil je graag spotjes in huis hebben? Hiervoor kun je bij allerlei (web)winkels en bouwmarkten terecht. Deze winkels en bouwmarkten helpen je echter niet met het inbouwen van de spotjes. Vandaar dat we je in deze blog hiermee op weg helpen. Door onderstaande stappen te volgen heb jij binnen no-time prachtige spotjes in jouw plafond. Allereerst moet je uiteraard eerst nog bepalen welke spotjes je aan gaat schaffen. Daarbij heb je in grote lijnen de keus tussen twee verschillende soorten spotjes: halogeen spotjes en LED spotjes. De voorkeur gaat eigenlijk uit naar de LED spotjes. Deze zijn namelijk veel zuiniger en gaan ook een stuk langer mee. Dit maakt LED spotjes een betere keus zowel voor het milieu als voor je portemonnee.
Wat heb je nodig om spotjes te plaatsen?
- Een rolmaat
- Een stevige ladder
- Een spanningszoeker
- Een potlood
- Een boormachine (gatenboor)
Stappenplan spotjes plaatsen
Het is tijd om je spotjes te gaan plaatsen. Houd er rekening mee dat inbouwspotjes niet in een plafond van beton gemonteerd kunnen worden. Neem ook de volgende richtlijnen in acht: De minimale afstand tussen twee spotjes moet 30 cm bedragen en de spotjes moeten minstens 60 cm boven een voorwerp geplaatst worden.
Door de volgende stappen te volgen installeer je zelf zonder al te veel moeite de spotjes in je plafond:
- Controleer of je de stroom goed uitgeschakeld hebt. Zorg ook voor een stevige ladder, zodat je op een veilige manier met de spotjes aan de slag kunt gaan. Als je de stroom niet uitschakelt krijg je met levensgevaarlijke situaties te maken! Schakel de stroom in de meterkast dus voor het hele huis uit.
- Gooi de verpakking van je spotjes niet weg maar lees deze goed door. Op de verpakking vind je namelijk wat de afstand tussen het spotje en de muur moet zijn, wat de afstand tussen het spotje en het plafond moet zijn en wat de afstand tussen twee spotjes moet zijn.
- Bepaal waar de spotjes moeten komen. Hierbij moet je ook goed rekening houden met de diameter van de inbouwspotjes. Ook deze informatie is terug te vinden op de verpakking van de spotjes. Uiteraard moet er op de plek van het boren stroomvoorziening aanwezig zijn voor de spotjes. Teken de plek waar de spotjes komen met een potlood af.
- Op de gemarkeerde plekken kun je nu de gaten boren. Hiervoor heb je een gatenboor nodig. Het gat moet hierbij de perfecte afmetingen hebben voor de spotjes, dus houd rekening met de diameter van de spotjes. Veiligheid gaat voorop, dus zorg dat je tijdens het boren gezichts- en gehoorbescherming draagt.
- Sluit de zwarte en blauwe draden van de stroomvoorziening aan op de kroonsteentjes van de spotjes. Controleer voor de zekerheid of de stroom (nog steeds) uit staat. Dit kun je controleren met behulp van een spanningszoeker. Gaat het lampje van de spanningszoeker niet branden? Dan is de stroom volledig uit en mag je de zwarte en blauwe draad aansluiten op het kroonsteentje.
- Nu is het tijd om de spotjes in de gaten te plaatsen. Als het goed is sluiten de spotjes perfect in de gaten omdat deze qua diameter overeen komen.
Meer lezen
Wil je meer lezen over alles wat met meubels te maken heeft? Bekijk dan onze andere blogs:
Bekijk en vergelijk het grootste aanbod meubelen online en veilig op Meubels.com.