Wat is Japandi interieur?

Wat is Japandi interieur?

Door Roy / 26-07-2022

Eén van de meest populaire trends binnen interieur is de stijl genaamd ‘Japandi’, een combinatie tussen de Japanse en Scandinavische stijlen. Het wordt beïnvloed door de oude Japanse filosofie van wabi-sabi, een beschouwing die langzaam leven, tevredenheid en eenvoud waardeert. Daarnaast is er de Scandinavische praktijk van hygge die comfort, gezelligheid en welzijn omarmt. Wil je jouw woning Japandi inrichten? We vertellen je er alles over.

In eerste oogopslag lijken Japan en Scandinavië weinig met elkaar gemeen te hebben. Als het gaat om designelementen lijken ze echter meer op elkaar dan je misschien denkt. De esthetiek van elk is gericht op eenvoud, natuurlijke elementen en comfort dus het is geen verrassing dat we steeds meer ontwerpers de twee looks zien combineren. Deze samensmelting genaamd Japandi combineert de gladde, moderne lijnen van Scandinavisch design met de strakke, functionele elegantie van de Japanse esthetiek. Het is minimalistisch en toch gastvrij en het draait allemaal om het gebruik van neutrale tinten, veel texturen en natuurlijke materialen.

Welke elementen zien we terug in Japandi?

Japandi-design richt zich op minimalistische ontwerpen die esthetisch aangenaam en toch zeer functioneel zijn. De stijl kenmerkt zich door een overvloed aan natuurlijke materialen, gedempte kleuren, strakke lijnen en minimale, maar goed samengestelde meubels. De focus ligt op kwaliteit en met de hand gemaakte dingen. Je zult ook veel neutrale kleuren en verfkeuzes zien als aanvulling op de meubels en accessoires van Japandi. Meestal worden kalmerende, rustige paletten gekozen. Denk aan beige, zand, crème, taupe, havermout en steen. Vermijd alles dat te wit of te licht is. Er is ruimte voor helderdere kleuren, maar dit wordt zo zinvol en subtiel mogelijk gedaan. Ook zijn er verschillende behangtrends ontstaan als gevolg van Japandi. Bovendien staat Japandi in het teken van duurzaamheid. Planten en ander groen komen rijkelijk voor binnen deze stijl. Kijk niet raar op wanneer je een boom binnenshuis ziet staan die tot aan het plafond reikt, waarbij de grote pot omringd wordt door een indoor-vijvertje.

Japandi meubels en materialen

Naast bamboe en rotan is hout een voor de hand liggende keuze voor meubels. Zowel licht als donker gekleurd hout werkt, maar probeer hierbij om de kleuren van de houten meubels zoveel mogelijk bij elkaar te laten passen. Dit helpt echt om een ruimte bij elkaar te brengen en zorgt voor een moderne, harmonieuze sfeer. Scandinavische stukken hebben meestal strakke, eenvoudige lijnen. Ondertussen is het in Japan gebruikelijker om gebeitst of geverfd hout en gebogen gevormde meubels te hebben. Wees niet bang om de twee stijlen te mixen en matchen om de visuele interesse te vergroten. Zorg ervoor dat de meubels die je kiest van topkwaliteit zijn.  Om echt met deze look te spelen focus je op natuurlijke materialen, zoals onafgewerkt hout of bamboestukken. Haal planten en groen in huis om het interieur een gevoel van buitenleven te geven.

Het verminderen van rommel is ook de sleutel tot het bereiken van de Japandi stijl. Deze ontwerpesthetiek richt zich op strakke lijnen en open ruimtes. Heb je een actief huishouden en is het lastig die minimalistische look te vinden? Probeer meer orde te creëren door te werken met natuurlijke containers zoals dozen en manden en kamerschermen om rommel te verbergen. Omdat Japandi design gericht is op vakmanschap is het niet bedoeld om spullen weg te gooien. Zoek daarom naar meubel- en decoratiestukken die jarenlang binnen het decor zullen werken en die duurzaam zijn.

Welke verlichting past binnen Japandi interieur?

De perfecte aanvulling op je minimalistische Japandi interieur is strakke en mooie verlichting. Net zoals elk accessoire of meubel zorgvuldig moet worden gekozen, moet dat bij de verlichting ook gebeuren. Zorg ervoor dat de kamers zacht verlicht zijn om een vredig gevoel te creëren. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld industriële lampen om een Scandinavische sfeer toe te voegen aan een donkerder, Japans kleurenschema.

Meer lezen

Wil je meer lezen over alles wat met meubels te maken heeft? Bekijk dan onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod meubelen online en veilig op Meubels.com.