Welke stoelen moet je kiezen bij de eettafel?

Welke stoelen moet je kiezen bij de eettafel?

Door Roy

Met eetkamerstoelen kun je werkelijk alle kanten op. Met armleuning of zonder? Met wieltjes of toch niet? Dikke of smalle pootjes? Ook zijn ze er in vele materialen zoals hout, leer, kunststof en rotan. Deze overdaad aan mogelijkheden kan het lastig maken de juiste stoelen te kiezen. In deze blog helpen we je daarom op weg.

Bij een eettafel mogen mooie eetkamerstoelen niet ontbreken. De ideale eettafelstoel is perfect om lekker lang te tafelen en sluit mooi aan op het interieur. De keuze is echter reuze dus waar moet je nu precies op letten bij het kopen van nieuwe eetkamerstoelen? Het is natuurlijk van belang dat de eetkamerstoelen matchen met de eettafel. Wil je een speels effect creëren? Kies dan voor een mix van verschillende eetkamerstoelen. Met een set van dezelfde eetkamerstoelen creëer je daarentegen juist eenheid en rust. Let er ook op dat de eetkamerstoelen qua zithoogte perfect bij de eettafel passen zodat je de juiste houding hebt en er voldoende ruimte is om aan te schuiven.

Het design van de eetkamerstoelen

Een eetkamerstoel is meer dan alleen een functioneel meubel. Ze mogen gezien worden en hebben veel invloed op de uitstraling van je interieur. Welke designstoelen je wilt kopen hangt natuurlijk helemaal af van de eettafel en de stijl van de ruimte waar ze komen te staan. Heb je een minimalistisch interieur? Kies dan voor een eetkamerstoel met een rustige kleur en metalen poten. Of heb je een klassiek interieur? In dit geval zullen rijkelijk gedecoreerde eetkamerstoelen het goed doen. Bij een landelijk interieur zit je met name met houten stoelen al snel goed.  

Eettafelstoelen met een hoog zitvlak en een hoge rugleuning hebben al snel een chic uiterlijk en dragen dus bij aan de klasse van de eetkamer. In een kamer met lichtere tinten raakt het interieur door grote eetkamerstoelen juist verstoord. Kies in dat geval voor eettafelstoelen met een dun zitvlak. Dergelijke stoelen komen goed tot hun recht in een lichte kamer. Mogelijk heb je niet de ruimte voor een eethoek in de woonkamer of de keuken. Wanneer je een open keuken hebt kun je een hoge tafel tussen de keuken en woonkamer zetten. Met barkrukken aan de woonkamerkant kunnen je gasten vervolgens al aanschuiven als jij nog staat te koken.

Welk materiaal kies je voor je eetkamerstoelen?

Uiteraard is de keuze van het materiaal van je eetkamerstoelen van belang. Elk materiaal heeft zo haar voor- en nadelen, dus is het belangrijk je enigszins te informeren in de eigenschappen van elk materiaal. We zetten hieronder de meest populaire keuzes voor je op een rij:

  • Stof: Eetkamerstoelen met een stoffen zitting zijn zacht, comfortabel en staan mooi bij de meeste interieurs. Stof zorgt ook voor meer warmte, maar is moeilijker te onderhouden dan leer.
  • Leer: Het grootste voordeel van leren eetkamerstoelen is dat ze makkelijk te onderhouden zijn. Ook stralen ze vaak meer luxe uit dan stoffen eetkamerstoelen. Liefhebbers van een industriële woonstijl kiezen voornamelijk voor eetkamerstoelen met een leren zitting in bruin, grijs of zwart gecombineerd met een stoer stalen onderstel.
  • Hout: Houten eetkamerstoelen dragen al snel een landelijke, natuurlijke uitstraling uit. Daarnaast zijn ze makkelijk schoon te maken- en te houden; ideaal wanneer er kinderen zijn. Ook zijn er veel modellen beschikbaar waar de zitting van een zachter materiaal is, waardoor je niet altijd in comfort hoeft in te leveren met een (voornamelijk) houten stoel.
  • Metaal: Metalen eetkamerstoelen komen prachtig tot hun recht in minimalistische, industriële interieurs. Ze zijn daarnaast makkelijk te onderhouden, alhoewel ze niet voor iedereen even comfortabel zitten als bijvoorbeeld stoffen- en leren eetkamerstoelen.

Het is bij eetkamerstoelen kopen erg belangrijk om met het materiaal rekening te houden. Zo is het met jonge kinderen in huis vaak handiger om de keuze voor leren- of houten eetkamerstoelen te maken. Deze materialen zijn makkelijker schoon te maken dan stof en bestand tegen een stootje. Is er echter geen sprake van jonge kinderen in huis kun je het design van je eetkamerstoelen voornamelijk laten leiden door de stijl van je interieur. Heb je een druk leven en gaat je voorkeur uit naar meubels die weinig onderhoud vragen? Kies in dat geval voor materialen zoals leer, hout of metaal. Is je eethoek een plek waar je graag lang tafelt met vrienden en familie? Voornamelijk stoffen eetkamerstoelen bieden in dat geval het gewenste comfort.

Meer lezen

Wil je meer lezen over alles wat met meubels te maken heeft? Bekijk dan onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod meubelen online en veilig op Meubels.com.