Hoe kies je de juiste bank?

Hoe kies je de juiste bank?

Door Nicole

Er zijn weinig meubelstukken die zo bepalend zijn voor je interieur als de bank. Naast dat deze er mooi uit moet zien, moet hij ook nog eens urenlang comfortabel zitten. Hoe kies je nu een bank die perfect in jouw huiskamer past? We helpen je graag op weg.

Een nieuwe bank kopen kan soms best lastig zijn. Voor welk materiaal kies je? Ga je voor een hoekbank of een rechte bank? En welke stijl bank sluit goed aan op het interieur? Waar het grotendeels een kwestie van smaak is, zijn er wel enkele richtlijnen die jou op pad kunnen helpen in je zoektocht naar een nieuwe bank. We zetten deze graag voor je op een rij; zo maak jij een weloverwogen keuze.


Het materiaal van de bank

De keuze voor het materiaal van jouw nieuwe bank heeft invloed op veel belangrijke factoren. Zo beïnvloedt het uiteraard de uitstraling van jouw bank: zo zorgt een leren bank er bijvoorbeeld voor dat jouw huiskamer een stoerdere uitstraling krijgt. Echter bepaalt het materiaal van de bank ook hoeveel onderhoud deze zal vergen.

Leer

Eén van de meest populaire materialen voor een bank is leer. Meubelleer wordt in looierijen gemaakt van runderhuid. Het staat bekend om haar lange levensduur en de natuurlijke uitstraling. Het materiaal is sterk en zeer veelzijdig. Daarnaast is leer makkelijk te schoon te houden met niet meer dan een vochtige doek, wat het een goede optie maakt in huishoudens met huisdieren en kinderen. Wel dien je leer twee- tot vier keer per jaar te onderhouden met ledercleaner en ledercrème. Er zijn verschillende soorten leer beschikbaar; elk met hun eigen voor- en nadelen.

Kunstleer

Kunstleer heeft veel van dezelfde eigenschappen van echt leer: het is stevig, glanst mooi en oogt stoer. In tegenstelling tot echt leer is het wel een stuk budgetvriendelijker. Qua kwaliteit is het ook goed vergelijkbaar, al moet wel gezegd worden dat er bij kunstleer eerder plooivorming optreedt.

Katoen

Net als leer heeft ook katoen een natuurlijke uitstraling. Dit materiaal is echter erg zacht en ademt, waardoor het op een heel andere manier in fijn zitcomfort voorziet. Dit materiaal kan soms gevoelig zijn voor rimpels en vlekken en heeft dus consistent onderhoud nodig om ervoor te zorgen dat het materiaal fris blijft.

Linnen

Linnen is net zoals katoen een vezel van natuurlijke oorsprong. Daarnaast is linnen een hypoallergene, ademende stof. Dit laatste is heel prettig op warme zomeravonden en zorgt ervoor dat je minder snel een plakkerig gevoel krijgt. Eén van de belangrijkste verschillen tussen de twee is de duurzaamheid van de materialen: linnen scoort hier namelijk veel hoger op. Daarbij heeft linnen ook een hoge slijtvastheid en gaat zij langer mee. Ook zijn de kussenhoezen van de meeste linnen banken afneembaar waardoor ze makkelijk schoon te houden zijn.

Wol

Van oorsprong is wol een natuurlijk materiaal. Echter is wol vaak vermengd met synthetische materialen. Het is verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren: dit maakt het makkelijk om te combineren met je huidige interieur. Door de zachte uitstraling voegt een wollen bank hét gevoel van warmte en gezelligheid toe die elke gedeelde leefruimte goed kan gebruiken. Eén nadeel van wol is dat het gevoelig kan zijn voor ‘’pilling’’. Pilling is wanneer er kleine bolletjes op de stof ontstaan nadat de stof in aanraking komt met veel wrijving. Desondanks dit feit is wol door haar waterafstotende kwaliteiten over het algemeen gemakkelijk te onderhouden. Pilling kan simpelweg worden verwijderd met een pluizenverwijder; ook wel ontpiller genoemd.

Velvet/Velours

Net zoals met wol, kan een velvet bank een grote hulp zijn in het aanbrengen van de gewenste warme sfeer in de woonkamer. Velvet heeft een chique en moderne uitstraling die tegenwoordig zeer trendy en populair is. Een bank van velvet is gemakkelijk te onderhouden: door de dichte structuur van de stof is deze ontzettend sterk. Er zullen daarom niet snel slijtageplekken tevoorschijn komen. Ook zal de stof niet snel verkleuren.

Polyester

Polyester is een veelzijdige, sterke en glanzende stof. Met polyester hoef jij je geen zorgen te maken over het ontstaan van kreukels of verkleuring van de stof door veel blootstelling aan zonlicht. Ook is een polyester bank is gemakkelijk schoon te houden en zijn de meeste vlekken zijn op simpele wijze te verwijderen. Dit maakt een polyester bank zeer geschikt voor een huishouden waarin kinderen en/of huisdieren aanwezig zijn. Vrijwel de enige noemenswaardige nadelen zijn dat de stof lichtelijk statisch is en minder goed ademt dan bijvoorbeeld linnen waardoor je het warm kunt krijgen in de zomer. De lijst van voordelen van een polyester bank is dus groter dan de hoeveelheid nadelen.


De stijl

Er zijn veel verschillende stijlen waar je uit kunt kiezen in de zoektocht naar jouw droombank. Zo zijn er verscheidene kleuren, vormen, en formaten van zowel de bank ‘zelf’ als van de poten. Maar wat voor stijl bank past nu het beste in jouw woonkamer? Wij leggen je de verscheidene elementen voor die de stijl van jouw nieuwe bank bepalen zodat jij kunt leren hierop te letten.

De vorm

Bij het uitkiezen van een nieuwe bank zul je jezelf al snel de vraag moeten stellen welke vorm bank je wilt. Er is keuze uit verschillende vormen waarbij elke vorm zo zijn eigen kenmerken heeft.

Rechte bank

Hoekbanken zijn tegenwoordig een erg populaire keuze. Wanneer er minder ruimte is, kan het echter beter zijn om een rechte bank te kiezen. Deze nemen minder ruimte in en zijn daarmee een meer praktische keuze. Hierbij heb je keuze uit banken voor twee- of drie personen, alhoewel er tegenwoordig ook 1,5-zits, 2,5-zits of 3,5-zits banken beschikbaar zijn. Zo is er voor elke ruimte wel een rechte bank te vinden.

Hoekbank

Zoals de naam al doet vermoeden creëert een hoekbank een hoekige vorm doordat deze aan een andere bank gekoppeld wordt. Dit maakt dit type bank bij uitstek geschikt om in de hoek van de kamer te plaatsen, wat bijdraagt aan de ruimtelijke uitstraling van de ruimte. Ben je op zoek naar een grote hoekbank? Ons aanbod beschikt ook over hoekbanken in een u-vorm die plaats bieden tot acht personen. Ideaal voor grote gezinnen en/of mensen die vaak visite hebben.

Ronde bank

Wanneer je een echte eyecatcher in jouw woonkamer wilt hebben ga je voor een ronde bank. Banken met rondingen creëren een speels effect en geven jouw woonkamer een unieke uitstraling doordat ze de rechte lijnen van het overige meubilair breken. Ronde banken zijn, naast als rechte bank, vaak ook verkrijgbaar als hoekbank. 

Chesterfield

De Chesterfield is een klassiek Engels model bank met een luxe uitstraling. Deze stijl wordt gekenmerkt door een ruitenpatroon in de rug- en armleuningen. In de holte van elk van de ruiten bevindt zich een knoop. Men noemt dit ook wel gecapitonneerde bekleding. Met de Chesterfield bank in je huiskamer creëer je een klassieke zithoek.

Chaise longue

De Chaise longue (ook wel sofa genoemd) is van oorsprong een Frans meubel uit de 18e eeuw. Het heeft een unieke vorm doordat er slechts aan één kant een leuning aanwezig is. Dit ontwerp zie je tegenwoordig vaak verwerkt in een hoekbank terug. Hierdoor kun je de chaise longue zowel als fauteuil als bed gebruiken. Ondanks dat de chaise longue dus een zeer kenmerkende vorm heeft is deze ook in vrijwel alle gewenste stijlen en ontwerpen verkrijgbaar. Afhankelijk van het formaat en de stijl van de chaise longue in kwestie, kunnen er 1 tot 3 personen op plaatsnemen.

Loveseat

Wil je lekker knus met zijn tweetjes de bank delen? In dat geval is een loveseat de perfecte oplossing! Het formaat is precies afgestemd om ervoor te zorgen dat twee personen er comfortabel gebruik van kunnen maken. Met een loveseat creëer je een sfeervolle zitplaats in de woonkamer om samen te vertoeven.

Slaapbank

Een slaapbank biedt een zeer handige twee-in-één oplossing. Afhankelijk van hoe je hem gebruikt, kan het zowel een bed als een bank zijn. Op deze manier heb je altijd een extra slaapplaatsen achter de hand. Het is dus de ideale optie voor wanneer er regelmatig mensen bij je blijven slapen. Je vouwt of trekt de slaapbank gemakkelijk uit tot een bed: alleen nog een kussentje erop en je bent klaar.


Het formaat

Bij het uitzoeken van zitbanken is het belangrijk dat deze goed in de ruimte passen. Een bank moet niet teveel ruimte innemen, maar wel genoeg ruimte bieden om ieder in huis en eventuele gasten een zitplaats te bieden. Tip: neem de afmetingen op en maak een plattegrond van je huiskamer! Zo weet je zeker welk formaat bank het beste is voor jouw woonkamer.

2-zits

De 2-zitsbank is, met een lengte van tussen de 150 en 170 cm breed, ideaal voor de wat kleinere woonkamers. Het introduceren van een 2-zits bank zorgt voor een gezellig en warm gevoel in het huis. Indien de ruimte dit toelaat kan het interessant zijn om een 2-zitsbank te combineren met een grotere bank.

3-zits

Als je een ruimere woonkamer hebt dan kun je ervoor kiezen een 3-zitsbank in huis te halen. Wanneer een 2-zits formaat te klein is en een 4-zits te groot is voor jouw woonkamer, biedt een 3-zits de perfecte tussenweg. Deze bank heeft een gemiddelde afmeting tussen de 210 en 225 cm breed. Hiermee neemt de bank een significant gedeelte van de woonkamer in beslag. Het is daarom van belang dat de stijl goed aansluit bij de rest van het interieur.

4-zits

De 4-zitsbank neemt veel ruimte in beslag en is daarom geschikt voor de grote woonkamers. De afmetingen van een 4-zitsbank liggen tussen de 260 en 280 cm breedte. Zo zorg je ervoor dat je veel zitplaatsen beschikbaar hebt in je woonkamer.

Halve maten

Er zijn bijvoorbeeld ook 2,5- en 3,5-persoons banken. Zo’n halve maat kun je eventueel interpreteren als bedoeld voor een kind, of gewoon als extra ruime zitruimte. Echter is het vooral bedoeld voor wanneer bijvoorbeeld een 3-zits bank net te groot is voor de ruimte, en je een 2-zits bank weer net te klein vindt.


De kleur

Je hebt al een goed idee van wat voor model bank je graag wilt hebben, ook weet je al hoe groot hij moet zijn. Nu komt de volgende vraag: voor welke kleur kies je? Moet jouw bank zich subtiel vermengen met de ruimte of juist mooi opvallen? Bepaal welke kleur het beste past bij jou op basis van het thema van je huiskamer en op je behoeften op het gebied van onderhoud.

Praktische en populaire kleuren

Populaire kleuren voor een bank over het algemeen zijn: zwart, grijs, beige, bruin, blauw en groen. Het eerste dat opvalt is dat dit (behalve beige) allemaal donkere, maar ook vrij neutrale kleuren zijn. Dit zorgt ervoor dat het meubel gemakkelijk met de rest van het bestaande interieur te combineren is. Daarbij is een belangrijke factor in de populariteit van deze kleuren het feit dat vlekken hierop minder snel zichtbaar zijn. Dit in tegenstelling tot lichte kleuren zoals wit en beige. Lichte kleuren kunnen even goed ontzettend mooi staan in het interieur, maar velen durven het risico niet aan. Vooral huishoudens met kinderen en/of huisdieren laten lichte kleuren vaak maar links liggen. Het kan namelijk vrij lastig zijn om vlekken in de volledigheid te verwijderen. Wanneer een vlek voor maar, stel 85 procent, verwijderd kan worden uit een zwarte of bruine bank zie je hier uiteindelijk veel minder van. Daarbij zijn (donkere) dierenharen minder snel zichtbaar op een donkere bank.

Kleurrijke banken

Een kleurrijke bank kan zó indrukwekkend zijn. Bijvoorbeeld wanneer jouw huiskamer een bepaald kleurthema heeft, is het erg leuk om je bank hiermee te combineren. Veel mensen kiezen er toch voor om de bestaande decoratiestukken in hun huiskamer de show te laten stelen op het gebied van kleur. Je kunt er echter ook voor kiezen om accessoires in neutrale kleuren aan te schaffen en de bank juist het statement piece van de kamer te laten zijn. Een kleurrijke bank in bijvoorbeeld het rood of geel voegt veel frisse levendigheid aan de ruimte toe.


De poten

Er zijn veel soorten modellen poten voor banken. Misschien is dit niet het eerste waar je op let; maar toch kan het in de praktijk erg belangrijk zijn. Om maar iets te noemen, is het veel makkelijker om onder een bank te stofzuigen die op hoge poten staat dan wanneer je er eentje kiest zonder poten. De verkeerde keuze maken op het gebied van bankpoten is één van de meest voorkomende valkuilen.

Hoogte poten

De hoogte van de poten is erg belangrijk, afhankelijk van de grootte van je kamer en bank. Er zit bijvoorbeeld, naast een hoop voordelen; één situationeel nadeel aan een bank zonder pootjes.

Hoge poten

Hoge poten onder de bank leveren een luchtig effect op doordat er aan de onderkant ruimte vrij is. Daarbij is het zeer gemakkelijk om onder de bank door te stofzuigen. Dit maakt het een ideale keuze voor kleine kamers waarin het moeilijk is de bank te verschuiven. Je kunt door middel van hoge pootjes in een leuk model ook wat extra stijl toevoegen aan de kamer. Nadelen van hoge poten zijn dat het gewicht van de bank minder goed verdeeld wordt en er platgedrukte plekjes op het eventuele tapijt ontstaan. Ook kunnen de poten krassen veroorzaken op een houten vloer. Om dit laatste te voorkomen kun je viltjes onder de poten te bevestigen.

Lage poten

Een bank met lage poten is een mooie tussenweg tussen hoge pootjes en helemaal geen pootjes. Het biedt bijna dezelfde hoeveelheid van het knusse gevoel dat een bank zonder pootjes geeft; maar laat de optie open om pootjes in te zetten als extra stijlelement. Met lage pootjes wordt tevens het gewicht van de bank gelijkmatiger over de vloer verdeeld. Afhankelijk van hoe laag de pootjes zijn, kunnen de meeste stofzuigers er nog steeds wel onder komen. Je zult er misschien alleen door je knieën voor moeten gaan.

Geen poten

Een bank zonder pootjes geeft een fijn, knus gevoel aan de ruimte. Er is wel iets waar je goed op moet letten. Wanneer de kamer klein is en de bank in verhouding groot, dan is het lastig om deze te verplaatsen. Een bank zonder poten is in dit geval daarom geen goed idee; dit maakt het lastig om de vloer onder de bank schoon te houden. Is er genoeg ruimte om de bank makkelijk te verschuiven? Dan kun je er gerust voor kiezen om er een zonder pootjes te nemen.

Stijl en materiaal poten

De stijl en de materialen van de bankpoten hebben ook nog een grote invloed op de uitstraling van de bank (en dus je woonkamer). Het is dus van belang dat je niet alleen naar de materialen van de zitting van je bank kijkt, maar ook de poten. Er bestaan verschillende soorten modellen pootjes zowel als verscheidene afwerkingen.

Model

De modellen zijn er in eindeloos veel vormen: rond, vierkant, (recht)hoekig, ovaal, conisch, taps, hairpin, gekruld en nog veel meer. Welke jij kiest, is volledig aan jou. De rondere vormen, waaronder ook ovaal, conisch en gekruld zorgen voor een knus gevoel. De strakkere vormen zoals vierkant, rechthoekig, taps en hairpin passen goed in een moderne stijl.

Materiaal en afwerking

Pootjes komen dus voor in verschillende vormen, maar ook afwerkingen. De meest voorkomende zijn bijvoorbeeld zwart, wit, grijs, bruin, RVS, chroom, aluminium, kunststof/plastic en hout. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een combinatie, zoals witte houten pootjes. Geverfde pootjes kunnen gevoelig zijn voor krassen. Wanneer een beschadiging optreedt op een niet geverfd materiaal zal dit minder snel zichtbaar zijn. Bij beschadigingen op verf is het namelijk zo dat de originele kleur van de pootjes tevoorschijn komt; afhankelijk van het kleurverschil en de grootte van de schade kunnen de plekjes dan opvallen. Heb je geverfde pootjes, zorg er dan voor dat je voorzichtig bent tijdens het stofzuigen.


Meer lezen

Wil je meer lezen over alles wat met meubels te maken heeft? Bekijk dan onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod meubelen online en veilig op Meubels.com.