Welk materiaal heeft weinig onderhoud nodig bij een bank?

Welk materiaal heeft weinig onderhoud nodig bij een bank?

Door Tom / 24-08-2022

Je bank is een van de meest belangrijke aankopen voor in je woonruimte. Hij moet lekker zitten en qua stijl mooi aansluiten op de rest van het interieur. Vaak gaat er echter niet genoeg aandacht naar het onderhoud van de bank. Hoe zonde is het als je minder lang van je bank kunt genieten doordat je het onderhoud niet juist of te weinig uitvoert?

Wellicht heb je een druk leven of heb je er gewoon geen zin in veel bij het onderhoud stil te moeten staan van je bank. Het zou daarom kunnen dat je op zoek bent naar een bank die weinig onderhoud nodig heeft. We vertellen je daarom graag welke materialen het minste onderhoud nodig hebben zodat je dit mee kunt nemen in je afweging.

Stoffen banken

Wanneer je op zoek bent naar een materiaal dat weinig onderhoud nodig heeft en makkelijk schoon te maken is zul je niet snel bij een stoffen bank uitkomen. Het zou echter kunnen dat je voorkeur uitgaat naar een stoffen bank, bijvoorbeeld omdat deze zachter en warmer zijn dan leren banken. Er zijn in dat geval stoffen die redelijk goed te onderhouden zijn. Denk bijvoorbeeld aan linnen, katoen en wol; deze stoffen zijn van nature al vuil- en waterafstotend. De meeste synthetische stoffen kunnen ook wel tegen een stootje en anders kunnen deze stoffen ook altijd behandeld worden. Vlekken op een gemêleerde stof zijn een stuk minder zichtbaar dan op een lichte effen variant. Dit zijn allemaal factoren waar rekening mee gehouden kan worden wanneer je voorkeur uitgaat naar een stoffen bank.

Leren banken

Wanneer we puur kijken naar onderhoudsvriendelijkheid winnen leren banken het in principe altijd van stoffen banken. Binnen de wereld van het leer zijn er echte vele verschillende soorten, elk met hun eigen kenmerken. Het is daardoor lastig om één specifieke soort leer te benoemen die het meest onderhoudsvriendelijk is. Daarom is het handiger te kijken naar de verschillende overkoepelende soorten leer die te onderscheiden zijn. Deze zijn als volgt:

  • Afgedekt leer
  • Open leer
  • Geschuurd leer

Kijken we alleen naar onderhoudsvriendelijkheid is afgedekt leer het meest gebruiksvriendelijke leer. Het is erg eenvoudig te onderhouden door het zo nu en dan in te vetten. Ook verkleurt het materiaal niet zo snel. Open leer is vaak wat kostbaarder maar niet persé beter dan afgedekt leer; zeker op gebied van onderhoud. Het is lastig schoon te houden, verkleurt snel en vlekken trekken er snel in waarna het niet meer schoon te krijgen is. Kijken we naar geschuurd leer, ook wel bekend als nubuck leer of suède, zien we qua onderhoud en gebruiksvriendelijkheid eigenlijk geen verschil met open leer. Zowel open als geschuurd leer kun je het beste preventief behandelen met een impregneermiddel echter kan een vlek desondanks in veel gevallen niet of moeilijk verwijderd worden.

Wanneer je op zoek bent naar het materiaal dat het minste onderhoud nodig heeft kom je uit op afgedekt leer. Het is een duurzame leersoort waarin de meeste typische huidkenmerken zijn gecorrigeerd. Het leer is afgewerkt met een beschermende laklaag waardoor het geschikt is voor intensief gebruik en beschermd is tegen verkleuring en vlekken. Gebeurt er een ongelukje en heb je toch een vlek op je leren bank? Zorg dan dat je op de hoogte bent hoe je leren meubels op de juiste manier schoon moet maken. Zo zul jij lang en zonder veel tijd kwijt te zijn aan onderhoud genieten van jouw nieuwe bank.

Meer lezen

Wil je meer lezen over alles wat met meubels te maken heeft? Bekijk dan onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod meubelen online en veilig op Meubels.com.