Welke planten kies je voor de woonkamer?

Welke planten kies je voor de woonkamer?

Door Roy / 25-08-2022

Ze zijn decoratief, brengen sfeer in elk interieur en zijn goed voor je gezondheid. We hebben het natuurlijk over planten! Eigenlijk mogen planten niet ontbreken in jouw woning. Ze staan altijd mooi en zorgen voor een gezond leefklimaat in huis. Werk je thuis? Dan zal dit ook bijdragen aan je concentratie en creativiteit. Benieuwd welke planten je het beste kunt kiezen voor de woonkamer? We zetten onze favorieten voor je op een rij.

Het maakt niet uit hoe je je woonkamer inricht en voor welke meubels je gaat; met een aantal kamerplanten zul je je interieur altijd voorzien van een enorme hoeveelheid extra sfeer. Ook wanneer je voor een moderne, minimalistische stijl gaat is er ruimte voor groen. Welke planten kun je nu het beste kiezen voor de woonkamer? Waar zet je deze plant het beste neer? En kun je ook kiezen voor planten als je geen groene vingers hebt? We vertellen het je graag, dus lees zeker door.

De geschikt planten kiezen

Een plant kiezen; makkelijker gezegd dan gedaan. Elke plant heeft namelijk zo zijn eigen kenmerken en verzorging, dus is het zeker raadzaam om je hier van tevoren in te verdiepen. Waar moet je op letten? Om te beginnen is het belangrijk om na te gaan waar de plant komt te staan. Zo kan de ene plant namelijk prima tegen zonlicht, de andere minder. Hierbij kun je als vuistregel aanhouden: planten met een dik, glad blad kunnen goed tegen de zon en planten met dunne bladeren niet. Plaats je de verkeerde plant in de zon zullen de bladeren namelijk al snel dor worden. Maar kijk bijvoorbeeld ook naar hoeveel water de plant nodig heeft. En hoe zit het met de luchtvochtigheid? Wanneer een plant goed gedijd in een vochtig, warme klimaat kun je deze beter in de badkamer plaatsen. De lucht in de woonkamer zal in dit geval namelijk waarschijnlijk te droog zijn.

De leukste kamerplanten

Er zijn ontzettend veel soorten planten. Om je door dit aanbod een weg te banen en tot een selectie van planten te komen is een tijdrovende klus. We helpen je daarom graag op weg door onze favorieten met je te delen. Het zijn daarnaast stuk voor stuk populaire keuzes in Nederlandse woonkamers omdat ze goed tegen het klimaat in de woonkamer kunnen en een leuke uitstraling hebben. Per soort lichten we de kenmerken voor je toe.

Sansevieria

Dit is een echte klassieker. De Sansevieria komt van nature voor in onder andere Zuid-Afrika en Azië en is bestand tegen de meest extreme omstandigheden. Je kunt deze plant dan ook zonder zorgen in elke hoek van je woonkamer zetten. Daarnaast zijn ze beschikbaar in vele verschillende soorten en kleuren, waardoor je er voor jouw interieur ongetwijfeld een zal vinden.

Polyscias

Deze veeleisende plant houdt van (half)schaduw en een luchtvochtigheid van ongeveer 60%. Hij krijgt het liefste regelmatig kleine beetjes ontkalkt water en mag tussen twee gietbeurten in niet uitdrogen.

Philodendron

Deze plant, afkomstig uit het tropisch regenwoud, is echt een beauty. Hij houdt van vocht, dus verwen de plant soms met een goede sproeibui. Wil je echter een plant die weinig aandacht vergt is de Philodendron misschien niet de beste keuze.

Geldboom

De geldboom, ook wel bekend als Pachira, staat niet graag in de zon. Plaats hem daarom in de (half) schaduw. Ook heeft deze plant niet veel water nodig. In de zomerperiode kun je hem een keer per week water geven en in winterperiode om de week. Een fijne plant voor woningen met weinig licht en eigenaars met weinig tijd!

Olifantsoor

Nog een exotische parel met een voorliefde voor water. Net als de Philodendron houdt de Olifantsoor van vocht, waardoor het ook een geschikte plant is voor de badkamer. Hij kan echter ook prima in de woonkamer, echter zul je hem regelmatig water moeten geven.  Wist je dat deze plant gaat transpireren via zijn bladeren wanneer je hem teveel water geeft? Dit noem je ‘guttatie’ en het stopt vanzelf wanneer je hem minder water geeft.

Strelitzia

Ben je op zoek naar een grote woonkamerplant om een kale hoek in één keer van veel groen te voorzien? Kies dan voor de Strelitzia. Deze Zuid-Afrikaanse reus kan in het wild wel tot meer dan 10 meter hoog worden. Echter, in de meeste huiskamers is er iets minder ruimte en groeit de plant tot maar 3 à 4 meter hoog. Een echte eyecatcher!

Lepelplant

Deze plant ziet er met zijn witte bloemen prachtig uit en behoort daarnaast ook nog eens tot de gezondste luchtzuiverende planten om in huis te zetten. Daarmee is het een ideale plant zowel voor in huis als op kantoor.

Meer lezen

Wil je meer lezen over alles wat met meubels te maken heeft? Bekijk dan onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod meubelen online en veilig op Meubels.com.