Wat is het verschil tussen direct, indirect en diffuus licht?

Wat is het verschil tussen direct, indirect en diffuus licht?

Door Tom

Wanneer je onderzoek doet naar licht zul je al snel de termen direct, indirect en diffuus licht tegenkomen. Voor een effectieve verlichting thuis is het belangrijk deze termen te begrijpen zodat je deze vormen van verlichting goed toe kunt passen. We leggen in dit blog uit wat deze vormen van verlichting inhouden, dus lees zeker door.

Wat zijn precies de verschillen tussen direct, indirect en diffuus licht? En hoe weet je voor welke vorm van verlichting (en daarmee voor welke lampen) je het beste kunt kiezen? We zetten de eigenschappen per soort verlichting hieronder voor je op een rij zodat je altijd het juiste type verlichting kiest voor een bepaalde ruimte.

De kenmerken van direct licht

Met direct licht wordt het licht bedoeld dat vanuit een lichtbron rechtstreeks op een gebied of object schijnt zonder enige vorm van filtering. Dit is dus de verlichting rechtstreeks afkomstig uit een lichtbron, zoals een lamp of een raam. Kenmerkend aan deze vorm van verlichting is dat er een sterk contrast ontstaat tussen het licht en de schaduw. Direct licht heeft een schijnrichting die een bepaald brandpunt, de stralingshoek, bezit. Voorbeelden van direct licht op een gebied of oppervlakte zijn een bureaulamp die direct op het bureau schijnt of een lamp boven de eethoek die direct op het blad van de tafel schijnt. Direct licht kan als vorm van algehele verlichting gebruikt worden, echter kies dan wel voor lampen met een brede stralingshoek zoals ingebouwde spotverlichting.

De kenmerken van indirect licht

Met indirect licht wordt het licht bedoeld dat niet rechtstreeks op een gebied schijnt, maar eerst weerkaatst wordt op een ander oppervlak. Dit zorgt ervoor dat er minder contrast is tussen licht en schaduw, wat het zachter doet ogen en daarmee beter geschikt maakt als vorm van algehele verlichting waarbij het een open indruk geeft. De directe omgeving wordt hierbij gebruikt om de kamer te verlichten. Denk hierbij aan het plafond en de muren die het licht zullen weerkaatsen. In dit geval worden deze de secundaire reflectoren genoemd. De mate van reflectie is hierbij wel afhankelijk van de reflectiefactor. Zo zal het ene materiaal minder goed reflecteren dan het andere.

De kenmerken van diffuus licht

Met diffuus licht wordt licht bedoeld waarbij de lichtbron gefilterd wordt alvorens het licht het gewenste gebied bereikt. Dit zorgt voor een gelijknamige verdeling, vergelijkbaar met indirect licht, zonder dat hiervoor het licht eerst gereflecteerd hoeft te worden op een ander oppervlak. Diffuus licht zorgt ervoor dat de verlichting van een ruimte gelijkmatig verdeeld wordt, waarbij er weinig schaduwvorming is. Dit maakt het zeer geschikt om een (thuis)kantoor te verlichten, omdat er hierbij geen sterke schaduwen ontstaan over bijvoorbeeld het toetsenbord.

Meer lezen

Wil je meer lezen over alles wat met meubels te maken heeft? Bekijk dan onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod meubelen online en veilig op Meubels.com.