Zo kies je de juiste vloerlamp

Zo kies je de juiste vloerlamp

Door Fieke

Meestal is alleen een plafondlamp niet voldoende om de hele kamer te verlichten. Een vloerlamp mag daarom niet ontbreken! Los van de functionaliteit ziet een vloerlamp er ook nog eens heel erg stijlvol uit in je interieur. Benieuwd hoe je de juiste vloerlamp kiest? We zetten de aandachtspunten voor je uiteen.

Vloerlampen hebben vele voordelen. Eén daarvan is dat je de lamp makkelijk verplaatst van de ene hoek naar de andere hoek van de kamer. Zo heb je altijd fijne verlichting op de plek waar je het op dat moment nodig hebt. Daarnaast zorgen ze ook voor veel extra sfeer en gezelligheid in je huis. Ze nemen weinig ruimte in en zijn verkrijgbaar in vele verschillende vormen, maten en stijlen. Een goede vloerlamp mag dus zeker niet ontbreken in jouw interieur! Hieronder hebben we op een rij gezet waar je op moet letten wanneer je bepaalt welke vloerlamp je gaat halen. Zo zul je goed onderbouwd je keuze maken.

Wat is het doel van de vloerlamp?

Wanneer je een vloerlamp wilt aanschaffen is het allereerst goed om te bepalen wat het doel zal zijn van de lamp. Er zijn namelijk verschillende soorten verlichting en een vloerlamp kan in elk van deze soorten verlichting voorzien. Wil je dat de vloerlamp extra sfeerverlichting creëert of moet de lamp je van voldoende direct licht voorzien wanneer je aan het werk bent? Met name in dit laatste geval zijn er vloerlampen beschikbaar met leesarm waardoor je de lichtbron kunt verplaatsen naar wens. Wil je dat je vloerlamp voornamelijk in diffuus licht voorziet, waarbij het licht gefilterd wordt en waarbij je veel controle hebt over de kracht van het licht? Kies dan voor een vloerlamp met dimmer. Zo kun je instellen dat de lamp net zo veel licht geeft als jij op dat moment nodig hebt. Wanneer je duidelijk voor ogen hebt wat het doel is van de vloerlamp, kun je na gaan denken over het type vloerlamp. We onderscheiden de volgende types:

Staande lamp

Een staande lamp is een vloerlamp met een rechte voet, meestal met één lampenkap. Er zijn veel verschillende modellen beschikbaar. Denk bijvoorbeeld aan een klassiek model met stoffen lampenkap, of een industrieel model met metalen poten en een metalen kap.

Booglamp

Dit type vloerlamp heeft een lange gebogen voet waardoor dit type lamp, in tegenstelling tot de staande lamp, als lichtpunt boven een oppervlak kan dienen. Denk hierbij aan de eethoek, of de hobbyruimte met je schildersezel of muziekboekstandaard.

Uplighter

Bij dit type vloerlampen schijnt het licht naar boven. Dit maakt ze bij uitstek geschikt voor indirecte sfeerverlichting. De ruimte wordt evenredig en knus verlicht, met weinig contrast tussen de lichte gebieden en de gebieden met schaduw.

Welke vloerlamp past in je interieur?

Als je eenmaal weet waar je de vloerlamp voor wilt gebruiken en voor welk type je voorkeur uitgaat kun je de lamp gaan uitzoeken die die goed bij je interieur past. Kijk hiervoor naar het materiaal en de kleur van de lamp. Een tip: probeer de vloerlamp te matchen met je andere lampen. Dit creëert een eenduidige, rustige uitstraling. Naast de kap is vooral de poot bepalend voor de stijl. Moderne vloerlampen hebben meestal een poot van aluminium, metaal of ijzer. Dit maakt dergelijke lampen dan ook geschikt voor moderne- en minimalistische woningen. Ook houten vloerlampen zijn populair omdat ze bij vele stijlen passen. Een vloerlamp van een lichte kleur hout zal bijvoorbeeld mooi staan in een landelijke, Scandinavische interieurstijl. Wil je een interieur dat chique oogt? In dat geval zou je een gouden, metalen vloerlamp kunnen overwegen. Wat de stijl van je interieur ook is, er is altijd wel een lamp te vinden die hier goed op aansluit.

Meer lezen

Wil je meer lezen over alles wat met meubels te maken heeft? Bekijk dan onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod meubelen online en veilig op Meubels.com.