Sinds september 2021 gelden er nieuwe regels omtrent de energielabels van LED-modules en lampen. Benieuwd wat er veranderd is? We zetten het in deze blog voor je uiteen dus lees zeker door. Zo ben jij op de hoogte van het nieuwe systeem.
Allereerst: waarom moest het oude systeem aangepast worden, werkte dit niet jarenlang prima? De reden voor de verandering ligt in het energieverbruik van LED-lichtbronnen. Doordat deze door de jaren heen steeds lager werd, dekte de vorige schaalverdeling op een gegeven moment de lading niet meer goed voor lichtbronnen. Dit zorgde ervoor dat het systeem moest worden herzien, wat in 2019 leidde tot de publicatie van Verordening (EU) 2019/2020. In deze verordening werden de nieuwe regels geïntroduceerd die per september 2021 actief zijn. Tot maart 2023 mogen verpakkingen met de oude labels echter nog verkocht worden.
Waar het oorspronkelijke label de schaal van A+++ tot D liep, loopt deze bij het nieuwe label van A tot G. Deze verandering is gedaan omdat de oude schaal geen goede informatie bood. Wat betekent A+++ bijvoorbeeld ten opzichte van A++? Daarnaast kregen veel lichtbronnen het label A+++, wat het doel versloeg van een schaal. Om deze verwarring te voorkomen werkt de nieuwe schaal daarom niet meer met plusjes en is het strenger geworden. Een lichtbron die voorheen in A viel, hoeft dat nu niet per sé weer te doen. Schrik dan ook niet wanneer een product dat voorheen in de classificatie A+++ had nu een D krijgt. Het strengere model zorgt er juist voor dat consumenten beter kunnen vergelijken en houdt er hierdoor rekening mee dat dit ook in de toekomst het geval zal blijven. Daarnaast wordt klasse A nu zoveel mogelijk leeg gehouden om ruimte te reserveren voor de meest zuinige lichtbronnen. Dit, in combinatie met de strengere indeling, betekent dat lichtbronnen die nu een B scoren net zo zuinig- of zelfs zuiniger zijn dan lichtbronnen die voorheen label A+++ hadden. Hoe wordt dit bepaald? We zetten hieronder de nieuwe energie-efficiëntieklassen voor je uiteen:
Ook bevatten de nieuwe labels QR-codes die je kunt scannen om alles te weten te komen over de lichtbron. Dit help je de nieuwe labels dan ook direct te herkennen, aangezien het tot maart 2023 gebruikelijk zal zijn dat verpakkingen beide energielabels bevatten. Zeker bij grotere producten zoals witgoed.
Het nieuwe energielabel loopt van A tot G en is voorzien van een QR-code
Niet alleen lampen maar ook armaturen worden sinds 2014 voorzien met een energielabel. De armatuur is de draagconstructie met lamphouder voor één of meerdere lichtbronnen van een lamp. Ook voor armaturen zijn er met de invoering van het nieuwe systeem veranderingen. Op armaturen zonder lichtbron mogen per september 2021 géén energielabels meer worden aangebracht of dienen deze doorgestreept te worden. Het gaat bij het nieuwe systeem namelijk om lichtbronnen, ofwel LED-modules of lampen, niet meer om armaturen. Een armatuur met een uitneembare lichtbron wordt daarom voortaan als ‘omliggend product’ aangeduid. Ook mag het energielabel van armaturen niet langer worden opgenomen in advertenties en op websites, of bevestigd worden als onderdeel van de verkoop via een verkooppunt.
Wil je meer lezen over alles wat met verlichting te maken heeft? Bekijk dan onze andere blogs:
Bekijk en vergelijk het grootste aanbod meubelen online en veilig op Meubels.com.