Zo kies je de juiste verlichting voor de badkamer

Zo kies je de juiste verlichting voor de badkamer

Door Tom

Bij het kiezen van verlichting voor de badkamer moet er niet alleen gekeken worden naar het uiterlijk van de lampen maar ook naar de zogeheten IP-waardes. Op deze manier zorg je er niet alleen voor dat je lampen mooi zijn, maar ook veilig. We vertellen er alles over in deze blog, dus lees zeker door.

Het kan best een uitdaging zijn om badkamerverlichting uit te zoeken, ofwel het samenstellen van een zogeheten lichtplan. Door het brede aanbod aan wand- en plafondlampen kun je door de bomen soms het bos niet meer zien. Je moet rekening houden met de algemene verlichting, de taakverlichting en eventuele sfeerverlichting. Ook moet hierbij de veiligheid in acht genomen worden; de badkamer is tenslotte een vochtige plek dus moeten de lampen bestendig zijn tegen vocht. Deze vochtbestendigheid wordt uitgedrukt in IP-waardes. IP staat voor Ingress Protection, letterlijk vertaald de bescherming tegen binnendringen door externe materialen (zoals vocht). We vertellen er hieronder meer over.

Veiligheid voorop: de IP-waardes van de lampen je badkamer

Zoals je ongetwijfeld zult weten zijn water en elektriciteit geen goede vrienden. Nu is in de badkamer het ene deel van de ruimte meer aan vocht onderhevig dan een ander deel. Denk bijvoorbeeld aan de ruimte direct boven de douche. Daarom gelden er in de badkamer verschillende zones met daarbij behorende IP-waardes. Er zijn vier zones: zone 0 tot en met zone 3. Om de veiligheid te garanderen zijn er  minimale IP-vereisten waar de lampen aan moeten voldoen in deze zones van de badkamer. Zone 0 is de verlichting letterlijk in het bad of de vloer van de douche. Hier moet de IP minimaal 67 zijn. Zone 1 is de ruimte boven het bad of binnen- en boven de douchecabine. Deze lampen moeten daarom minstens IP65 hebben en mogen maximaal op 12 volt werken. Zone 2 is de zone rondom de douchecabine, de wastafel en het bad waar er zo nu en dan kleine spetters op kunnen landen. In deze zone is IP44 voldoende. De rest van de badkamer is zone 3, waar verlichting minstens aan IP21 moet voldoen. Waar deze lampen niet snel nat zullen worden door het badderen of douchen, zijn ze namelijk alsnog onderhevig zijn aan condensvorming.

De basisverlichting in de badkamer

De basisverlichting van de badkamer mag niet te sterk zijn. Daarom wordt deze het beste verlicht door indirect verlichting of verlichting met een diffusor, zoals inbouwspots. Ga je voor een armatuur, probeer dan een grote armatuur te vermijden. Deze zal namelijk veel schaduwen werpen over de badkamer. Houd ook rekening met de kleurtemperatuur van het licht. Probeer een koude kleurtemperatuur te voorkomen. Verlichting met een warme kleurtemperatuur tussen de 5000K en 4000K (graden Kelvin) zijn daarom aan te raden. Deze lichtkleur wordt gekenmerkt door een gele ondertoon die warm aanvoelt. Houd daarnaast ook rekening met de lichtintensiteit. Je wilt namelijk voorkomen dat je badkamer onder- of overbelicht wordt. Hierbij geldt als vuistregel dat een vermogen van 4 Watt tot 6 Watt per vierkante meter voldoende is. Je wilt tenslotte niet verblind worden maar ook niet te weinig kunnen zien! Besteed dus voldoende aandacht aan het wattage van de lampen en laat je bij twijfel goed voorlichten.

Taak- en sfeerverlichting in de badkamer

Taakverlichting is de verlichting die je vaak vindt aan de weerszijden van de spiegel op ooghoogte. Deze verlichting zorgt ervoor dat je taken als scheren en maquilleren goed uit kunt voeren aan de hand van directe belichting waarbij er geen schaduwvorming ontstaat. Let ook bij deze vorm van verlichting op het wattage; je wilt voorkom je dat je verblind wordt of juist te weinig ziet. Vergeet in je lichtplan voor de badkamer ook niet om rekening te houden met sfeerverlichting. Dit is vaak een verborgen lamp die indirect licht creëert om kleuraccenten toe te voegen en donkere plekjes extra te verlichten. Denk aan een zachte gloed in de hoeken van de badkamer. Dit bescheiden effect zal een drastisch effect hebben op je badkamer, dus is het zeker het overwegen waard. Houd zowel bij taakverlichting en sfeerverlichting naast het wattage ook rekening met de IP-waardes zoals hierboven toegelicht. Zo creëer je niet alleen een mooi-, maar ook een veilig resultaat.

Meer lezen

Wil je meer lezen over alles wat met verlichting te maken heeft? Bekijk dan onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod meubelen online en veilig op Meubels.com.