Welke tafel past het beste bij jouw huis?

Welke tafel past het beste bij jouw huis?

Door Roy

Wist je dat het steeds normaler wordt om met visite aan de eettafel te zitten? Zeker wanneer gasten hebben meegegeten komt het vaker voor dat we de rest van de avond aan de eettafel vertoeven met een drankje of bordspelletje. De tafel verdient dan ook veel aandacht wanneer je je huis in gaat richten. Benieuwd welk type het beste in jouw interieur past? We helpen je graag op weg.

De eettafel is vaak een centraal punt om gezellig samen te zitten en te tafelen. Het is dus belangrijk dat je voor een tafel gaat die niet alleen stijlvol, maar ook praktisch is. Dit kan alleen lastig zijn; tafels komen in allerlei vormen en maten. Zo heb je niet alleen de populaire, rechthoekige eettafels maar ook vierkante, ovale en ronde eettafels. Welke past nu het beste bij jou? Dit hangt af van de grootte van de ruimte waarin je de eettafel wilt plaatsen, van je leefsituatie en van de plek waar je de tafel neer gaat zetten. Niet op elke plek is elk soort tafel namelijk handig. Kijkend naar je leefsituatie is het belangrijk om te weten welke eisen je stelt aan de tafel. Zit je geregeld met bezoek aan de eettafel? Zijn er kleine kinderen (en hun vriendjes) in huis die de tafel gebruiken om aan te knutselen of te kleuren? Hoeveel onderhoud ben je bereid te doen aan de tafel? Het is lastig die ene tafel te vinden die perfect aansluit op jouw situatie.

Verschillende soorten eettafels

Naast de grootte van de ruimte, je leefsituatie en de plek waar je de eettafel neer gaat zetten heeft elk type tafel haar voor- en nadelen. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden. We zetten daarom de eigenschappen per type tafel voor je op een rij. Dit zal je helpen een goede inschatting te kunnen maken welk type tafel goed op jouw interieur aansluit.

Een rechthoekige tafel

De rechthoekige tafel is momenteel de meest gekozen tafel. Doordat je er veel spullen op kwijt kunt en er veel mensen aan kunnen zitten is het een erg praktische tafel. De populariteit van dit type zorgt er echter wel voor dat we er niet echt meer van opkijken, aangezien de meeste mensen er een in huis hebben staan. Rechthoekige tafels komen in verschillende lengtes waardoor er in sommige gevallen meer dan 10 personen aan kunnen zitten. Handig om uitgebreid te eten met de hele familie! Het is daarmee een ideale gezinstafel en ook met de tafeldecoratie heb je alle mogelijkheden. Er zijn echter enkele nadelen aan dit type tafel. Zeker bij langere rechthoekige tafels is het niet makkelijk om te praten met degenen in de andere hoek. Daarnaast neemt dit type tafel vrij veel ruimte in, echter heb je wel de mogelijkheid de tafel tegen de muur te plaatsen.

De voor- en nadelen samengevat:

 • Voordeel: Er kunnen veel mensen aan zitten
 • Voordeel: Je kunt er veel spullen op zetten
 • Voordeel: Tegen de muur te zetten
 • Nadeel: Zeker bij de langere modellen is het lastig om met degenen in de andere hoek te praten
 • Nadeel: Neemt redelijk veel ruimte in
 • Nadeel: Valt niet echt op doordat we eraan gewend zijn

Een vierkante tafel

Deze tafels zijn perfect voor kleinere ruimtes vanwege het over het algemeen kleinere formaat en de vele opties die de vierkante vorm meebrengt met betrekking tot de plaatsing. Zo schuif je vierkante tafels makkelijk tegen de muur of in een hoekje, waardoor de kamer direct ruimtelijker wordt. Ook heb je met dit type tafel makkelijk met iedereen contact. Voor gezelschapspelletjes zijn grote vierkante tafels minder geschikt omdat de tafel over het algemeen wat breder is. Ook kan het lastig zijn om extra stoelen aan te schuiven.

De voor- en nadelen samengevat:

 • Voordeel: Door het kleinere formaat geschikt voor kleine ruimtes
 • Voordeel: Tegen de muur te zetten
 • Voordeel: Je zit dichtbij iedereen aan tafel
 • Nadeel: Grote vierkante tafels zijn minder geschikt voor gezelschapsspelletjes door de breedte
 • Nadeel: Het is lastig om extra stoelen aan te schuiven

Een ovalen tafel

Deze unieke, mooie blikvanger zou je kunnen zien als een combinatie tussen de rechthoekige- en de ronde tafel; zowel qua uiterlijk als functionaliteit. Met een ovalen tafel profiteer je er zowel van dat je iedereen aan kunt kijken, alsmede het feit dat er veel op past en dat je eenvoudig extra stoelen bij kunt schuiven. Ook zul je je niet snel bezeren aan deze tafel. Door de ovale vorm breekt deze tafel de visuele stijl in de kamer, waar meubels veelal hoekig zijn. Daarnaast oogt hij compacter dan de hoekige vorm van vierkante- en rechthoekige tafels. Wel is het bij ovalen tafels, net als bij ronde tafels, niet mogelijk ze tegen de muur te zetten of ze te verlengen met extra tafels.

De voor- en nadelen samengevat:

 • Voordeel: Perfect voor sociale bezoekjes omdat je iedereen aan kunt kijken
 • Voordeel: Breekt de ruimte op
 • Voordeel: Je zult je minder snel stoten
 • Nadeel: Kan niet tegen de muur gezet worden
 • Nadeel: Kan niet verlengd worden met een extra tafel

Een ronde tafel

Ronde eettafels zijn helemaal hot. Dit komt doordat ze perfect zijn wanneer je gezelligheid wilt creëren in huis. Je zit wanneer je aan een ronde tafel zit namelijk in een soort kring waarbij je iedereen aan kunt kijken. Hierdoor zijn ronde tafels ideaal om spelletjes doen en gezamenlijk één gesprek te voeren. Daarnaast breken ronde tafels de ruimte; zeker wanneer de rest van het meubilair hoekig is. Ook zijn ronde tafels aan te raden voor de brokkenpiloten onder ons, aangezien je je er veel minder snel tegen zult stoten. Enkele nadelen zijn dat ronde tafels over het algemeen vrij veel ruimte innemen, niet tegen de muur geplaatst kunnen worden en niet verlengd kunnen worden met een extra tafel. Dit maakt ronde tafels minder flexibel dan tafels met hoeken.

De voor- en nadelen samengevat:

 • Voordeel: Perfect voor sociale bezoekjes omdat je iedereen aan kunt kijken
 • Voordeel: Breekt de ruimte op
 • Voordeel: Je zult je minder snel stoten
 • Nadeel: Neemt meestal meer ruimte in
 • Nadeel: Kan niet tegen de muur gezet worden
 • Nadeel: Kan niet verlengd worden met een extra tafel

Meer lezen

Wil je meer lezen over alles wat met meubels te maken heeft? Bekijk dan onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod meubelen online en veilig op Meubels.com.