5 tips voor een thuiskantoor

5 tips voor een thuiskantoor

Door Roy

Tot kort geleden kwamen thuiskantoren vrijwel alleen voor bij zelfstandig ondernemers. Met de massale normalisering van thuiswerken als gevolg van COVID-19 is een thuiskantoor tegenwoordig voor een enorm deel van de beroepsbevolking echter een must. Wil jij een thuiskantoor creëren waar je de hele dag door comfortabel kunt werken? Lees dan zeker onze vijf tips voordat je aan de slag gaat!

Thuis moet je net zo fijn kunnen werken als bij je werkplek op locatie. Dit is letterlijk bepaald in de Arbowet, dus is het zeker iets om een goede hoeveelheid aandacht aan te besteden wanneer je aan de slag gaat met je thuiskantoor. Uiteraard is het bij het inrichten van je thuiswerkplek van belang rekening te houden met de ergonomische beginselen, als vastgelegd in het Arbeidsomstandighedenbesluit. Ben je echter benieuwd naar meer globale tips omtrent het inrichten van je thuiskantoor? We zetten ze hieronder voor je op een rij.

Een gescheiden thuiskantoorruimte

Tijdens het thuiswerken lopen je werk- en privéleven al snel door elkaar. Werken met een kind op schoot, de hond die naast je ligt, een partner die in dezelfde ruimte aanwezig is. Het is allemaal heel gezellig, maar zowel voor je productiviteit alsmede om werk en privé gescheiden te houden is het aan te raden een gescheiden kantoorruimte in te richten. Het is daarnaast ook lekker om de deur achter je dicht te kunnen trekken na een werkdag, wat alleen mogelijk is wanneer je thuiskantoor zich in een gescheiden ruimte bevindt. Zo sluit je de werkdag ook daadwerkelijk af en is het makkelijker je hoofd te legen wanneer je je daarna in de rest van het huis bevindt. Gelukkig zijn er veel innovatieve ideeën om dit ook bij een klein huis voor elkaar te krijgen, waarbij je geen extra kamer hebt om in te richten als thuiskantoor. Denk bijvoorbeeld aan het verplaatsen van de meubels, waardoor de ruimte ontstaat die nodig is voor een werkplek. Ook kun je een werkplekje creëren in een nisje of in de berging. Met een slimme herinrichting van de kamer kun je al snel het gevoel creëren dat de werkplek een afgebakende ruimte is, zonder afbreuk te doen aan de ruimtelijkheid van de kamer.

Voldoende licht

Nu we het toch over ruimtelijkheid hebben: voldoende licht draagt enorm bij aan het gevoel van ruimtelijkheid in een kamer. Zo ook de werkkamer! Daarnaast zorgt licht ervoor dat je veel productiever en creatiever bent. Ook draagt licht bij aan een goede concentratie. Het is dus aan te raden je bureau in de buurt van een raam te zetten als je deze mogelijkheid hebt. Heb je deze mogelijkheid niet? Kies dan voor voldoende lampen met een zachte, gele ondertoon om hoofdpijn te voorkomen.

Meubilair voor je thuiskantoor

Om ergonomisch verantwoord en comfortbal te kunnen werken is het juiste meubilair van enorm belang. Om te beginnen een fatsoenlijk bureau, waarbij het blad een goede hoogte heeft. Wanneer het blad te hoog of juist te laag is kan dit namelijk voor verschillende klachten zorgen. Ook een stevige bureaustoel is hierbij belangrijk. Waar de eettafelstoelen ongetwijfeld comfortbal zullen zitten tijdens de lunch of het avondeten zijn ze niet bedoeld om de hele dag op te zitten voor je werk. Een bureaustoel in combinatie met een goed bureau is dan ook ten zeerste aan te raden om ergonomisch verantwoord te werken.

Decoratie voor een thuiskantoor

Onderschat niet het belang van leuke decoratie in je thuiswerkkantoor! Maak het gezellig met foto’s, posters of schilderijen. Kalmerende landschappen, een strand, een dier; met mooie plaatjes van de natuur kun je soms echt even wegdromen tijdens het werk, wat je creativiteit ten goede komt. Ook biedt dit je de gelegenheid om je persoonlijkheid terug te laten komen in je werkruimte. Wat dacht je van items die je tijdens een verre reis gekocht hebt? Het is mooi om aan deze dingen herinnerd te worden tijdens het werk. Daarnaast kan leuke decoratie ook een bron van gespreksvoer zijn wanneer je in een online vergadering zit: “Hee, ben jij ook in Griekenland geweest?”. Voor je het weet leer je je collega’s ook privé wat beter kennen.

Opgeruimd staat netjes

Niets is fijner dan een georganiseerde werkplek waarbij alles ligt waar het hoort te liggen. Dit draagt niet alleen bij aan je productiviteit, maar ook aan een gevoel van rust en controle. Werk brengt vaak in een bepaalde mate stress met zich mee. Een chaotische werkplek is dan wel het laatste wat je kunt gebruiken. Houd je werkplek daarom opgeruimd; zorg dat er geen rondslingerende objecten en frutsels op je bureau liggen en ruim borden en kopjes zodra je gegeten en gedronken hebt weer op. Dit houdt je werkplek schoon en fris.

Meer lezen

Wil je meer lezen over alles wat met meubels te maken heeft? Bekijk dan onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod meubelen online en veilig op Meubels.com.