Dit is de fijnste verlichting bij een thuiskantoor

Dit is de fijnste verlichting bij een thuiskantoor

Door Roy

Steeds meer mensen werken thuis, een overgang die met name dankzij COVID-19 in 2020 en 2021 enorme sprongen gemaakt heeft. Een aangenaam thuiskantoor is dan ook belangrijk. Wist je dat het licht één van de belangrijkste elementen is om je thuiskantoor een fijne werkplek te maken? Lees zeker door als je wilt weten wat de fijnste verlichting is voor je thuiskantoor!

Goed licht is onmisbaar in een fijn thuiskantoor. Een goed verlicht thuiskantoor draagt enorm bij aan een gevoel van ruimtelijkheid en is daarnaast ook nog eens goed voor je concentratie, productiviteit en creativiteit. Het beste licht is een combinatie van daglicht en kunstmatig licht. Idealiter plaats je je bureau dan ook dichtbij het raam. Is dit niet mogelijk? Kies dan voor lampen om je thuiskantoor van een goede dosis verlichting te voorzien. Het ene licht is het andere echter niet; er zijn verschillen tussen de soorten licht en niet elk licht is geschikt voor je thuiskantoor. De eisen voor binnenverlichting zijn bepaald door de Europese Unie en dus iets waar zeker je voldoende aandacht aan moet besteden. We zetten daarom hieronder voor je op een rij waar verlichting voor je thuiskantoor aan moet voldoen.

Kleurtemperatuur

De juiste kleurtemperatuur is van groot belang bij het verlichten van je thuiskantoor. Voor een thuiskantoor wil je namelijk voor licht met een warme kleurtemperatuur gaan. Dit wilt zeggen dat het licht een gele ondertoon heeft. Wanneer je licht een te koude kleurtemperatuur heeft, oftewel wit licht, kan dit zorgen voor hoofdpijn en de concentratie verminderen. De juiste kleurtemperatuur voor het verlichten van je thuiskantoor bevat minstens 4000K. Heb je weinig tot geen daglicht in je thuiskantoor? Kies dan voor een kleurtemperatuur van minstens 6000K. Zo garandeer je warme verlichting in je thuiskantoor wat je zal helpen geconcentreerd te werken.

Lichtsterkte

De Europese Unie adviseert een lichtsterkte van 500 lux voor je thuiskantoor. Lux staat voor het aantal lumen dat nodig is per vierkante meter, waarbij één lux gelijk staat aan één lumen per vierkante meter. Omdat de Europese Unie 500 lux adviseert, betekent dit dat je in een ruimte van 10m2 5000 lumen nodig hebt. De rekensom hierbij is 10 x 500 lux wat resulteert in 5000 lux, oftewel 5000 lumen. Wanneer je voor te sterke verlichting gaat kan dit je concentratie verminderen en resulteren in hoofdpijn. Kijk dan ook goed naar de verpakking van verlichting. De lichtsterkte wordt hierop weergegeven.

Flikkervrije verlichting

Uiteraard is het belangrijk dat je verlichting niet flikkert. Het zal namelijk enorm afleiden wanneer er boven of achter je iets aan het knipperen is. Met name bij oude TL buizen komt knipperlicht voor. Het is daarom een goed idee om je TL buizen te vervangen met Led buizen. Deze flikkeren niet, zijn duurzaam en kennen daarnaast ook nog eens een lange levensduur.

Meer lezen

Wil je meer lezen over alles wat met meubels te maken heeft? Bekijk dan onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod meubelen online en veilig op Meubels.com.