Het formaat, de vorm, het materiaal, kleurrijk of basic: bij het kiezen van een vloerkleed zijn er veel verschillende dingen waar je rekening mee kunt houden. Een vloerkleed brengt uitstraling, is functioneel en helpt om van de losse meubels één geheel te maken in plaats van losse ‘eilandjes’. Maar hoe kies je er een die mooi in jouw woonkamer zal staan? Wij helpen je een handje.
In elke woonruimte is een vloerkleed op zijn plek, echter zullen we ons in deze blog focussen op het vloerkleed in de woonkamer. Dit is ook de kamer waar je een vloerkleed het vaakst terugvindt. Wanneer je in de markt bent voor een nieuw vloerkleed is het belangrijk om te bepalen wat de functie van het kleed wordt. Zoek je een zachte ondergrond waar je kinderen op kunnen spelen? Moet het een hoogpolig vloerkleed zijn of een laagpolig vloerkleed? Of moet een kleed een blikvanger in de ruimte zijn? Krijgt het dan een hoofdrol, of een glanzende bijrol onder bijvoorbeeld de salontafel en het bankstel? Wanneer je dit eenmaal bepaald hebt ben je er echter nog niet. We vertellen je graag waar je nog meer rekening mee moet houden bij het uitzoeken van een vloerkleed voor de woonkamer.
Bij het uitzoeken van een vloerkleed zijn er een aantal punten om op te letten. We zetten ze hieronder voor je op een rij.
Om het formaat te bepalen is het belangrijk te kijken naar de afmetingen van de ruimte waarin het vloerkleed komt te liggen. Ook zijn de afmetingen van de meubels rondom het kleed van groot belang. Heb je een grote zithoek? Dan vraagt dit om een groter kleed dan een kleine zithoek. Wanneer de grootte van je vloerkleed is afgestemd op de grootte van de ruimte creëer je een knus ziteiland, waar een te groot vloerkleed juist het gevoel geeft dat de kamer te vol staat en een te klein vloerkleed dat de kamer leeg is.
Gelukkig zijn er een aantal standaardmaten die kunnen helpen: 170x240 cm, 200×300 cm en 250×350 cm. Om te zien welk formaat vloerkleed het beste is voor jouw interieur, leg je kranten of A4’tjes op vloer in de maat van hoe je het kleed zou willen. Voor het bepalen van de afmetingen van het vloerkleed doe je er goed aan naar de opstelling van de bank en salontafel te kijken. Staat de salontafel vóór de bank? Dan kun je het vloerkleed onder de salontafel leggen en door laten lopen tot onder de bank om een geheel te creëren. Leg je het vloerkleed vóór de zitmeubels in plaats van eronder? Een kleiner vloerkleed is dan vaak al voldoende.
Ook qua vorm heb je meerdere opties. De vorm van het vloerkleed is afhankelijk van de ruimte waarin het komt te liggen, de meubels die eromheen staan en natuurlijk je eigen smaak. Een rechthoekig vloerkleed is de meest gekozen vorm, echter heeft dit er ook mee te maken dat deze vorm makkelijker te matchen is met de bestaande lijnen. Een rond kleed is daarentegen beter geschikt wanneer je een speels effect wilt toevoegen en de rechte lijnen juist wilt breken. Oftewel, met een rechthoekig vloerkleed kun je de vorm van een rechthoekige kamer benadrukken terwijl er een speels contrast bestaat als je een rond kleed neerlegt. Voor een leuk effect combineer je een rechthoekig of vierkant vloerkleed met een ronde. Hier heb je alle vrijheid in.
De materialen waar vloerkleden uit gemaakt worden zijn te verdelen in twee groepen: natuurlijk materiaal en synthetisch materiaal. Vloerkleden van natuurlijke materialen zorgen vaak voor een stoere, luxe uitstraling en zijn daarom zeer geliefd in de woonkamer. Ook zijn er synthetische materialen, die er voor zorgen dat een kleed waterafstotend wordt. Wasbare vloerkleden zijn bijvoorbeeld van dit materiaal gemaakt.
Kijken we naar het meest populaire materiaal komen we uit op wol. Dit materiaal is eenvoudig te onderhouden omdat wol vezels geen vuil aantrekken. Hierdoor blijft het kleed lang mooi en fris van kleur. Een nadeel is echter dat het zeker in het begin kan pluizen. Houd je niet van wol of kun je er niet tegen? Overweeg dan een katoenen vloerkleed. Dit is een kindvriendelijke optie omdat het materiaal makkelijk te wassen is. Daarnaast zijn katoenen kleden vaak vriendelijk geprijsd. Heb jij- of heeft iemand die geregeld over de vloer komt last van huisstofallergie? In dat geval is een kunststof vloerkleed ideaal. Deze vloerkleden nemen geen stof op, waardoor ze makkelijk schoon te maken zijn.
Nu je de afmetingen, de vorm en het materiaal van het vloerkleed hebt bepaald komt het leukste gedeelte: de kleur. Wil je dat je kleed een lange tijd meegaat, kies dan voor een tijdloze kleur als beige of grijs. Ligt je voorkeur bij een kleurtje? Een vloerkleed in een opvallende kleur kan heel veel voor je ruimte doen. Zorg er dan wel voor dat de kleur van het vloerkleed ook elders terugkomt in de ruimte. Kijk hiervoor goed rond om te zien welke kleuren je tegenkomt in jouw woonkamer. Bekijk hoe het vloerkleed past bij de kleur van je bank, maar ook bij de muur of de planten. Komt het kleed bij een drukke muur te liggen, kies dan voor een effen kleur voor meer rust.
Wil je meer lezen over alles wat met meubels te maken heeft? Bekijk dan onze andere blogs:
Bekijk en vergelijk het grootste aanbod meubelen online en veilig op Meubels.com.