Dit zijn de kenmerken van een landelijk interieur

Dit zijn de kenmerken van een landelijk interieur

Door Fieke / 08-09-2022

Een landelijk interieur is een sfeervolle en rustgevende plek om thuis te komen. Het is een stijl die is geïnspireerd door de natuur en de traditionele landelijke waarden. Je zou het kunnen omschrijven alsof je elementen uit een rustieke cottage in huis haalt. De kenmerken van een landelijk interieur zijn eenvoud, natuurlijke materialen en een rustige, rustgevende sfeer. Wil je je eigen landelijke interieur realiseren? We lichten de belangrijkste kenmerken voor je toe.

Landelijke interieurs zijn vaak warm en gezellig, met veel houten elementen en rustieke details. Er is een focus op comfort en gezelligheid, in plaats van op een strak en modern design. Het is perfect voor mensen die van de natuur houden en die een rustige en comfortabele sfeer in hun huis willen creëren. De landelijke stijl is een stijl die makkelijk te combineren is met andere stijlen, zoals bijvoorbeeld een Scandinavisch interieur.

Een landelijk interieur: waar begin je?

Net als bij andere interieurstijlen begint een landelijk interieur bij de vloer en muren. De muren zijn meestal lichtgrijs, wit of beige en de vloeren zijn van hout of natuursteen.  De natuur is een belangrijke inspiratiebron voor een landelijk interieur. De kleuren zijn rustig en natuurlijk, met veel aandacht voor aardse tinten zoals bruin, groen en grijs.

Een houten vloer is een echte must voor een landelijk interieur. Houten vloeren zorgen namelijk voor een warme en rustieke uitstraling. Een donkere houten vloer is perfect voor een klassiek en rustiek landelijk interieur. Wanneer je kiest voor een houten vloer, kun je de muren het beste in een rustige kleur laten. Een rustige kleur geeft namelijk rust en maakt de ruimte niet te druk. Wanneer je denkt aan een landelijk interieur, denk je waarschijnlijk aan een rustieke, warme en gezellige inrichting. Een landelijk interieur is echter niet alleen maar rustiek en oud, maar kan ook heel modern zijn. Denk bijvoorbeeld aan een strak en modern landelijk interieur met een lichte houten vloer en een open haard.

Voor welke meubels kies je in een landelijk interieur?

Het is belangrijk om te kiezen voor meubels die passen bij het landelijke interieur. Dit betekent dat je kiest voor meubels die gemaakt zijn van natuurlijke materialen, zoals hout of riet. De meubels moeten een rustieke uitstraling hebben en niet te strak of modern zijn. Een landelijk interieur is sfeervol en warm, dus kies voor meubels die hieraan bijdragen. De meubels, zoals de eettafel, salontafel en kasten, zijn eenvoudig en functioneel. Er is weinig franje of versiering en de sfeer is rustig en ontspannend. Een houten tafel, stoelen met comfortabele kussens en een rustieke bank zijn perfect voor de woonkamer.

Welke decoratie?

Binnen een landelijk interieur is er vaak een focus op planten en bloemen die een rustgevende sfeer toevoegen. De stijl kenmerkt zich door de rustieke sfeer, dus kies verder ook voor rustieke decoratie met een praktisch karakter. Dit kan van alles zijn; van oude emmertjes, melkkannen en een ijzeren gietertje tot schilderijen, potjes, vaasjes, pannetjes of zelfs een houten koetswiel aan de wand. Je hebt veel vrijheid wanneer het aankomt op het decoreren van je landelijke interieur, zo lang het maar niet te strak en minimalistisch wordt. De accessoires mogen best laten zien dat ze een functie hebben en gebruikt zijn.

Meer lezen

Wil je meer lezen over alles wat met meubels te maken heeft? Bekijk dan onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod meubelen online en veilig op Meubels.com.