Hoe combineer je verschillende houtsoorten?

Hoe combineer je verschillende houtsoorten?

Door Fieke / 17-09-2022

In ieder huis vind je wel een meubelstuk of accessoire van hout. Hout is een natuurlijk materiaal dat je in vele soorten en kleuren vindt. Daarnaast is hout ook een duurzaam materiaal dat je jarenlang kunt gebruiken. Je kunt hout dus op verschillende manieren toepassen in je interieur. Een mismatch tussen twee of meer soorten hout is echter al snel gemaakt! We leggen je daarom graag uit hoe je het combineren van verschillende houtsoorten het beste aanpakt.

De natuurlijke schoonheid van hout is iets waar we steeds vaker naar terugkeren in ons interieur. Houten vloeren, meubels en wandpanelen zijn helemaal hot en geven je huis een warme, rustgevende uitstraling. Het is een natuurlijk product en daarom is het ook uniek. Geen enkele plank is hetzelfde! Hout kan je interieur een warme en natuurlijke uitstraling geven.

De eigenschappen van populaire houtsoorten

Er zijn verschillende soorten hout die je kunt gebruiken in je interieur. Als je dit doet is het belangrijk om rekening te houden met de kleur en de structuur van het hout. Hieronder lichten we de kenmerken van de meest populaire houtsoorten voor in huis verder uit. Dit maakt het combineren in een later stadium makkelijker!

Volgens een recent onderzoek zijn eiken, beuken en esdoorn de meest populaire houtsoorten in Nederland. Dit komt doordat deze houtsoorten een aantal gunstige eigenschappen hebben:

  • Eiken is een sterk en duurzaam houtsoort. Het is bestand tegen krassen en deuken en is daardoor ideaal voor meubels en vloeren.
  • Beuken is een lichtgewicht houtsoort met een fijne structuur. Het is makkelijk te bewerken en geeft een warme uitstraling aan een kamer.
  • Esdoorn is een harde en stevige houtsoort. Het is makkelijk te polijsten en geeft een kamer een luxe uitstraling.

Effectief combineren

Het is belangrijk dat je de verschillende houtsoorten goed combineert. Hierbij kun je letten op de stijl en de kleur van het hout.

Stijl

Met het combineren van houtsoorten is het nuttig rekening te houden met de stijl van de ruimte. Rustieke, donkere meubels staan bijvoorbeeld mooi in een strak ingerichte woonkamer met een lichte houten vloer. Het contrast tussen de twee stijlen zorgt voor een spannend en interessant effect. Ook kun je verschillende houtsoorten combineren in één meubelstuk. Een eiken tafel met noten tafelpoten bijvoorbeeld. Dit geeft het meubelstuk extra karakter.

Kleuren

Voornamelijk het combineren van verschillende houtkleuren leidt geregeld tot mismatches en hoofdpijn. Houd onderstaande punten daarom in gedachten wanneer je je verschillende houtkleuren wilt combineren in je interieur:

  • Donkere houtkleuren werken goed in ruimtes met veel licht. Donkere kleuren zorgen ervoor dat de ruimte rustiger en sfeervoller wordt. Lichtere houtkleuren werken beter in ruimtes met weinig licht. Lichtere kleuren zorgen ervoor dat de ruimte een open en lichte sfeer krijgt.
  • Als je houtkleuren gaat combineren is het belangrijk om te overwegen hoe de kleuren bij elkaar passen. Een lichte houten vloer staat mooi in combinatie met een donkere houten tafel en kasten en een lichte houten wandbekleding. Een donkere houten vloer staat juist weer mooi in combinatie met een lichte houten tafel of kasten en een donkere houten wandbekleding.
  • Het is ook belangrijk om te overwegen hoe de kleuren bij de stijl van het huis passen. Een rustige en klassieke inrichting past bijvoorbeeld beter bij donkere houtkleuren. Een moderne en strakke inrichting past beter bij lichte houtkleuren.

Het gebruik van hout in de bouw is al eeuwenlang een traditie. Hout is een natuurlijk materiaal dat makkelijk te verwerken is en het geeft een huis een natuurlijke en warme uitstraling. In de afgelopen jaren is er steeds meer vraag gekomen naar duurzaam geproduceerd hout, dat wil zeggen hout dat niet afkomstig is van bedreigde bossen. Er zijn veel verschillende soorten hout op de markt, dus het kan moeilijk zijn om de juiste keuze te maken. Met bovenstaande tips ben je echter goed op weg om verschillende soorten hout in harmonie met elkaar samen te laten werken om jouw interieur naar het volgende niveau te tillen.

Meer lezen

Wil je meer lezen over alles wat met meubels te maken heeft? Bekijk dan onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod meubelen online en veilig op Meubels.com.