Op deze manier richt je een kleine woning efficiënt in

Op deze manier richt je een kleine woning efficiënt in

Door Jens / 18-09-2022

Als je in een kleine woning woont is het belangrijk dat je de ruimte zo efficiënt mogelijk inricht. Je moet elke vierkante meter namelijk nuttig benutten. Met slimme inrichtingstechnieken kun je een kleine woning gericht en efficiënt inrichten, zodat je er toch prettig kunt wonen. Benieuwd wat deze zijn? In deze blog delen we onze tips, dus lees zeker door!

De grootte van je woning is niet altijd bepalend voor hoe gezellig of ruimtelijk de ruimte voelt. Er zijn genoeg kleine huizen die er heel ruimtelijk uitzien, terwijl er ook grote huizen zijn die erg claustrofobisch aanvoelen. Het is dus niet de grootte van het huis dat telt, maar hoe je het inricht. Met onderstaande tips ben je goed op weg om je kleine woning efficiënt in te richten.

Onze tips

Als je een kleine woning hebt, is het belangrijk om de ruimte zo efficiënt mogelijk in te richten. Dit betekent niet dat je geen mooie en aangename plek kunt maken om in te wonen, maar wel dat je slim moet nadenken over hoe je de ruimte inricht. Hierbij enkele tips om je te helpen een kleine woning efficiënt in te richten.

1. Een goede indeling

De indeling van je huis is ook erg belangrijk. Zorg ervoor dat je een goede indeling hebt, zodat je huis niet rommelig aanvoelt. Een goede truc is om een plattegrond te maken en hierbij op schaal met meubels gaan schuiven om tot een goede inrichting te komen. Dit kan op een echte plattegrond, maar bijvoorbeeld ook in Photoshop.

2. Wees selectief met je meubels

Als je een klein huis hebt, is het verstandig om niet te veel meubels te kopen. Kies voor functionele meubels die je echt nodig hebt en probeer zo veel mogelijk opbergruimte te gebruiken. Een kleine bank in de woonkamer is bijvoorbeeld fijner dan een grote bank die de hele ruimte vult.

3. Denk aan de verlichting

De verlichting in je huis is erg belangrijk. Goede verlichting kan een klein huis aanzienlijk groter doen lijken. Zorg ervoor dat je genoeg (niet te veel) licht hebt in elke kamer. Je kunt bijvoorbeeld een aantal wandlampen ophangen of een paar tafellampen op de tafel zetten.

4. Gebruik spiegels

Spiegels reflecteren licht en maken een kamer groter en lichter. Hang een aantal spiegels op in je huis, of gebruik een spiegel als wand voor een kast.

5. Kies voor lichte kleuren

Lichte kleuren geven een kamer een open en ruimtelijke uitstraling. Ga bijvoorbeeld voor lichtgroene of blauwe muren in de woonkamer, of voor een crèmekleurige slaapkamer.

6. Gebruik wandrekken

Wandrekken zijn erg handig voor het opbergen van spullen en ze nemen niet veel ruimte in beslag. Gebruik wandrekken in de woonkamer of slaapkamer om boeken, planten of andere spullen op te bergen. Dit alles om te zeggen: maak gebruik van de hoogte. In een kleine woning is het belangrijk om de verticale ruimte optimaal te gebruiken. Hang bijvoorbeeld plankjes aan de muur voor extra opbergruimte of zet een hoog bed in de slaapkamer.

7. Organiseer je spullen

In een kleine woning is het belangrijk om je spullen goed te organiseren. Zorg ervoor dat alles een plek heeft en maak gebruik van opbergsystemen zoals bakjes, mandjes of plankjes.

8. Kies voor multifunctionele meubels

Meubels die meerdere functies hebben zijn erg handig in een klein huis. Een tafel die ook kan dienen als bureau, een bed dat ook opbergruimte biedt of een slaapbank zijn bijvoorbeeld goede opties om ruimte te besparen zonder op functionaliteit in te leveren.

9. Kies meubels die niet te groot zijn

In een kleine woning is het verstandig om meubels te kiezen die niet te groot zijn. Een grote bank of een eettafel die te groot is voor de ruimte maakt de ruimte kleiner en rommeliger.

10. Hang iets aan de muur

Het hangen van iets aan de muur is een goede manier om de aandacht van de bezoekers te vestigen op een bepaalde plek in de kamer. Je kunt bijvoorbeeld een mooie schilderij of een fotolijst ophangen.

Meer lezen

Wil je meer lezen over alles wat met meubels te maken heeft? Bekijk dan onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod meubelen online en veilig op Meubels.com.