Met deze tips kies je het perfecte buitenkleed

Met deze tips kies je het perfecte buitenkleed

Door Roy / 15-08-2022

Ben je op zoek naar dat ene extra stukje sfeer in de tuin? Overweeg dan een buitenkleed! Met een buitenkleed voeg je een leuke twist toe aan je achtertuin en creëer je een verbindend element tussen de tuinmeubelen. Ook hoef je ze in tegenstelling tot een gewoon vloerkleed dat je buiten gebruikt niet steeds op te bergen. Erg handig dus, maar hoe kies je nu het juiste buitenkleed? We leggen het uit in deze blog.

Geef je terras, balkon, overkapping of tuinhuis een extra boost met een gezellig buitenkleed. Een buitenkleed is de ideale aankleding voor wie in zijn of haar tuin een gezellige, huiselijke sfeer wil creëren. Daarnaast zijn buitenkleden vaak gemaakt van kunststof of gerecycled polypropyleen, waardoor ze tegen regen én tegen de felle zon kunnen. Daarom kun je je buitenkleed, in tegenstelling tot een gewoon vloerkleed, altijd laten liggen. Hoe praktisch! Het is dan ook niet voor niets dat buitenkleden in de meeste tuintrends voorkomen.

Hoe kies ik een buitenkleed?

Buitenkleden zijn er in allerlei soorten, maten en kleuren. Dit kan het lastig maken om een buitenkleed te kiezen. Voor welke kleur ga je? Welk formaat heb je nodig? We begrijpen dat dit lastig kan zijn, dus helpen we je graag op weg. Kortom; wil jij een buitenkleed maar weet je niet waar je op moet letten? Lees dan snel verder.

Materiaal

Buitenkleden zijn in principe altijd gemaakt kunststof of gerecycled polypropyleen. Dit zijn vuil- en waterafstotende materialen. Maak je dus geen zorgen, mocht het plots hevig beginnen te regenen. Deze materialen zorgen ervoor dat het buitenkleed geen water zal absorberen, waardoor ze een lange levensduur hebben en weinig overhoud vereisen. Het materiaal is dus voor buitenkleden vaak geen belangrijk punt in de overweging, aangezien bijna elk buitenkleed van dezelfde materialen is. Kijk dus vooral naar welk kleed je het mooiste vindt. Komt je buitenkleed onder een overkapping te liggen? Dan heb je wat meer keuze qua materialen, aangezien het kleed niet constant onderhevig is aan regen en zon. Kies bijvoorbeeld voor een mooi geweven, gehaakt of juten vloerkleed. Nog een tip: zie je dat de weersverwachting voor de komende dagen slecht is en ligt je kleed niet onder een overkapping? Haal je buitenkleed dan alsnog even naar binnen, aangezien je er toch niet kunt zitten. Dit zal er voor zorgen dat het kleed extra lang meegaat.

Grootte

Een vuistregel bij het shoppen voor een buitenkleed is dat het mooi is wanneer het buitenkleed qua grootte de ‘eilandjes’ van het meubilair met elkaar verbindt. En het is natuurlijk logisch dat een klein kleed mooier past in een kleine hoek en een groot kleed beter in een grote hoek.

Vorm

Qua vormen heb je bij buitenkleden verschillende mogelijkheden. Wordt het vierkant, rechthoekig of toch rond? Of een combinatie, om het terras dynamiek te geven? Denk bijvoorbeeld aan een loper en een rond kleed die naast elkaar gebruikt worden. Qua vorm zijn de vierkante- en rechthoekige buitenkleden het makkelijkst om aan te laten sluiten op het meubilair. Met een rond buitenkleed doorbreek je echter de rechte lijnen van het meubilair, waardoor deze vorm echt een speelse twist geeft.

Kleuren en prints

Wanneer je op zoek bent naar de kleur voor je buitenkleed is het een goede richtlijn om de kleuren van je bloemen aan te houden. Heb je bijvoorbeeld paarse lavendel in je tuin staan? Kies dan voor een buitenkleed waar de kleur paars in terugkomt. Een ander belangrijk stijlpunt: een kleed moet qua kleur ook matchen met de kussens en de buitenmuur. Vloerkleden met drukke prints werken hierbij prima; een mengelmoes aan kleuren zie je in de natuur ook. Zolang je dicht bij het kleurpalet van de planten en meubels blijft past alles bij elkaar. Je kunt echter ook op safe spelen door voor een effen buitenkleed in rustige tinten te gaan zoals grijs, taupe of bruin.

Meer lezen

Wil je meer lezen over alles wat met meubels te maken heeft? Bekijk dan onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod meubelen online en veilig op Meubels.com.