Waarom een moodboard maken voor je interieur?

Waarom een moodboard maken voor je interieur?

Door Roy / 29-08-2022

Je gaat verhuizen of het is tijd om je oude interieur een make-over te geven. Vaak maken mensen in deze gevallen gebruik van een moodboard, al dan niet digitaal. Maar wat is een moodboard precies en hoe kan het je helpen met jouw interieur? We vertellen het graag, dus lees zeker door.

Soms wil je je interieur even helemaal anders of wil je je gewoon even lekker onderdompelen in de wereld van interieurinspiratie. Dit kun je overigens voor jezelf doen, of samen met je partner om te kijken of jullie voorkeuren qua interieur goed op elkaar aansluiten. Een moodboard maken helpt je hierbij. We vertellen je eerst wat een moodboard precies is, gevolgd door hoe je het maken van een moodboard het beste aan kunt pakken.

Wat is een moodboard?

Om te beginnen: wat is een moodboard? Een moodboard is in feite niets meer dan een verzameling afbeeldingen om een idee, gevoel of concept visueel over te kunnen brengen. Met name in het geval van interieur is het een geschikt middel omdat je in één keer kunt zien of alles dat je in je hoofd hebt bij elkaar past. Dit kan heel breed of juist heel specifiek op gebied van meubels. Het is dus zeker toegestaan om afbeeldingen van banken, stoelen, tafels en bedden toe te voegen. In je moodboard creëer je het gevoel wat je wilt realiseren, in dit geval met het interieur. Denk hierbij aan een bepaalde interieurstijl zoals modern, vintage of Japandi. Het is natuurlijk ook heel goed mogelijk om stijlen met elkaar te mixen, maar het is wel verstandig om een bepaalde stijl of sfeer als uitgangspunt te nemen. Op basis hiervan voeg je foto’s of afbeeldingen toe die je aanspreken.

Een moodboard is vooral handig als je er nog niet helemaal over uit bent wat je precies wilt met je interieur, of wanneer jij en je partner jullie voorkeuren voor een nieuw interieur proberen samen te voegen in één. Hierbij een tip: neem allebei even de tijd om individueel van elkaar een moodboard te maken met daarin jullie ideale interieur en overleg ook niet met elkaar. Laat deze vervolgens na bijvoorbeeld een half uur of een dag aan elkaar zien! Zo zie je in één keer hoe dicht jullie bij elkaar liggen en kan de creatieve puzzel beginnen om de stijlen te combineren. Door individueel jullie eigen moodboards te maken beïnvloed je elkaar niet en heb je de kans 100% trouw aan jezelf te zijn met het samenstellen van een interieur. Hierbij kun je een moodboard maken voor verschillende kamers, zoals bijvoorbeeld de woonkamer, badkamer en keuken maar je kunt natuurlijk ook alles in één groot moodboard doen.

Hoe maak je een moodboard?

Je weet nu wat een moodboard is, maar hoe pak je het maken van een moodboard precies aan? Je hebt keuze uit een fysiek, papieren moodboard en een digitaal moodboard. We gaan hieronder in op beide opties.

Papieren moodboard

Wist je dat een papieren moodboard een oude techniek is om concepten te visualiseren? Ga op zoek naar kranten en magazines om vervolgens lekker te knippen en te plakken. Kijk eens bij een kringloop voor tweedehands interieurblaadjes en maak gebruik van kleurstalen uit de bouwmarkt. Laat je creativiteit de vrije loop door een canvas doek, een vel papier of een houten bord helemaal eigen te maken. Het voordeel van een papieren versie is dat je hiervan de textuur van bijvoorbeeld behang ook daadwerkelijk kunt voelen. Het nadeel is dat je minder gemakkelijk wijzigingen aanbrengt. Hou je van knutselen? Dan is een papieren moodboard de beste keuze.

Digitale moodboard

De makkelijkste manier om een moodboard te maken is toch wel om voor een digitale versie te gaan. Dit kun je op verschillende manieren doen, maar het meest eenvoudig is toch wel via de gratis apps Pinterest en Canva. Het grote voordeel van een online moodboard is dat je ‘m altijd kunt aanpassen als je daar zin in hebt. Daarnaast hoef je niet op zoek naar magazines om plaatjes uit te knippen en kun je heel precies zoeken via de zoekfunctie. Hoe werk je met deze apps? We leggen het hieronder uit.

Pinterest

In Pinterest kun je eenvoudig inspiratie op doen door een zoekterm in te vullen, waarna je alles te zien krijgt wat hier mee te maken heeft. Zoek bijvoorbeeld naar kleurrijke vloerkleden, industriële lampen of trek het breder met bijvoorbeeld minimalistische keuken en je krijgt er alles over te zien. Heb je iets gezien dat je mooi vindt? Dan kun je de afbeelding pinnen aan een board. Noem dit board bijvoorbeeld interieur inspiratie, of nieuwe woonkamer. Je kunt er werkelijk alle kanten mee op!

Canva

In Canva vind je honderden sjablonen in verschillende formaten waarmee je aan de slag kunt, maar je kunt ook helemaal vanuit het niets beginnen met je eigen ontwerp. Sleep afbeeldingen, stickers, illustraties en tekst in je creatie om het af te maken. Wat fijn is bij Canva is dat je een moodboard zowel voor de desktop als mobiele weergave kunt aanpassen en bekijken.

Meer lezen

Wil je meer lezen over alles wat met meubels te maken heeft? Bekijk dan onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod meubelen online en veilig op Meubels.com.