Zo maak je de woonkamer super gezellig

Zo maak je de woonkamer super gezellig

Door Fieke / 28-08-2022

De woonkamer is de plek in huis waar we de meeste tijd doorbrengen. Het is daarom wel zo fijn wanneer deze ruimte lekker gezellig is! Kan jouw woonkamer wel wat extra warmte en sfeer gebruiken en ben je benieuwd hoe je dit aan moet pakken? We vertellen graag hoe je dit kunt doen.

Veel mensen vinden het lastig om een gezellige woonkamer te creëren. Welke decoratie haal ik in huis? Welke kleuren? En heb ik wel de juiste meubels? Maak je geen zorgen; het hoeft geen grote klus te zijn om je woonkamer gezellig te maken. Door onderstaande tips te volgen zul je zeker weten een gezellig eindresultaat krijgen, zonder dat je je banken, kasten of stoelen hoeft te vervangen.  

Een warm kleurenpalet

De krachtigste manier om snel warmte in je woonkamer te creëren is natuurlijk een warm kleurenpalet. Het zal lastig worden om met uitsluitend lichte, koude kleuren zoals wit en blauw een warme sfeer te creëren. Door de muren van een warme kleur te voorzien breng je direct sfeer in huis. Warme kleuren zijn donkere kleuren die vaak roodtinten bevatten. Ze worden automatisch geassocieerd met gezelligheid en knusheid! Je hoeft echter niet voor de verfkwast te kiezen; ook kun je met details zoals kussens en andere objecten wat meer warme kleuren toevoegen.

De juiste verlichting

Ook de verlichting heeft een zeer sterk effect op de algehele sfeer van de ruimte. Denk naast functionele verlichting, meestal licht van boven zoals spotjes of hanglampen, ook goed na over sfeerverlichting. Kies te allen tijde voor een warme kleurtemperatuur en vermijd fel, wit licht. Idealiter wordt de hoofdverlichting verzorgd door een diffuse lichtbron, waarbij het licht eerst gefilterd wordt waardoor het een zachte gloed over de kamer geeft. Idealiter heeft de hoofdverlichting daarnaast een dimmer, zodat je zelf de lichtkracht kunt bepalen.

Ronde vormen

Meubels zijn meestal rechthoekig of vierkant, wat al snel een té geordend en hokkerig effect geeft. Ronde vormen zullen helpen dit te doorbreken. Je wilt uiteraard niet je complete inboedel hoeven te vervangen om een gezellige sfeer te creëren. Dit hoeft gelukkig ook niet! Kies voor bolle, ronde of ovaalvormige accessoires. Ook ronde poefen, ovalen bijzettafels en kleine krukjes nemen weinig ruimte in beslag en doorbreken de rechte lijnen.

Accessoires

Nu we het toch over accessoires hebben: leuke decoratie is onmisbaar wanneer je de woonkamer gezellig wilt maken. Denk bijvoorbeeld aan kussens en plaids op de bank of een vloerkleed in de zithoek. Gezelligheid zit in een goede combinatie van meerdere spulletjes, maar zorg dat je niet doorslaat. Wanneer je te veel accessoires plaatst wordt het al snel rommelig.

Persoonlijkheid

Een woning kan zeker té opgeruimd zijn. Wanneer alles in kastjes verdwijnt kun je immers niet zien wie er woont. Wees dus niet bang om wat meer van jezelf te laten zien in je woonkamer! Persoonlijkheid geeft sfeer, dus heb je leuke souvenirs van mooie reizen? Zorg dan dat deze een opvallende plek krijgen. Plaats foto’s van familie en vrienden in het zicht en geef je favoriete kunstwerk een mooi plekje. Door je woonkamer een persoonlijke touch te geven voelt het sneller gezellig aan dus besteed hier zeker aandacht aan.

Planten en bloemen

Is er een situatie waarin ze niet verrijkend werken? Of je nu een complete interieurstijl make-over gaat doen of alleen je woonkamer wat gezelliger wilt maken; er is altijd ruimte voor groen. Mooie planten en bloemen maken de woonkamer huiselijk en daarmee gezellig. Je hoeft de woonkamer overigens niet helemaal vol te zetten met planten. Het is ook prima om simpel te beginnen. Welke planten kies je voor de woonkamer? Wanneer je een makkelijke plant wilt kom je al snel uit op de Sansevieria of de Geldboom. Ben je op zoek naar planten met een meer exotische uitstraling en heb je de tijd en discipline er de wekelijkse zorg voor te dragen? Overweeg dan de Philodendron en de Olifantsoor. Kijk hierbij ook goed naar de pot of vaas die je gebruikt. Over het algemeen geven donkergekleurde potten en vazen meer gezelligheid dan glazen, doorzichtige potten en vazen. Planten doen erg veel voor je interieur, maar ook mogen bloemen niet ontbreken. Een fleurig, kleurrijk bosje bloemen op bijvoorbeeld de salontafel voegt een hoop uitstraling en een lekkere aroma toe aan je woonkamer.

Kaarsen en geur

Met kaarsen voeg je een traktatie toe voor het oog én voor de neus wanneer je voor geurkaarsen kiest. Vaak onderschatten mensen het belang van geur in een ruimte. Je kent het vast wel; je komt bij vrienden op bezoek die visueel een gezellige woonkamer hebben, maar de geur van de hond… die zorgt er toch echt voor dat je niet volledig comfortabel bent. Om het gezellig te maken in de woonkamer kan je met geur een extra dimensie aan de ruimte geven. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld met huisparfum, een geur diffuser, geurstokjes of geurkaarsen. Bij kaarsen moeten we nog even stilstaan. Kaarsen zijn namelijk perfect om een woonkamer gezellig te maken; ook gewone kaarsen zonder geur. Het is een goed idee om meerdere kleine kaarsjes op verschillende plekken te zetten. Dit creëert een uniek, gezellig effect. Met kaarsen zit je dus altijd goed wanneer je je woonkamer gezelliger wilt maken!

Meer lezen

Wil je meer lezen over alles wat met meubels te maken heeft? Bekijk dan onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod meubelen online en veilig op Meubels.com.