Zo kies je het juiste tv-meubel

Zo kies je het juiste tv-meubel

Door Roy

Het tv-meubel is één van de meest zichtbare elementen in je woonkamer. Daarnaast is het tv-meubel ook nog eens een ondersteunend onderdeel voor de meest populaire activiteiten, zoals Netflixen en gamen op de console. Dit maakt dat het niet alleen een mooi meubelstuk moet zijn, maar ook praktisch. Maar waar moet je op letten bij het kiezen van een tv-meubel? We lichten de aandachtspunten uit.

Tv’s worden steeds groter en er komen steeds meer gadgets die het tv-meubel vaak hun thuis noemen. Je wilt al deze elektronica een mooie plek geven en de kabels netjes wegwerken, wat bepaalde eisen stelt aan een tv-meubel. En wat dacht je van je verzameling blu-rays, games en voor de echte muziekliefhebber: CD’s? Een goed tv-meubel is dan ook simpelweg onmisbaar in elk interieur. Naast dat hij er mooi uit moet zien, moet een tv-meubel ook praktisch zijn met genoeg opbergruimte en de juiste maten. Het aanbod is tegenwoordig echter breed, wat het lastig maakt om de juiste te vinden.

Aandachtspunten het kiezen van een tv-meubel

Er zijn enkele punten om rekening mee te houden bij het kiezen van een tv-meubel. Wanneer je deze voor jezelf beantwoord hebt zou je een goed beeld moeten hebben welk tv-meubel goed op jouw interieur en wensen aansluit. We zetten deze punten graag voor je op een rij.

Welke stijl is je interieur?

Uiteraard is je woonstijl erg belangrijk bij het bepalen van het tv-meubel. Heb je een landelijk, Scandinavisch interieur of een modern, strak interieur? Je tv-meubel moet qua stijl hierop aansluiten als je de stijl niet wilt breken. Stel jezelf ook de vraag of je de tv wel of niet in het zicht wilt hebben. Is het antwoord ‘nee’ zal je zoektocht namelijk eerder richting een gesloten kast gaan. Voor de juiste uitstraling is het materiaal ook erg belangrijk. Bij een landelijk interieur zal een houten tv-meubel met een warme houtkleur goed passen, terwijl bij een modern interieur een tv-meubel met ijzeren frame en zwart hout wellicht beter zal passen. Ook heb je allerlei opties met betrekking tot de opbergruimte; zijn dit open vakken, vakken met kastdeurtjes of strakke lades zonder handvatten? Een goede vuistregel hierbij is dat hoe moderner en strakker het interieur is, hoe minimalistischer het tv-meubel eruit moet zien om hier goed op aan te sluiten.

Let op de afmeting van het meubel

Het kan best lastig zijn om het juiste formaat te kiezen voor het tv-meubel. Vaak wordt er gekozen voor een te klein tv-meubel, wat rommelig oogt en onpraktisch is. Het is mooier om te kiezen voor een breed tv-meubel. Wissel dit af met een kleinere salontafel en een grote bank voor een geproportioneerd geheel. Heb je per abuis toch een te klein tv-meubel gekocht? Dit kun je effectief verbloemen door naast het tv-meubel een grote plant of staande lamp te zetten.

Apparatuur: de televisie & soundbar

Wat zou een lijst met aandachtspunten voor je tv-meubel zijn als we de tv zelf niet benoemen? Zoals gezegd worden tv’s steeds groter. Uiteraard geldt: hoe groter de tv, hoe meer ruimte je nodig hebt qua tv-meubel. Natuurlijk past een grote tv technisch gezien op een klein tv-meubel, echter zal het er niet mooi uitzien wanneer het tv even breed of zelfs breder is dan het tv-meubel. Zorg er dus voor dat de televisie voldoende ruimte heeft op het meubel met voldoende ruimte aan weerszijden om gebalanceerd te ogen. Heb je ook een soundbar? Dan moet je zeker extra ruimte reserveren in het meubel.

Opslagruimte

Tot enkele jaren geleden was er veel meer apparatuur nodig in je tv-setup. Zo stond er bijvoorbeeld vaak nog een Dvd-speler of, helemaal old-school, een videorecorder in het tv-meubel. Gelukkig is dit tegenwoordig nauwelijks nog van toepassing dankzij streamingdiensten. Dit betekent dat je meer vakken in je tv-meubel kunt gebruiken als extra opbergruimte voor bijvoorbeeld je blu-rays, games en cd’s. Ook stelt dit je in staat om mooie accessoires te etaleren zoals plantjes, souvenirs, reisfotoboeken of fotolijsten. Ook zou je afgeschermde opslagruimte kunnen gebruiken als snoeplade of voor rondslingerende oplaadkabeltjes. De opties zijn in principe eindeloos! Kun jij wel wat extra opbergruimte gebruiken voor dit soort objecten? Houd hier dan rekening mee met het uitkiezen van je tv-meubel.

Meer lezen

Wil je meer lezen over alles wat met meubels te maken heeft? Bekijk dan onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod meubelen online en veilig op Meubels.com.