Deze lampen geven energie in een homegym

Deze lampen geven energie in een homegym

Door Jens

Bij het inrichten van je eigen homegym is de verlichting wellicht niet het eerste waar je aan denkt. Desondanks is de verlichting zeker iets waar je rekening mee moet houden. Licht heeft namelijk veel effect: het kan je humeur verbeteren en het uithoudingsvermogen stimuleren. Met slecht licht bereik je juist het tegenovergestelde. Wil je er meer weten over de juiste lampen voor een homegym? We gaan er in dit blog dieper op in, dus lees zeker door.

Of je homegym nu een hele eigen ruimte is of een hoekje in de kamer; een optimale verlichting maakt een wereld van verschil en zal je zowel energie geven en motiveren. Er zijn verschillende soorten lampen die elk hun eigen kenmerken hebben en dus op een andere manier bijdragen aan je homegym. Daarnaast zijn ook de helderheid en de plaatsing van de lampen belangrijk. Een vuistregel hierbij is dat de beste verlichting voor thuisgymnastiek de ruimte gelijkmatig vult; het werpt geen  sterke schaduwen en creëert geen schittering. Een dimmer is een geweldige manier om de perfecte sfeer te creëren in je homegym en stelt je zelfs in staat de verlichting af te stemmen op de de fase van je workout. Gebruik voor intensieve oefeningen bijvoorbeeld fel licht en dim vervolgens de lichten wanneer je in de cooling down zit.

Welke verlichting is geschikt voor een homegym?

Je bent nu op de hoogte van enkele algemene richtlijnen, echter maakt dit nog niet duidelijk welke soorten lampen geschikt zijn als verlichting in je homegym. We zetten deze daarom hieronder voor je op een rij.

Zonlicht

Eén van de beste soorten licht die je kunt hebben in je homegym is zonlicht. Naast dat zonlicht gratis is, is het ook goed voor je gezondheid. Dit komt doordat zonlicht de serotonineproductie stimuleert, wat een positief effect heeft op je humeur en je energie. Dit zorgt er vervolgens weer voor dat je beter kunt sporten in je homegym. Heeft jouw homegym ramen of dakramen? Profiteer hier dan van door de fitnessapparatuur of sportmat in het licht te plaatsen.

Ledlampen

Naast zonlicht, als je al ramen hebt in je homegym, zijn de juiste lampen wenselijk. Je wilt tenslotte ook ’s avonds kunnen sporten. In dit geval is de beste optie een dimbare ledlamp met warm- tot koel licht rond de 5000K (Kelvin). Lampen die zonlicht nabootsen zijn de beste keuze voor de verlichting in je homegym. Deze lampen worden ook wel full spectrum lampen genoemd.

Armaturen

Het is ook van belang om te kijken naar armaturen voor je ledlampen. Met een lamp aan het plafond kun je de sportruimte effectief verlichten, echter kies er dan wel voor de armaturen in het plafond te verwerken. Dit omdat hanglampen niet geschikt zijn voor ruimtes waarin je springt, gooit of rent. Hierbij zijn de twee beste opties inbouwspotjes of railverlichting. Met inbouwspotjes kun je de lampen over de gehele ruimte verspreiden zodat deze op gelijke wijze wordt verlicht. Met railverlichting kun je de lampen richten op verschillende zones in je homegyms. Voor het beste effect gebruik je een combinatie van inbouwverlichting  voor de spiegel en railverlichting gericht op de apparatuur.

Meer lezen

Wil je meer lezen over alles wat met meubels te maken heeft? Bekijk dan onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod meubelen online en veilig op Meubels.com.