Deze lampen worden het meest verkocht voor de woonkamer

Deze lampen worden het meest verkocht voor de woonkamer

Door Roy

Om een echt ‘Home sweet home’ effect te genereren is niet alleen het meubilair belangrijk; ook het licht speelt een grote rol in het creëren van de perfecte sfeer. De woonkamer is de ideale ruimte om met verschillende soorten verlichting te experimenteren, echter zijn er enkele dingen om rekening mee te houden. We zetten het in dit blog voor je uiteen.

Wanneer je de verlichting in de woonkamer écht aan wilt laten sluiten bij het interieur is het van belang om rekening te houden met de grootte van de ruimte, de kleuren van de wanden en vloeren, de indeling en het aantal ramen. Ook maakt de keuken vaak deel uit van de woonkamer, dus is het essentieel dat de verlichting in beide ruimtes elkaar aanvult. Woonkamerlampen zijn er gelukkig in vele verschillende vormen, kleuren en maten. Ook geldt tegenwoordig de ongeschreven regel dat woonkamerlampen dimbaar moeten zijn; erg fijn voor de woonkamer waar je behoefte aan de hoeveelheid licht sterk kan verschillen. Bovendien kun je de lamp in dit geval ook vanuit je luie stoel bedienen. Hieronder lichten de meest populaire lampensoorten uit voor de woonkamer. Zo kun jij onderbouwd op zoek naar de perfecte lampen voor in jouw woonkamer.

Plafondlampen

Hanglampen

Hanglampen aan het plafond zijn meestal de primaire bron van verlichting in de woonkamer. De meest populaire varianten van hanglampen zijn dimbaar, aangezien in deze ruimte de behoefte aan verlichting de hele dag door verandert. Meestal worden ze boven de eettafel gehangen of in het midden van de kamer. Heb je een grote woonkamer met een hoog plafond? Ook in dit geval zijn hanglampen geschikt; ze vallen mooi op in het midden van de kamer of boven de salontafel. Houd uiteraard rekening met de stijl in je woonkamer. Heb je een woonkamer in een klassieke stijl? Populaire keuzes voor deze stijl woonkamer zijn rustieke lampen en rotan lampen.

Inbouwspots en armaturen

Op gebied van plafondverlichting zijn inbouwspots de laatste jaren heel populair geworden, vooral bij grotere woonkamers. Ze hebben een minimalistisch uiterlijk en kunnen gericht worden zoals jij dat wilt. Wel worden spots eerder gebruikt als sfeerverlichting dan hoofdverlichting, alhoewel dit laatste uiteraard wel mogelijk is. Gaat je voorkeur uit naar een armatuur? Let in dit geval op de grootte van de armatuur. Een grote armatuur kan namelijk schaduwen veroorzaken in de woonkamer die niet door iedereen als wenselijk ervaren worden.

Vloerlampen

Waar plafondlampen geschikt zijn als hoofdverlichting van de woonkamer zijn vloerlampen meer geschikt om een gezellige en huiselijke sfeer te scheppen aan de hand van indirecte verlichting. Indirecte verlichting houdt in dat het licht niet direct op het te verlichten oppervlak schijnt, maar weerkaatst wordt via een muur of het plafond. Er zijn verschillende soorten vloerlampen beschikbaar, waarbij de dimbare varianten het meest populair zijn:

Stalamp

Een staande lamp is een vloerlamp met een rechte voet, meestal met één lampenkap. De stalamp kan naast je bank, tafel of stoel staan en voegt naast verlichting ook gezelligheid en warmte toe aan jouw interieur

Booglamp

De lange, gebogen voet van booglampen is erg populair bij woonkamers waar soms op een bepaalde locatie behoefte is aan extra licht. Denk hierbij aan het lezen van een boek of een andere hobby.

Uplighter

Dit type vloerlamp schijnt het licht naar boven waardoor het licht evenredig en knus over de woonkamer verdeeld wordt. Dit wilt zeggen dat er weinig contrast is tussen de lichte gebieden en de gebieden met schaduw, wat een zacht effect creëert.

Achtergrondverlichting

Een andere populaire trend in de woonkamer is achtergrondverlichting. Denk bijvoorbeeld aan LED-strips achter de TV. Het grote contrast tussen de donkere omgeving en de gloed van het scherm kan pijnlijk zijn voor de ogen. LED-strips kunnen het gebied rond de TV leuk verlichten om dit effect te verzachten en daarnaast kunnen ze veranderen van kleur, of zelfs meegaan in de kleur van wat er op TV afspeelt.

Smart verlichting

Wat is een lijst over de meest populaire lampensoorten in de woonkamer zonder smart verlichting te benoemen? Het is tegenwoordig helemaal hot om smart lampen te installeren die je kunt bedienen via een app of je Home systeem. Hierbij kun je verschillende kleur- en sterkteschema’s instellen zodat je voor elke lichtbehoefte de perfecte verlichting hebt, zonder dat je uit je stoel hoeft te komen. Zeer praktisch!

Meer lezen

Wil je meer lezen over alles wat met meubels te maken heeft? Bekijk dan onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod meubelen online en veilig op Meubels.com.