Deze verlichting zorgt voor een warme sfeer

Deze verlichting zorgt voor een warme sfeer

Door Tom

Wanneer de dagen weer korter, kouder en donkerder worden is het tijd om de verlichting in huis op te warmen. Hoewel het aanpassen van de verlichting misschien niet iets is waar je dagelijks aan denkt, zult je verbaasd zijn hoezeer het toevoegen van een extra tafellamp of het verwisselen van wat lampenbollen de sfeer in een kamer kan veranderen. We vertellen je er alles over in deze blog, dus lees zeker door.

Niets schreeuwt harder “ongezellig!” dan felle, directe verlichting met een koude kleurtemperatuur. Het zou je haast doen denken aan de hal van een ziekenhuis. Zachte verlichting daarentegen creëert een warme, gezellige en ontspannen sfeer. Wanneer je je lampen en verlichting onder handen neemt zul je dan ook direct verschil merken in de algehele sfeer van de ruimte. Maar hoe creëer je zachte verlichting? We zetten het op een rij!

Verlichtingsoorten en kleurtemperatuur

Voor een huiselijker sfeer kiest je een mix van lampen met diffuus- en indirect licht en voorkom je direct licht zo veel mogelijk, behalve op de plekken waar deze vorm van licht noodzakelijk is. Wat is het verschil tussen direct, indirect en diffuus licht? Met direct licht wordt het licht bedoeld dat vanuit een lichtbron rechtstreeks op een gebied of object schijnt zonder enige vorm van lichtfiltering. Voorbeelden van direct licht op een gebied of oppervlakte zijn een bureaulamp die direct op het bureau schijnt of een lamp boven de eettafel die direct op het blad van de tafel schijnt. Direct licht is dus vooral functioneel. Met indirect licht wordt licht bedoeld dat eerst weerkaatst wordt op een ander oppervlak. Dit zorgt voor een zachter effect, wat het beter geschikt maakt als vorm van algehele verlichting. Tenslotte is er ook nog diffuus licht. Dit is licht waarbij de lichtbron gefilterd wordt wat zorgt voor een gelijke lichtverdeling waarbij er weinig schaduwvorming is. Dit maakt het ideaal wanneer je een zachte, warme sfeer wilt creëren in een ruimte.

Ook speelt de kleurtemperatuur van verlichting een grote rol. Hierbij geldt de vuistregel: hoe hoger de hoeveelheid Kelvin, hoe koeler het licht. De schaal loopt dan ook van rood naar blauw, waarbij rood uiteraard het warmste licht is en blauw het koudst. Voor een warmere, goudkleurige gloed kiest je een lamp met een Kelvin van 2.700 of minder.

Tafellampen en staande lampen

Doe de sterke plafondlamp uit en vertrouw alleen op aanvullende verlichting van tafellampen of staande lampen. Dit brengt jouw lichtbronnen fysiek dichter bij de grond waardoor ze minder verlichten. Deze truc werkt vooral goed als je een lichte muurkleur hebt. Over het algemeen worden witte of beige muren het meest gebruikt om het licht rond te laten kaatsen. Door jouw verlichting halverwege of onder de muur te laten beginnen creëer je een zachte, subtiele gloed. Zoek hierbij ook naar filterende lampenkappen om diffuus licht te creëren. Om die etherische gloed te krijgen kies je half-doorschijnende stoffen lampenkappen van linnen of katoen, of ga je op zoek naar matglazen wandlampen.

Lampenslingers en sprookjeslicht

Lichtslingers zijn een populaire nieuwe manier om zachte, sfeervolle verlichting in een kamer te creëren. In plaats van één grote centrale lichtbron te creëren, worden de lichten verspreid. Dit brengt de intensiteit van het omgevingslicht omlaag. Sprookjesverlichting, wat eigenlijk de mini-versie is van lichtslingers, zijn perfect voor kleinere toepassingen. Ze kunnen geplaatst worden op schoorsteenmantels, de afzuigkap of in een ander klein hoekje.

Wandverlichting

Wandverlichting is perfect voor het verlichten van kleine ruimten. Ze zijn niet weg te denken uit hotelkamers en gangen in de meeste grote panden. Zowel elektrische- en kaars-wandlampen zorgen voor een subtiele verlichting. De verlichting van wandarmaturen is echter vrij geconcentreerd.  Als je een hele kamer wilt verlichten heb je misschien een andere optie nodig. Wandverlichting kan het best worden gebruikt boven nachtkastjes in de slaapkamer, aan weerszijden van een badkamerspiegel of in de gang.

Inbouw- en railverlichting

Een goede manier om de intensiteit van het licht in een kamer te verminderen is het gebruik van railverlichting in plaats van overheadverlichting. Met deze optie kunt je alleen de muren verlichten of specifieke elementen zoals een boekenkast of kunstwerk. Spotjes werken op een vergelijkbare manier, echter zul je deze eerder verspreid over een plafond zien dan geconcentreerd in één gebied. Dit creëert een diffuus effect, omdat de lichtbronnen minder intens en verspreid zijn. Daarnaast komen beide vormen van verlichting vaak met een afstandsbediening of app waarmee je de lichtintensiteit- en temperatuur kunt beïnvloeden.

Kaarsen

Last but zeker not least! Kaarsen een gemakkelijke, goedkope manier om zachte verlichting in een kamer te creëren. Ze zijn gemakkelijk te verplaatsen en zijn verkrijgbaar in veel verschillende vormen en maten. Daarnaast kun je ook kiezen voor geurkaarsen, die de ruimte vullen met een heerlijke aroma waardoor het niet alleen een verwennerij voor de ogen maar ook voor de neus is.

Meer lezen

Wil je meer lezen over alles wat met meubels te maken heeft? Bekijk dan onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod meubelen online en veilig op Meubels.com.