Hoe kies je een ronde eettafel?

Hoe kies je een ronde eettafel?

Door Roy / 03-11-2022

Een ronde eettafel is niet alleen mooi om te zien, maar heeft ook vele praktische voordelen. Je kunt iedereen zien, waardoor je makkelijk met iedereen kunt praten. Ook is het makkelijker om iets te pakken dat je nodig hebt, omdat je niet hoeft te reiken naar een andere kant van de tafel. Tot slot zijn er geen hoeken waar je je lelijk tegen kunt stoten. Maar hoe kies je nu een ronde tafel voor in jouw interieur? We zetten onze tips voor je op een rij, dus lees zeker door.

Wanneer je je huis aan het inrichten bent wil je natuurlijk dat alles mooi bij elkaar past en een fijne sfeer uitstraalt. Een ronde eettafel kan hier perfect aan bijdragen. Het breekt de rechte lijnen van de andere meubels, zoals kasten en de bank, en biedt in tegenstelling tot rechthoekige eettafels de mogelijkheid om met iedereen aan tafel makkelijk te kunnen converseren. Wel zijn er enkele zaken om rekening mee te houden wanneer je een ronde tafel uitkiest.

Het formaat

Wanneer je een ronde eettafel uit gaat zoeken is het allereerst belangrijk om naar het formaat van de tafel te kijken. Wordt de tafel voornamelijk gebruikt door alleen jij en je partner of wil je met regelmaat een groot diner met vrienden en familie kunnen hosten? De afmetingen van de tafel zullen hier dan ook sterk van afhangen. Hierbij kun je de volgende afmetingen aanhouden:

Aantal personen       

Diameter

3 personen

110 cm

4 personen

120 cm

4-5 personen

130 cm

5-6 personen

140 cm

6-7 personen

150 cm

7-8 personen

160 cm

8-9 personen

170 cm

9-10 personen

180 cm

Het materiaal

Vervolgens is het materiaal van de tafel erg belangrijk. Eettafels kunnen worden gemaakt van verschillende materialen waaronder hout, metaal, glas en zelfs kunststof. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus het is belangrijk om het juiste materiaal voor je behoeften te kiezen.

  • Houten eettafels zijn het populairste type tafel en daar is een goede reden voor. Hout is een klassiek materiaal dat veel warmte uitstraalt. Het is ook stevig en duurzaam. Hout kan echter duur zijn en het vereist enig onderhoud om het op zijn best te houden en lang mee te laten gaan.
  • Metalen eettafels zijn een goede keuze als je op zoek bent naar iets moderns en strak. Metaal is gemakkelijk schoon te maken en zeer duurzaam. Metaal kan echter koud en hard zijn, dus het is niet het meest comfortabele materiaal.
  • Glazen eettafels zijn een goede keuze als je op zoek bent naar iets elegants met een ruimtelijk effect. Glas kan echter breekbaar zijn en is niet de beste keuze als je jonge kinderen hebt.
  • Kunststof eettafels zijn een goede keuze als je op zoek bent naar een goedkope tafel. Plastic is gemakkelijk schoon te maken en is zeer duurzaam, waardoor het een goede keuze is voor drukke gezinnen. Plastic kan er echter goedkoop uitzien en is niet zo stijlvol als andere materialen.

Nog enkele tips

Het kiezen van een ronde eettafel lijkt misschien een eenvoudige taak, maar er zijn eigenlijk een paar dingen die je in gedachten moet houden om ervoor te zorgen dat je de perfecte tafel voor je huis kiest. Hier zijn nog een paar tips om je te helpen bij het kiezen van een ronde eettafel:

  1. Overweeg de grootte van je eetkamer. Je wilt er zeker van zijn dat de tafel die je kiest comfortabel in de kamer past. Meet de lengte en breedte van de kamer en zorg ervoor dat je genoeg ruimte rond de tafel overlaat zodat mensen zich gemakkelijk kunnen verplaatsen.
  2. Houd rekening met eventuele speciale functies die je wilt. Sommige ronde tafels worden geleverd met bladen die kunnen worden toegevoegd of verwijderd om meer of minder mensen te kunnen ontvangen.
  3. Bepaal je budget. Ronde tafels kunnen in prijs variëren van een paar honderd euro tot enkele duizenden. Stel voor jezelf een budget op en zorg ervoor dat je je daaraan houdt.

Meer lezen

Wil je meer lezen over alles wat met meubels te maken heeft? Bekijk dan onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod meubelen online en veilig op Meubels.com.