Wat zijn de voor- en nadelen van tapijt als vloerbekleding?

Wat zijn de voor- en nadelen van tapijt als vloerbekleding?

Door Sofie

Je kunt kiezen uit veel soorten vloerbedekking. Zo kun je kiezen uit laminaat of PVC, maar ook uit een houten vloer, tegels of tapijt. Dit kan best wat keuzestress opleveren! Vooral omdat de vloer één van de eerste dingen is waar je een beslissing over moet maken. Je kunt nu eenmaal niet de rest van de ruimte in gaan richten en hier meubels in gaan zetten op het moment dat hier geen vloerbekleding ligt. Het is daarom verstandig om goed de tijd te nemen om onderzoek te doen naar welk soort vloerbekleding het best bij jou past: zowel bij jouw persoonlijke smaak als bij jouw levensstijl. Voordat je de beslissing maakt of je tapijt neemt als vloerbekleding moet je wel zeker weten waarom je dit wilt.

In deze blog zullen we je daarom alle voor- en nadelen vertellen over tapijt als vloerbekleding. Het is namelijk niet voor iedereen weggelegd. Voor de één is het de perfecte oplossing, terwijl de ander opeens allemaal problemen ervaart die er eerst niet waren. We gaan het daarom hebben over in welke situaties het wel en niet handig is om tapijt als vloerbedekking te nemen. Daarnaast zullen we kort bespreken welke soorten tapijt er eigenlijk zijn. De kenmerken van het ene soort tapijt klinken namelijk misschien ongeschikt voor jouw situatie, terwijl de kwaliteiten van de ander jou juist enorm aanspreekt. Lees snel verder om erachter te komen of tapijt als vloerbekleding voor jou een passende mogelijkheid is, of juist niet.

Wat zijn de voordelen van tapijt als vloerbekleding?

  • Tapijt voelt het meest zacht én warm aan van alle soorten vloeren.
  • Tapijt is verkrijgbaar in veel designs en in alle kleuren.
  • Je kunt tapijt inzetten als middel om te helpen met geluidsdemping.
  • Het is een betaalbare optie. Je hebt voor relatief weinig geld al meters tapijt te pakken.
  • Het is verkrijgbaar in verscheidene soorten materialen, zoals: sterk polyamide, voordelig polyopryleen, duurzaam sisal, maar ook extreem zacht polyester of wol.
  • Je kunt het makkelijker leggen dan een vinyl of PVC vloer. Bij een PVC of vinyl vloer mogen er helemaal geen oneffenheden in de basisvloer zitten, terwijl dit voor tapijt niet zo’n groot probleem is. Daarnaast kun je kiezen voor tapijttegels, welke de taak nog makkelijker maken.

Wat zijn de nadelen van tapijt als vloerbekleding?

  • Tapijt vergt meer onderhoud. Stofzuigen duurt langer en vlekken verwijderen is gecompliceerder.
  • Het is helaas ongeschikt voor bepaalde ruimtes, zoals de keuken en badkamer. Het kan gaan schimmelen wanneer het vochtig of nat wordt.
  • In veel gevallen is tapijt minder duurzaam, omdat het vaak minder lang meegaat dan vaste vloerbedekkingen.
  • Zwaardere meubels zoals banken en tafels, maar ook stoelen en kasten laten afdrukken achter in het tapijt wanneer je ze verplaatst. Afhankelijk van het gewicht van het meubel zijn deze vrij permanent, zoals in het geval van een bed

Wanneer is tapijt als vloerbekleding een goed idee?

Wij kunnen verscheidene redenen bedenken waarom tapijt als vloerbedekking een goed idee kan zijn. Hierbij speelt uiteraard jouw comfort een rol, maar ook andere zaken waar je misschien nog niet aan had gedacht.

Slecht geïsoleerde huizen

Om te beginnen is het een uitstekend plan voor mensen die wonen in slecht geïsoleerde huizen. Tapijt voelt niet alleen warmer aan onder je blote voeten dan een koude houten vloer, het helpt tevens met het beter vasthouden van de bestaande warmte binnen de ruimte.

Huishoudens met oudere huisdieren

Hier heb je misschien nog helemaal niet over na gedacht. Naarmate onze dieren ouder worden, krijgen ze vaak steeds meer moeite met het lopen over gladde vloeren. Hierdoor glijden oudere honden en katten vaak uit, waardoor zij zich minder graag zullen bewegen in huis. Dit zou dus één van de redenen kunnen zijn dat je kiest voor een tapijt in plaats van gladde houten vloer!

Rondlopen op blote voeten

Houd je er niet van om pantoffels in huis te dragen of zelfs sokken? Dan loop je dus thuis altijd op blote voeten rond. Of je dit fijn vindt moet je natuurlijk zelf weten, maar op een koude en harde vloer is dit vast niet het geval. Als je voornamelijk op blote voeten loopt in huis, dan is het misschien wel heel fijn om bijvoorbeeld in de woonkamer en slaapkamer tapijt te leggen.

Wanneer is tapijt als vloerbekleding een slecht idee?

Tapijt in huis is niet voor iedereen weggelegd. Bij de ene persoon is dit om een andere reden dan bij de volgende persoon. Soms ligt het aan jouw soort levensstijl, en soms heeft het te maken met degenen waarmee je het huis nog meer deelt.

Huishoudens waar mensen schoenen binnenshuis dragen

Je moet helemaal zelf wat jouw eigen huisregels zijn op het gebied van schoenen dragen in huis. Ben je hier een groot fan van en ben je niet bereid dit op te geven, dan zul je willen afzien van tapijt. Als je niet jouw schoenen uittrekt voordat je de ruimte betreedt zal het tapijt veel te snel vies worden. Het is dus sowieso geen goed idee om tapijt in de gang neer te leggen.

Voor mensen met een allergie voor huisstofmijt

Het is lastig om een tapijt volledig stofvrij te houden. Heb je een allergie voor huisstofmijt maar wil je toch graag tapijt in de desbetreffende kamer? Dan zijn er bepaalde soorten tapijt die je wilt vermijden, namelijk de hoogpolige tapijten. Denk hierbij aan wollen tapijten en shaggy tapijten. Laagpolige tapijten schijnen in de meeste gevallen echter geen problemen op te leveren. Zorg dat je hier zelf even goed onderzoek naar doet, als dit voor jou van toepassing is.

Huishoudens met jonge kinderen

Je kunt een jong kind van bijvoorbeeld 5 jaar oud lastig vertellen dat hij of zij voorzichtiger aan moet doen omdat er tapijt in de kamer ligt. Het is daarom beter om te wachten tot jouw kind of kinderen wat ouder zijn voordat je een tapijt legt. We zijn bang dat je anders nogal vaak in de weer bent met het proberen te verwijderen van bijvoorbeeld sap- en limonadevlekken.

Huishoudens met (verharende) huisdieren

Een tapijt vergt meer onderhoud dan bijvoorbeeld een tegelvloer. Je kunt om te beginnen namelijk eventuele vlekken niet zomaar en moeiteloos van de oppervlakte afvegen. Daarnaast kost het stofzuigen je ook meer moeite dan bij een gladde vloer. Het haar, vuil en stof blijft namelijk vastzitten in de vezels van het tapijt en moet losgemaakt worden. Je moet dus vaker dan eens over dezelfde plek heengaan. Dit maakt dat een tapijt ongeschikt is voor een woonkamer waar bijvoorbeeld je langharige hond het gehele jaar overal hele plukken haar achterlaat. Een tapijt is dus ook niet geschikt voor mensen met katten en honden die helaas regelmatig moeten overgeven, of een jonge puppy die je nog niet volledig hebt getraind.

Er zijn een aantal uitzonderingen te benoemen. Heb jij een kortharig huisdier dat perfect is afgetraind? Dan ben je misschien nog steeds iets langer bezig met stofzuigen, maar kun je wel gewoon gerust tapijt neerleggen. Komen jouw huisdieren niet boven? Dan kun je er nog altijd voor kiezen om bijvoorbeeld tapijt in de slaapkamer te leggen, in plaats van in de woonkamer. Dit is heerlijk wanneer je in de ochtend jouw bed uitkomt!

Tapijt tip!

Wil je graag de levensduur van het tapijt verlengen? Dan moet je ervoor zorgen dat je alvorens het tapijt te leggen, eerst een ondervloer voor tapijt plaatst. Dit zorgt tevens voor meer comfort, omdat er zo nóg meer ruimte zit tussen jouw voeten en de harde vloer onder het tapijt.

Laagpolig of hoogpolig tapijt kiezen?

Allereerst is dit natuurlijk een kwestie van persoonlijke smaak; een hoogpolig tapijt geeft de kamer een andere uitstraling dan een laagpolig tapijt. Een hoogpolig tapijt oogt vaak iets knusser en gezelliger. Voor tapijten geldt over het algemeen de volgende regel. Een tapijt met een hoge pool biedt je de meeste comfort, maar is moeilijker om schoon te houden en maken. Laagpolige tapijten zijn in tegenstelling een stuk eenvoudiger schoon te maken, maar zijn wat minder zacht onder je voeten. Voor meer tips over het kiezen van het juiste tapijt lees je ook eens de zojuist vermelde blog!

We hopen je middels deze blog voldoende te hebben verteld over de voor- en nadelen van het leggen van tapijt. Nu kun je voor jezelf een weloverwogen beslissing maken. Denk je dat een tapijt als vloerbekleding niet voor jou is weggelegd en zou je graag een andere manier vinden om hetzelfde gezellige, knusse effect te bereiken? Dan kun je altijd nog een mooi hoogpolig vloerkleed of laagpolig vloerkleed aanschaffen, afhankelijk van jouw persoonlijke smaak. De keuze is helemaal aan jou!

Meer lezen

Wil je meer lezen over alles wat met meubels en interieurdesign te maken heeft? Bekijk dan ook eens onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod meubelen online en veilig op Meubels.com.