Zo kies je het juiste tapijt als vloerbedekking in de woonkamer

Zo kies je het juiste tapijt als vloerbedekking in de woonkamer

Door Nicole / 15-09-2022

Zou je graag tapijt willen hebben als vloerbedekking in de woonkamer, maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het uitkiezen? We begrijpen dat het uitkiezen van het beste tapijt voor de woonkamer een belangrijke beslissing is. Als je nog nooit tapijt hebt gehad in huis zul je gegarandeerd een aantal vragen hebben. Maar ook als dit wel het geval is heb je misschien ook nog vraagtekens over of tapijt wel de juiste beslissing is voor jou, en zo ja welke. Wist je al dat tapijten bezig zijn met het maken van echte comeback? Wij helpen je graag bij het op een rijtje zetten van alles wat je moet weten over het uitkiezen van het mooiste en meest praktische tapijt voor de woonkamer! 

Tapijt in de woonkamer brengt veel voordelen met zich mee. Het zorgt letterlijk en figuurlijk voor warmte in het interieur. Natuurlijk is de voornaamste reden dat mensen voor tapijt kiezen het feit dat het zo fijn loopt. Zeker als je kiest voor een hoogpolig tapijt heb je geen pantoffels meer nodig in de woonkamer. Aangezien de meeste mensen het meest van hun vrije tijd in de woonkamer spenderen wanneer ze thuis zijn, is tapijt al snel een aantrekkelijke keuze. Dit betekent echter niet dat het geen zorgen met zich meebrengt. Op het moment dat je als single woont of als koppel zonder kinderen en huisdieren is er nog niet zoveel aan de hand. In dit geval moet je hooguit oppassen dat je jouw kopje koffie extra goed vasthoudt terwijl je door de woonkamer loopt. Heb je echter kleine kinderen en/of huisdieren, dan heb je meer om je zorgen over te maken. Denk hierbij aan gemorst drinken en eten wat voor vlekken zorgt, of je verharende hond of kat die overal haar achterlaat. Hoe kies je nu het juiste tapijt voor jouw situatie? In deze blog bespreken alle tips over het uitkiezen van een mooi tapijt voor de woonkamer.

Tip 1: De stijl van het tapijt

In veruit de meeste gevallen wordt een tapijt gekozen op basis van het bestaande interieur in de woonkamer, en niet andersom. Je wilt daarom rekening houden met de stijl die het huidige meubilair uitstraalt. Afhankelijk van de stijl van jouw woonkamer kun je kiezen voor een effen tapijt of juist een kleurrijk tapijt.

Effen tapijt

De meeste mensen maken de keuze voor een effen tapijt. In dit geval kun je namelijk helemaal losgaan met allerlei kleuren en patronen in je meubilair en accessoires, zoals sierkussens en uitbundige lampenkappen. Een effen tapijt complimenteert op een rustige wijze de kamer; tenzij je deze natuurlijk in een felle kleur kiest. Meer over kleur bespreken we zo direct!

Kleurrijk tapijt met patroon

Heb je gekozen voor een vrij minimalistisch interieur in rustige kleuren zoals bijvoorbeeld grijs of beige? Dan kan het juist ontzettend leuk zijn om dit aan te vullen met een tapijt met een leuk patroon! Denk bijvoorbeeld aan een tapijt met een cirkelpatroon, tapijt met een zigzag patroon of zelfs een tapijt met bloemen. Hiermee fleur je een kille of saaie kamer in één handomdraai op!

Tip 2: De kleur van het tapijt

De kleur van het tapijt heeft veel invloed op veel belangrijke zaken. Om te beginnen levert het natuurlijk een enorme bijdrage aan de sfeer van de ruimte. Het is daarnaast echter ook belangrijk om rekening te houden met hoe het tapijt in de praktijk wordt gebruikt.

Door wie wordt het tapijt gebruikt?

Wordt het tapijt bijvoorbeeld veel gebruikt door kleine kinderen, of huisdieren met gekleurde haren? Dan kun je waarschijnlijk beter niet voor een hoogpolig wit tapijt kiezen. Woon je in een huis met een witte hond of kat? In dit geval moet je zwarte tapijten vermijden, tenzij je voor een soort van “natuurlijke zout-en-peper look” gaat. Wij gaan er in ieder geval van uit dat dit niet de bedoeling is.

Welke sfeer wil je bereiken?

Natuurlijk speelt de kleur van het tapijt ook een belangrijke rol op het gebied van sfeer. Ga je voor een koele uitstraling, zoals je dat bij een Scandinavisch interieur of industrieel interieur vaak ziet? Dan wil je een tapijt uitkiezen in een soortgelijke koele tint, zoals bijvoorbeeld grijs of ijsblauw. Wil je met een tapijt het interieur juist opwarmen om een gezellige zithoek te creëren, bijvoorbeeld voor een warm living theme? In dit geval kun je voor een warme tint gaan. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een mooi rood, oranje of geel tapijt - of een warme bruintint.

Tip 3: Materiaal en onderhoud

Het materiaal van jouw tapijt heeft onder andere invloed op het uiterlijk, maar ook op belangrijke zaken zoals de levensduur en de mate waarin je het goed kunt schoonmaken. Ben je erg bang om vlekken te maken of voor haar van huisdieren, maar wil je toch graag wat pluizigs in de woonkamer? Misschien is een wasbaar vloerkleed dan voor jou een geschikte optie die beter bij jouw huishouden past. Lijkt het leggen van een tapijt jou een ingewikkelde klus? Dan kun je er ook voor kiezen gebruik te maken van tapijt tegels, deze zijn een stuk makkelijker te leggen. Als je het juist doet dan is het resultaat net zo naadloos als wanneer je werkt met een rol tapijt.

Laagpolig tapijt

Een laagpolig tapijt kan gemaakt zijn van onder andere katoen, polyester, polyamide, wol en polypropyleen. Een laagpolig tapijt van polypropyleen is het meest gemakkelijk schoon te maken, hetzelfde geldt in mindere mate voor polyester, katoen en polyamide. Tapijten van wol zijn echter veel delicater en moeten op een speciale wijze worden gereinigd.

Hoogpolig tapijt

Een hoogpolig tapijt is minder makkelijk schoon te houden. In veruit de meeste gevallen zijn hoogpolige tapijten vervaardigd van wol. Niet alleen is dit alleen lastig te onderhouden materiaal; in de lange vezels van een hoogpolig wollen tapijt kan gemakkelijk vuil blijven hangen. Vooral dierenhaar hoopt zich gemakkelijk op in een hoogpolig tapijt. Ook vlekken zijn lastig te verwijderen omdat je ze niet makkelijk schoon kunt deppen en vegen, zoals bij een laagpolig tapijt wel kan.

Tip 4: Formaat van het tapijt

Volgens de officiële definitie is een tapijt een volledige vloerbedekking, in tegenstelling tot een vloerkleed. Toch refereren veel mensen naar bijvoorbeeld Perzische kleden en Oosterse kleden als Perzische tapijten en Oosterse tapijten. Alhoewel deze benaming dus eigenlijk verkeerd is, komt het zodanig voor dat we graag ook de verschillende maten tapijten – oftewel kleden dus – vermelden. De volgende standaardmaten worden veel verkocht: 170cmx240cm, 200cmx300cm en 250cmx350cm. Voor meer informatie over het kiezen van het juiste formaat voor het juiste vloerkleed voor de woonkamer lees je onze bijbehorende blog.

Tip 5: De vorm van het tapijt

Zoals we zojuist al hebben benoemd, wordt tapijt vaak verward met kleden. Vandaar benoemen we graag ook even kort de verschillende vormen tapijten – dus kleden – die verkrijgbaar zijn. De meest gekozen vorm is een rechthoekig ‘tapijt’. Daarbij kun je ook een vierkant ‘tapijt’ aanschaffen of zelfs een rond ‘tapijt’. Door een rond tapijt toe te voegen aan de woonkamer doorbreek je de eventuele rechte lijnen in de ruimte, wat een speels effect oplevert. Natuurlijk kun je ook een tapijt loper kopen, deze zijn ideaal om bijvoorbeeld in een smalle hal te leggen. Voor meer informatie over het kiezen van de juiste vorm voor het juiste vloerkleed voor de woonkamer lees je de bijbehorende blog.

Tip 6: Geluidsdemping

Wist je dat een tapijt in de woonkamer wonderen kan doen op het gebied van geluidsdemping? Des te dikker het tapijt is, des te beter het geluid wordt gedempt. Heb je kleine kinderen in huis die vaak uitbundig door het huis rennen? Of wordt je misschien stiekem een beetje gek van het geluid van de nagels van je hond op de vloer? Dan kan een tapijt jou hier een prachtige oplossing voor bieden.

Tip 7: Houd rekening met vloerverwarming

Wat is er nou fijner dan een vloer met vloerverwarming, met daarover óók nog eens een warm tapijt? Vooral in de winter is dit een echt verwennerij, het is namelijk een puur genot voor koude voeten. Houdt er wel rekening mee dat niet ieder soort tapijt geschikt is om te gebruiken in combinatie met vloerverwarming. In de meeste gevallen is het geen probleem, maar je wilt er natuurlijk wel van tevoren zeker van zijn. Zo maak je jouw huisecht helemaal klaar voor de herfst

We hopen je middels deze blog een stuk op weg te hebben geholpen om het juiste tapijt voor jouw woonkamer te kiezen. Inmiddels weet je waar je rekening mee moet houden, zoals bijvoorbeeld met wie het tapijt gebruikt en welke stijl jouw woonkamer al heeft. Ben je klaar om een tapijt uit te kiezen voor jouw woonkamer? Wij hebben – heel toevallig hoor – een ruim aanbod om uit te kiezen!

Meer lezen

Wil je meer lezen over alles wat met meubels en interieurdesign te maken heeft? Bekijk dan ook eens onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod meubelen online en veilig op Meubels.com.