Zo creëer je het perfecte botanische interieur

Zo creëer je het perfecte botanische interieur

Door Nicole / 06-09-2022

Ben jij een écht buitenmens en houd jij er niet van om binnen te zitten? Kun je in de wintermaanden niet wachten tot het weer warm is en je weer lekker bezig kunt zijn in de tuin? Dan is een botanisch interieur misschien wat voor jou. Met een botanisch interieur breng je op een zeer gezellige manier je tuin gewoon het huis in. Ook wanneer je ergens woont waar je helaas geen of maar weinig tuin hebt om leuke planten in kwijt te kunnen is het creëren van een botanisch interieur in huis de ideale oplossing. Kies voor een botanisch interieur om de natuur mee naar binnen te brengen!

In deze blog zullen we je op weg helpen met alles wat met een botanisch interieur te maken heeft. Allereerst geven we je een korte uitleg over wat een botanisch interieur precies inhoudt. We vertellen je natuurlijk over de sfeer die je middels een botanisch interieur in huis haalt en nog belangrijker: wat je kunt doen om dit zelf in jouw eigen huis - of huiskamer - te creëren. Een mooi botanisch interieur is makkelijker gezegd dan gedaan. Dat gezegd hebbende, als je eenmaal weet waar je het over hebt is het een fluitje van een cent. Lees snel verder om alles te weten te komen over het creëren van een prachtig botanisch interieur!

Wat is een botanisch interieur precies?

Het woord ‘botanisch’ heeft eigenlijk alles te maken met planten. Je kunt hierbij denken aan; bloemen, bomen en bladeren maar ook vetplanten, cactussen en jungleplanten. Het is als het ware onmogelijk om een botanisch interieur té groen te maken. Een botanisch interieur zorgt enerzijds voor een rustige sfeer en anderzijds juist voor een levendige sfeer. De natuur is natuurlijk nu eenmaal even rustgevend als dat zij vol met leven is. Als je al op de hoogte bent van wat een Scandinavisch interieur inhoudt zul je merken dat er veel overeenkomsten zijn.

Het beeld dat je voor je had zal dus hoogstwaarschijnlijk voor een groot gedeelte wel kloppen. Door alleen maar een paar planten in huis te halen heb je echter nog geen compleet botanisch interieur. Het draait om veel meer dan dat! Met een botanisch interieur haal je namelijk het gehéle buiten naar binnen. Dit betekent dat je allerlei tinten kleuren van de natuur in de ruimte verwerkt, maar ook allerlei natuurlijke materialen. Lees verder om te leren over alle verschillende kenmerken van een botanisch interieur.

Planten! Meer planten! Nog véél meer!

Een botanisch interieur bestaat voornamelijk uit planten en bloemen. Het maakt hierbij helemaal niet uit wat voor soort je in huis haalt, of hoe veel. Dit is volledig afhankelijk van jouw eigen persoonlijke voorkeuren. De één vind het fijn om een huis tot aan de nok toe te vullen met planten, voor de ander is dit juist te druk. Er zijn eindeloze mogelijkheden tot variatie. Je kunt kiezen uit grote en indrukwekkende Monstera’s, maar ook mini cactusjes of planten van een middelgroot formaat zoals de pannenkoekplant. Wij vinden het persoonlijk het leukst om een combinatie van planten en bloemen van allerlei formaten te creëren.

Het kan ontzettend leuk te zijn om de plantencollecties op een creatieve manier te verwerken op verschillende hoogtes. Dit kun je doen door bijvoorbeeld jouw grote planten in mooie potten op de vloer te plaatsen, middelgrote planten op je hoge tafels te zetten en kleine plantjes op je lagere bijzettafels en hoge planken. Zo maak je het interieur levendiger en zet je de botanische stijl extra kracht bij. Wist je trouwens dat planten de luchtkwaliteit verbeteren? Een botanisch interieur komt echt met alleen maar voordelen! Behalve dat je natuurlijk wel verantwoordelijk genoeg moet zijn om af en toe de plantjes water te geven.

Botanisch behang

Een mooi botanisch behang brengt de kamer tot leven. Nu de populariteit van de botanische stijl steeds verder toeneemt zijn er gelukkig steeds meer verschillende, leuke opties beschikbaar. Een botanisch behang bevat een natuurlijk verschijnsel en bestaat meestal voornamelijk uit de kleuren groen, blauw, bruin, geel en goud. Denk hierbij aan fotobehang met bloemen, planten, bomen en bladeren; maar ook insecten en dieren zoals vogels. Het belangrijkste is dus dat het de natuur van buiten naar binnen brengt. Er zijn talloze ‘kant-en-klaar’ opties beschikbaar, maar je zou ook jouw eigen fotobehang kunnen laten maken op basis van een zeer hoge kwaliteit afbeelding die je zelf hebt gemaakt of gevonden. Wanneer je maar weinig ruimte hebt om planten kwijt te kunnen zorgt een botanisch behang ervoor dat het concept van de botanische stijl nog steeds duidelijk naar voren komt.

Botanische meubels

Ook het meubilair speelt een significante rol bij het creëren van een botanisch interieur. Een hoogglans, strakke kast zou bijvoorbeeld namelijk wel heel erg misplaatst lijken. Je kunt daarom het best robuuste meubelstukken gebruiken. Denk hierbij aan doorleefde materialen, zoals bijvoorbeeld aan tafel van onbewerkt wagonhout waar de boomknoesten nog aan zitten, in combinatie met houten stoelen. Laat je echter niet volledig beperken tot alleen hout. Er zijn nog veel andere materialen, recht uit de natuur die ook helemaal thuishoren in een botanisch interieur. Denk hierbij aan riet, linnen, katoen maar ook verscheidene steensoorten. Je kunt hierbij denken aan een stenen aanrecht van bijvoorbeeld marmer of graniet, maar ook poefs van sisal en rotan botanische lampen.

Hout of natuursteen vloeren

De vloer heeft, net zoals het behang een enorme invloed op de sfeer van de ruimte. Het is daarom belangrijk bij het creëren van een botanisch interieur dat de vloer hier goed op aansluit. De mooiste opties zijn daarom een echt houten vloer of een natuursteen vloer. Beide geven een zeer natuurlijke uitstraling mee aan de ruimte. De houten vloer hoeft niet per sé van écht hout te zijn, het mag ook een PVC vloer of laminaat vloer zijn; zolang het maar wel zo lijkt. Je kunt in het geval van een houten vloer kiezen voor zowel rechte planken als een visgraat vloer. Een vloer met rechte planken oogt zeer rustig, terwijl een visgraat vloer juist veel extra levendigheid met zich mee brengt.

Accessoires voor een botanisch interieur

Wil je het botanische interieur helemaal afmaken met een paar bijpassende accessoires? Of ben je op zoek om het huidige interieur alleen een botanische tint geven met behulp van wat accessoires in deze stijl? Met de juiste, door de natuur geïnspireerde huisaccessoires kom je al een heel eind om een botanisch interieur te creëren.

Botanische sierkussens

Past jouw bank niet helemaal binnen de botanische look en ben je op zoek naar een makkelijke manier om hem om te toveren? Dit kun je gemakkelijk doen met behulp van een paar botanische sierkussens. Hier staan vaak planten, bloemen, vogels en vlinders op afgebeeld. Daarnaast zijn ze vaak gemaakt van een wat grover materiaal zoals linnen. Met sierkussens in deze stijl geef je de bank met gemak een meer natuurlijke uitstraling.

Botanische sprei

Een sprei wordt vaak gebruikt om de uitstraling van een bank om te kunnen toveren tot iets heel anders. Daarbij zorgt een sprei ook voor een warme, gezellige sfeer. Dit kun je natuurlijk ook doen met een sprei in botanische stijl. Uiteraard kun je gaan voor een sprei met planten en bloemen verwerkt in de print. Echter kun je ook kiezen voor een effen sprei in groen, goud of geel.

Botanische wanddecoratie: posters, schilderij- en fotolijsten

Vervang je kunststof en metalen fotolijstjes door houten lijsten! Dit zorgt binnen een handomdraai voor een meer natuurlijke look. Daarbij kun je deze natuurlijk vullen met allerlei afbeeldingen en botanische posters recht uit de natuur. Denk hierbij aan foto’s van tropische planten of van een simpel maar schattig roodborstje. Je hoeft je echter niet te laten beperken tot afbeeldingen. Je kunt ook mooie, gedroogde bloemen inlijsten of opgezette vlinders. De mogelijkheden zijn eindeloos wanneer de natuur dient als jouw inspiratie!

Botanisch vloerkleed

Je kunt een vloerkleed op verschillende manieren inzetten. Een hoogpolig kleed in een (donker)groene kleur zou prachtig staan in een botanische stijl kamer. Dit loopt niet alleen heerlijk, maar voegt ook veel toe aan de sfeer. Dit komt doordat een groen kleed de uitstraling van gras tot een zekere hoogte nabootst. Je kunt echter ook kiezen voor een vloerkleed vervaardigd uit natuurlijke materialen, zoals een duurzaam rieten vloerkleed. Daarnaast is een laagpolig kleed in de juiste kleuren, of zelfs met een botanische stijl afbeelding, uiteraard ook een prachtige keuze.

Botanische gordijnen

Wat kies je nu precies op het gebied van gordijnen? In een botanisch interieur is veel licht wenselijk. Niet alleen omdat de planten dit nodig hebben, maar ook omdat het een positieve bijdrage levert aan het creëren van een levendige sfeer. Je kunt daarom het best gaan voor witte, semi-doorzichtige gordijnen of als je dit niet wilt een gordijn in één van de botanische kleuren.

Botanisch glas- en aardewerk

Door een ruime variatie aan natuurlijke materialen in huis te halen creëer je de beste botanische sfeer. In de natuur vind je dit namelijk nu eenmaal ook. Zorg er daarom voor dat je ook een aantal mooie stukken glas- en aardewerk (zoals terracotta) in de ruimte plaatst. Dit kunnen bijvoorbeeld glas- en aardewerk vazen zijn, waar je vervolgens weer leuke bloemen en planten in kunt huisvesten! Zorg er in dit geval voor dat je ze in de juiste kleuren koopt; zoals groen, blauw, goud of geel. Maar ook kunstwerken van hout en steen met de natuur als inspiratie in een abstracte stijl passen perfect thuis in een botanisch interieur.

Ben jij ook gek op alles wat met de natuur te maken heeft, zoals planten, bloemen, dieren en de kleur groen? Waar wacht je nog op! Shop nu alles wat je nodig hebt om het buiten naar binnen te brengen. Zo ervaar je de rustgevende maar levendige sfeer van de natuur zonder ooit natgeregend te worden. Laat je creativiteit en fantasie op de vrije loop en richt nu ook je eigen botanische interieur in!

Meer lezen

Wil je meer lezen over alles wat met meubels en interieurdesign te maken heeft? Bekijk dan ook onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod meubelen online en veilig op Meubels.com.